Thursday, 30 October 2014

Jeruk Mangga Asam Boi vs Chewable Vita-C Shaklee

October 30, 2014 8 Comments
Assalamualaikum dan hello!


JERUK MANGGA ASAM BOI

Siapa tak kenal Jeruk Mangga Asam Boi..
Hebat sungguh penangan Jeruk Mangga Asam Boi ni.
Bukak FB je penuh newsfeed dengan jeruk ni..
Viral !

Dari mangga ke epal ke kedondong.. tak tau lepas ni apa pulak..
Memang ngences / kecur air liur tengok gambar tu
Sedangkan saya bukan peminat jeruk pun
Tapi jadi teringin jugak bila tengok gambar-gambar tu
Siap save lagi cara-cara nak buat hehe.. (tapi tak buat-buat jugak..)

Member team MFMS bagitau suaminya siap sound lagi sebab dok meratah jeruk mangga ni..
"Tak elok makan banyak sangat jeruk tu.." komplen suaminya..

Betul jugak kan?...

KESAN MAKAN JERUK & ASAM SECARA BERLEBIHAN

Hakikatnya jeruk dan asam bukanlah makanan segar. Khasiat dalam buah tersebut dah berkurangan atau hilang terus semasa proses penghasilannya yang mengambil masa yang panjang.

So khasiat seperti Vitamin C TIADA dalam jeruk dan asam tu.

Ramai berpendapat makan asam dan jeruk ni boleh menghilangkan pening, mual dan mabuk dalam perjalanan dan semasa peringkat awal kehamilan (morning sickness). Namun begitu, pengambilan jeruk dan asam secara berlebihan akan menjejaskan tahap kesihatan tubuh, apatah lagi buat ibu-ibu hamil, dikhuatiri boleh memberi kesan kepada kandungan.

Berikut antara sebab mengapa jeruk atau asam tidak boleh diambil terlalu kerap :

  • Jeruk dan asam mengandungi kandungan gula dan garam yang tinggi
  • Pengawet digunakan adakalanya bahaya dan boleh memberi kesan tidak baik pada kesihatan
  • Pengawet seperti aseid benzoik boleh memberi kesan kepada hati dan buah pinggang
  • Ada jeruk yang menggunakan bahan pengawet bahaya untuk kesihatan bagi memastikan jeruk tahan lebih lama
  • Pewarna tiruan yang digunakan adakalanya boleh mengakibatkan alahan termasuk kerengsaan pada perut dan kulit

Saya dulu masa pregnant tak pernah teringin benda-benda masam. Jeruk apatah lagi. Walaupun morning sickness teruk, tak terasa nak makan jeruk & asam ni.. Maybe sebab saya dah set dalam minda saya 'jeruk tak bagus jadi amalan apatah lagi masa pregnant'. 

Pernah juga beli jeruk masa outstation di Pulau Pinang, tapi lamaaaa baru habis.


Untuk penggemar jeruk dan asam ni, atau ibu-ibu hamil, ADA ALTERNATIF TERBAIK untuk menggantikan jeruk dan asam ni. Dia punya rasa masam... memang TERBAIK, memang MARVELOUS!

Tulis ni pun terasa kecur liur dah hihii..

Apa dia alternatifnya?
CHEWABLE VITA-C SHAKLEE


KELEBIHAN DAN KEBAIKAN CHEWABLE VITA-C SHAKLEE

** Membantu mencantikkan dan menyegarkan kulit
** Antioksidan, so kulit nampak lebih awet muda
** Membantu penghasilan kolagen dalam badan dengan lebih baik
** Meningkatkan imunisasi/ sistem pertahanan tubuh - so sangat jarang demam /selsema
** Tulang, gigi, gusi, mata, otot dan salur darah lebih sihat

Dengan mengunyah Chewable Vita-C, air liur membantu memecahkan Vitamin C. Membolehkan ianya diserap sebaik saja sampai ke usus kecil. Malah, kajian menunjukkan pengambilan atau pengunyahan Vitamin C setiap hari membolehkan Vitamin C diserap dengan lebih berkesan.

Yang paling best, Chewable Vita-C Plus Shaklee tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. 100% natural.


BAGUS KE BAGUS?

Bagus tak alternatif ni? :)

Fikirkan lah yang terbaik untuk diri kita dan juga anak-anak. Ingat ye terutamanya ibu-ibu hamil. Jangan sesekali makan asam atau jeruk lagi dah. Ambil je Chewable Vita-C ni. In syaa Allah selesai masalah loya-loya tu, badan pun jadi lebih sihat. 

Tak percaya takpe, cuba rasa je dulu.
Tak cuba tak tau, dah cuba baru tau.

Chewable Vita-C juga boleh diambil oleh kanak-kanak. Memang disyorkan pun :)
Anak-anak in syaa Allah akan jarang demam, selsema dan batuk..

Ammar Naufal - Raja Chewable Vita-C
Anak saya Ammar Naufal memang suka giler dengan Chewable Vita-C ni. Siap kena sorokkan botolnya sebab dia pandai buka sendiri. Kalau tak dihadkan, mau sebotol boleh habis sekali hadap :D

Pilihan di tangan kita.
Pilih yang TERBAIK! :D

Wednesday, 29 October 2014

Idea Tema Birthday - PILOT / AIRPLANE

October 29, 2014 4 Comments
Assalamualaikum dan hai.. :)

Lama tak meng'update'. Kesibukan sikit memandangkan dah mula masuk kerja lepas cuti bersalin. Draf blog post dah ada tapi masih dok edit tak sudah..

So untuk tak membiarkan 'rumah kedua'ku ini bersawang, kita letak entri gambar-gambar dulu lah eh..

Ingat tak hari tu ada janji nak post entri cara buat baju pilot Aliff yang Adhoc tu? Errr... nanti eh.. belum kumpul gambar lagi.. So sementara tu, saya share gambar idea-idea untuk tema birthday PILOT a.k.a tema kapal terbang/ airplane, Boleh boleh? :) 


Ni kerja tahun lepas lah.. sebab masa tu Aliff Rayyan memang kemaruk sangat dengan kapal terbang/ pilot. Sampaikan masa Pilihanraya tahun lepas, kat TV ada tunjuk juruterbang tentera udara (beruniform) yang beratur nak mengundi, Aliff tunjuk

Monday, 20 October 2014

Tabung "Sedekah Subuh" Kami

October 20, 2014 11 Comments
Assalamualaikum..

Semoga kita semua mendapat keredhaan dan rahmat dari Yang Maha Esa. Saya doakan Allah beri limpahan rezeki yang halal dan barokah kepada kita semua. 

SEDEKAH KUNCI REZEKI



Saya bersyukur kerana berada dalam team MFMS sebab team MFMS memang tak putus-putus mengingatkan ahli-ahlinya untuk sentiasa beramal dengan amalan-amalan kerohanian yang mendekatkan diri dengan Allah yang dipanggil "Master Checklist"

Salah satu perkara yang ditekankan dalam Master Checklist adalah SEDEKAH. Memang diketahui umum, sedekah memang salah satu kunci rezeki. 

Entri kali ini saya nak kongsikan artikel yang juga dikongsikan oleh salah seorang team MFMS kami. Ianya tentang SEDEKAH SUBUH. Kebetulan pula group kami masa tu memang sedang

Saturday, 18 October 2014

Resipi : Pajeon (파전) a.k.a. Penkek Daun Bawang

October 18, 2014 9 Comments
Assalamualaikum dan hi :)

             

Lama tak tempek resipi kan.. sebab sekarang dapur jarang berasap hihii... 

Oklah.. kali ni nak tempek resipi Pajeon atau Penkek Daun Bawang (Green Onion Pancake). Resipi ni dah pernah pun tempek dulu-dulu-dulu masa tahun 2011 hehe.. Takpelahkan..Ulang tayang.

Pajeon tahun 2011
Pajeon ni memang kerap buat kat rumah. Husband dan anak-anak suka. Kadang-kadang memang request masak pajeon ni bila taknak

Thursday, 16 October 2014

Aliff Rayyan is F.I.V.E

October 16, 2014 0 Comments
Assalamualaikum.


Tanggal 4 Oktober 2014 yang lepas, genaplah usia Aliff Rayyan 5 tahun.  Kebetulan tarikh itu sehari sebelum Aidiladha, kami cadang sambutlah birthday secara kecil-kecilan aje dengan sepupu-sepupu yang kebetulan balik beraya.

Nak buat kek sendiri dan majlis yang lebih meriah nampaknya memang tak

Wednesday, 15 October 2014

Hampir Gila Meroyan Selepas Bersalin

October 15, 2014 2 Comments
Assalamualaikum dan hello :)

Hmm diam tak diam minggu depan dah habis cuti bersalin 60 hari. Sekejap aje masa berlalu.. Kalau permanent staff ni memang dah confirm ambil cuti 90 hari. Tapi disebabkan hanya contract staff terpaksa la cuti 60 hari je sebab cuti bersalin kami ni cuti tanpa gaji tsk tsk..

KELETIHAN MELAMPAU

Teringat masa lepas bersalin Aliff Rayyan tahun 2009 dulu. Masa mula jadi staf kontrak dulu baru mengandung 2 bulan so bersalin as staff kontrak (tanpa gaji) lah kan..

Since takde gaji, decide masa tu just ambil cuti bersalin 45 hari je. Then terus masuk kerja balik. Nak buat macam mana kan.. komitmen dah banyak..

Nak tak nak masuk juga kerja walaupun terasa badan tu belum cukup segar dan kuat.

Awal-awal dah masuk kerja tu memang rasa keletihan melampau juga. Tiap-tiap hari balik kerja biasa sampai Sunway lebih kurang jam 6.30. Ambil anak-anak ding dong ding dong dalam pukul 7.00 malam sampai rumah.

Selalu bila sampai rumah terus collapse. Pengsan. Mengantuk dan letih tahap gaban orang kata :)
Memang selalu tertidur atas