Skip to main content

Dah Takde Nasi Untuk Sahur!

Assalamualaikum wbt..

8 RAMADHAN 1435H

Alhamdulillah dah masuk hari 8 kita berpuasa.. Alhamdulillah Allah masih izinkan kita panjang umur untuk meraikan Ramadhan tahun ni.. Semoga Allah izinkan kita bertemu lagi Ramadhan di tahun-tahun akan datang..

Ramadhan tahun ni saya berpuasa disaat kandungan masuk trimester ke-3 dalam 30 minggu.

Makanan wajibku setiap pagi = NASI

Entri lepas saya ada luahkan rasa risau juga dan harapan untuk dapat berpuasa penuh sepanjang Ramadhan ni.. Maklumlah previous pregnancy kalau ditakdirkan kena masa puasa, memang ada lompong sana sini bilamana terlajak bangun dan tak sempat nak bersahur atau sahur bukan nasi macam bihun atau mee atau roti etc.

Sebabnya bila pregnant saya jadi banyak angin.. So bila tak sahur/ tak makan nasi tu start pukul 9 pagi dah mula muntah-muntah, berlarutan sampailah saya decide untuk buka puasa.. huhuu.. dugaan sungguh...

PENGALAMAN KALI PERTAMA

Tahun ni saya prepare Set Puasa Shaklee atau namanya Set Mighty 3 Gems. Dalam set ni ada Energizing Soy Protein (ESP), Mealshakes & Performance Drink (PD).


Ni memang kali pertama cuba Set Puasa Shaklee Mighty 3 Gems.  Sebab saya memang jenis susah nak pilih benda yang kena bancuh/ minum-minum ni... Kalau ubat-ubat ke, lagi sanggup telan 30biji pil dari makan 1 sudu ubat cecair hihii...

Tapi tu dulu laaa.. Sekarang saya dah ok. Kan kata nak sihattt :D

Husband pun masa sahur Jumaat lepas dia demam. Saya masakkan nasi juga untuk husband untuk sahur tapi dia tak ada selera pula.. So saya bancuhkan Set Puasa Shaklee Mighty 3 Gems ni untuknya sebagai sahur. 

Saya ingatkan husband tak dapat teruskan puasa haritu tapi syukur Alhamdulillah, walaupun demam, masih dapat teruskan hingga masuk waktu berbuka. Husband cakap, dia tak rasa lapar pun hari tu walaupun tak sahur nasi..

So sekarang kami ber'together-gether' (ayat ape entah ;p) masa sahur ambil Set Puasa Shaklee ni..
Nak sediakan pun super mudah dan cepat.. daaahh dapat pahala bersahur :)

Tuntutan bersahur.
AMAZING !!

Sebenarnya saya sendiri pun quite amazed (betul ke ayat ni?) juga lah.  Kagum! Super kagum!! Kenapa? Sebab kalau bulan-bulan tak puasa masa pregnant ni, saya WAJIB breakfast nasi.. Tak kiralah nasi lemak ke nasi goreng ke nasi putih ke.. janji, NASI.  

Kalau lain dari tu macam bihun, mee, roti dll, sebelum pukul 11 pagi saya dah start menggeletar dan badan berpeluh-peluh seram sejuk macam nak pitam! (Ye, saya pernah pitam depan pintu rumah sebab lapar..)

Kalau tak breakfast langsung lagilah... sepanjang masa muntah sebab dah pernah terjadi sampai-sampai ofis je Pengarah panggil meeting mengejut, tak sempat breakfast. Dalam meeting pun tak ada makanan/minuman (sebab mengejut kan..).  Habis-habis meeting pukul 11.30 berkejar pergi tandas sebab muntah-muntah angin...

Selalu time pregnant camtulah...

So camne saya tak kagum?? Memang kagum!! Memang terbaik lah Set Puasa Shaklee Mighty 3 Gems ni!

MENU SAHUR KAMI SEKARANG

Kalau ditakdirkan ada lebihan menu berbuka, sahur jugalah dengan nasi tapi sikit aje.. tak macam dulu-dulu sepinggan penuh!  Sekarang ni ala kadar aje.. macam topup topup je..
Kalau tak ada rasa nak makan nasi, kira tak ada lah..

Yang wajib sekarang kami suami isteri ambil Set Puasa Shaklee Mighty 3 Gems

Husband saya suka je ESP + Mealshakes + Performance Drink..
Saya pula ngada-ngada sikit.. suka ESP + Mealshakes + Oat + Milo, Performance Drink kalau nak, saya bancuh asing sebab perisa oren ;)
Then tambah makan kurma 3 biji dan minum air masak sebanyak yang boleh :)

Alhamdulillah kenyang sampai ke petang :)

Testimoni orang lain :)

Comments

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …