Saturday, 30 July 2011

{{ Ramadhan Ya Ramadhan }}

July 30, 2011 2 Comments
Syukur Alhamdulillah...
Allah mempertemukan Ramadhan kali ini kepada kita.. semoga Allah memanjangkan umur kita untuk sentiasa bertemu dengan bulan yang barakah..

Ramadhan tahun ini, saya berhasrat untuk lebih baik dari tahun-tahun sebelum ini.. semoga Allah mempermudahkan...

PERISTIWA YANG TERJADI DALAM BULAN RAMADHAN

  1. Turunnya Al-Quran pada 17 Ramadhan
  2. Lailatul Qadar
  3. Perang Badar
  4. Penaklukan Kota Makkah

AMAL IBADAH YANG DIKERJAKAN PADA BULAN RAMADHAN

  1. Kewajipan berpuasa
  2. Mengerjakan solat tarawih
  3. Mengerjakan solat sunat witir
  4. Beriktikaf 10 hari terakhir Ramadhan
  5. Memperbanyak amal dan sedekah
  6. Memperbanyak istighfar pada malam terakhir Ramadhan
  7. Memperbanyak tadarus Al-Quran
  8. Membaca doa ketika bertemu lailatul qadar
sumber : Rahsia & Amalan Bulan Islam : Muharram - Zulhijjah

Friday, 29 July 2011

My Superboy

July 29, 2011 0 Comments
Bakal superhero!

:: coach Husna bagi taklimat ::

:: belajar cara2 nak terbang ::

:: coach Husna membetulkan lipatan kaki seluar ::

:: tunggu kenderaan disediakan ::

:: dinner with ummy ::

Tengah kemas-kemas baju anak-anak, terjumpa baju Uncle Ijat ni.. Wancik bagi untuk Aliff pakai. La ni baru boleh pakai. Tu pun masih besar baju & seluarnye. Ingatkan takde kemana2 malam tu, tapi Ayah ajak ke Klang sekali untuk ambil GL saya. Pastu singgah Carrefour Subang untuk dinner dan beli barang dapur sikit.. Orang dok tengok aje Aliff hehe..
superboy berjalan terkedek-kedek ke sana sini.. =D

Wednesday, 27 July 2011

It's my turn.. red eyes (@o@)

July 27, 2011 4 Comments
Assalamualaikum...
Saya sekarang sedang menghitung hari.... hehe..
Menghitung bilangan hari yang bakal MC..

Sehingga hari ni Rabu 28july, jumlah MC sudah 6 hari.. 3 MC swasta, 3 MC gomen. So baki MC swasta ade 7 hari je and MC gomen baaanyak hari hehe...

Rasanya sepanjang hidup ini la MC terlamaaa yang dah diambil.. selalu selalu tak pernah ambil MC pun. Besok pun saya akan ke PPUM untuk extend MC lagi...

Kronologinya nantila.. nak taip ni pun kabur2 mata saya..
dipendekkan cerita, saya dah berjangkit sakit mata sama macam aliff, husband dan husna. dan nampak gaya macam saya punya jenis paling teruk, highly contagious.

Sakit mata ni namanye Conjunctivitis dan saya punye Viral Conjunctivitis - jenis takde respon pada ubat.. just have to wait and wait.. sampai die hilang sendiri.. and masanye up to 3 weeks (cam my husband).. so tunggu aje la...hehe


Start Selasa lepas 19july mata kiri aje.. Mata kanan baru start merah kelmarin ni.. tu pun dah berusaha bersungguh2 utk elak dr jangkit.. tp dah mata kanan jauhnye sepelaung aje dari mata kiri, mmg susah la nak tepis...;p

Ni gambar baru.. hari ni punye. nampak kurang sikit merahnye. kalau sebelum jumpa pakar aritu, saya sendiri tak sanggup nak belek : semerah saga, mata berair memanjang and tiap kali kesat air kat mata tu nanti ade kesan pink kat tisu (airmata campur darah). scary tak?hehe..


Takpe.. ni dugaan semuanya. Dan saya bersyukur Aliff & husband dah ok and Husna tinggal sikit aje merah kat hujung mata. Syukur syukur...

Monday, 18 July 2011

My Word-less Day =D

July 18, 2011 8 Comments
Salam..
orang wordless wednesday tapi saya wordless monday but only today as saya puasa..
lotih makcik nak bercakap hehe..
simpan tenaga so.. today is my word-less day =D..


Berrylicious Cakes dah mula buka kedai..
walaupun saya start slow aje tapi no hal lahh! =D
Jamu mata wokeyy ;D

Saturday, 16 July 2011

{{ Butterscotch Breakfast Buns }}

July 16, 2011 1 Comments
:: butterscotch breakfast bun ::

Assalamualaikum & hi...

Another roti project.

Taaapii....

Masa sukat menyukat bahan roti tu, tengok2 saya tak salin berapa banyak yis kene guna.. aiseyman.. pastu pulak tak ingat 1 stick butter tu berapa gram.. haihh memang main belasah aje... sudahnya, doh tak naik sebab yis saya letak kurang (recipe tulis 1tbsp, saya letak 1tsp hehe..), pastu takde milk powder, saya omit lak.. pendek kata tak jadila dohnye... so saya keluarkan dari breadmaker (BM), saya uli balik, tambah sikit2 tepung dan uli sampai tak melekat kat tangan.

And another mistake yg saya buat ialah guna ulsalted butter..sbb malas punye pasal nak thaw butter hehe... sudahnya roti agak masin sket hehe... so, please guna unsalted butter ok untuk roti and butterscotch nye.. =D

1 oz = 28.3495 g
1 oz (fluid) = 29.5735296875 ml
1 stick butter = 113.5 g

Butterscotch Breakfast Buns
by: Chef Michael Smith (Chef at Home)
Yield: 12

Ingredients
For the Bread Dough:

3 cups of all-purpose flour
1 cup of rolled oats
2 teaspoons of salt
1 1/2 cups of tepid water
1 tablespoon yeast
1 ounce of honey
1 ounce of olive oil
1 ounce of dried milk powder
Zest of 2 oranges

For the Buns:

1 cup of sugar
1 stick of butter, in chunks - guna unsalted ye...

Directions
For the Bread Dough:

Arrange flour, oats and salt in a pile on a work surface. Make a well in the centre and pour in the water. Sprinkle the yeast over it and then the honey, oil, milk powder and zest. Slowly start to bring the flour mixture into the water and yeast mixture until all of the liquid has been absorbed and a dough begins to form. Knead for 10 minutes, until the dough is smooth and elastic. Place in a well-oiled bowl; turn dough to coat and then cover with a kitchen towel. Place in a warm spot and let rise for 1 hour, until it doubles in size.

saya letak semua bahan dlm BM and pilih setting 'dough'

For the Buns:

  1. Preheat oven to 375 degrees.
  2. Pour sugar into a 12-inch skillet and pour in an equal amount of water. Bring to a boil and let the sugar dissolve without stirring it. As the water begins to evaporate, the sugar will begin to caramelize. When it has reached a golden brown colour, add the butter and whisk until it is smooth and thickened. Let cool in the pan.
  3. Put the risen dough on a cutting board and punch it back. Roll it out into a log and slice into 12 pieces. Place the slices in the caramel pan so that they are just barely touching and set aside to rise again for about 30 minutes.
  4. Bake for 25 to 30 minutes and then invert onto a serving dish.

:: doh nah naik tp sbb yis saya kurang, tak naik tinggi la..=D ::

:: siap!! walaupun silap sukat bahan, tp still lembut roti ni ::

Friday, 15 July 2011

Outstation & Mengimbas nostalgia.. uhuk uhuk..

July 15, 2011 2 Comments
Salam...

Dari 4/7 sampai 7/7 saya outstation di JB. Ada audit penyerahan jambatan, culvert & jejantas di Tampoi & Ulu Tiram..

Huh! akhirnya sampai jugak saya di JB ni.. asek kene gi Kedah aje sebelum ni... sampai JB memang buat saya teringat masa belajar dulu.. baaanyak sangat kenangan yang best2!!.. saya sempatla pergi mengimbas kisah2 lalu hehe... tapi ade gak tak sempat.. ye laaaa.. datang pun hal kerja.. bukan saje2... kebetulan team audit lagi sorang, Shidah pun ex-UTM, memang berjela la plan kitorg.. walaupun Shidah junior saya 2 tahun tapi memang sentimental betul la kalau sebut2 cerita UTM.. malang sikit la sorg lagi bukan ex-UTM so die tak dapat feel nye hehe...

:: lepas mesyuarat pembukaan pi pekena MS briyani kat BBU ::

So hari isnin dari Mutiara Hotel kitorg pergi dinner kat 'payung' kat Taman U. Memang jauh gile la kan.. ade la bunyi2 komplen dr team lain yg follow kata jauh2 drive takat nak makan kat gerai? hehe..nasib arr.. kitorg dah plan awal2 lagi.. ingatkan pastu nak singgah JJ tapi lambat pulak servis gerai tu.. so tak tercapai hajat... tak tercapai jugak hajat nak ambik gambar depan pintu gerbang UTM.. maklumlah ade team lain follow kitorg. Since dah lewat sangat+dah dengar soksek yg tak best, hajat tu dibatalkan...

Tapi saya dapat makan apa yg dihajatkan... kueteow hongkong + lin chee kang + otak2 + tauhu bakar.. fuhh best!! best tu bukan sebab makanannya sedap tapi tercapai niat hehe.. tapi kueteow hongkong kat cafe KTR lagi best!! dengan ayam 3 rasanye.. haihhh tak tercapai yg tu... Tapi hajat nak makan goreng pisang & cendawan goreng kat Tmn U tak dapat la.. tak sempat.. huhu...

:: chee kang + tauhu bakar - my fav ::

:: standard arr otak2..wajib kan.. ::

:: kuewtiow hongkong.. dulu hari2 order ni kat cafe KTR utk dinner ::

2nd night kitorg gi CS.. saje2 jalan2 aje... Shidah mengimbas tempat dating lama haha.. saya takde la.. banyak kedai dah tak sama... yang still sama, McD, Padini, Popular, Lavender.. dll yg tidak ku perasan....

3rd night kitorang gi Stulang Laut lak.. ingat nak makan kat situ tapi tak jadi.. so gi Anjung Warisan.

:: shidah order kuewtiow bandung tapi saya yg makan ::

:: shidah lak makan saya punye order hehe..ni kes tak tahan pedas tapi dpt kuewtiow bandung extra pedas punye.. so kitorg tukar =D ::

:: luqman diet kononnya tapi order 20 batang sate? ;p ::

Hari Rabu & Khamis kami lunch kat Citarasa Cahaya Dinar aka kedai Pak Attan dekat dengan Kampung Ubi. Mula2 masa sampai tu first impression memang kureng sket la.. nak nye tengok lauk semua kari kepala ikan.. aiyoo bukan my fav lah.. mintak nasi half aje.. pas makan jadi nyesal lak mintak half.. nak tambah malu le pule hehe.. memang best kari kepala ikan die.. kitorg makan kari kepala ikan kerapu bara.. tak pernah ku dengar namanya... and surprisingly, murah!..

2nd day kitorang sampai pukul 12.00 tapi sekejapan saje kari kepala ikannya habis.. kitorang pekena asam pedas ikan cermin & ikan parang. sedap juge.. licin juge..

kata pakcik tu, die bukak tengah hari je dan biasa2 dalam pukul 3 semua habis.. so tutup la.. masa 2nd day tu ade group yg terpaksa balik sebab dah clear.. baru 12 lebih aje mase tu.. untuk details maybe leh tengok review dari jbfoodclub ni

:: depan gerai.. biase aje rupenya..::

:: habeh licin, kari kepala ikan & sup gear box ::

:: ok, ni untuk ditapau ke KL hehe.. ::

Kesimpulannya, JB banyak sangat dah berubah. Kitorg siap sesat ntah kemana2 ntah.. nasib la guna Garmin... next time harap dapat kembali ke JB lagi.. and this time nak set team audit semua ex-UTM : saya, Shidah, Linda, Adly, Kak Mai.. haa baru betul2 feel yang sama dan bercakap pun bahasa yang sama =D

Ok ok.. banyak le pule cerita makan.. kami kerja ye.. siang kerja dengan bersunguh2 ni... ok kasi satu gambar ter'snap' masa audit... masa kerja mane ade masa posing =D.

:: at jambatan sg. bala, tampoi ::

Thursday, 14 July 2011

Semua orang dalam rumah saya sakit mata hoho...

July 14, 2011 5 Comments
Ya, seperti tajuk di atas.. semua orang dalam rumah saya (bukan rumah mak saya ye..) sakit mata.. last sekali kelmarin mata Husna dah merah.

Al-kisahnya, sakit mata mula dari Aliff.. ade sekali tu saya tulis pasal Aliff demam (Khamis 30/6) sekembalinya kami dari Kelantan.. esoknya (Jumaat 1/7)) selepas kami bawa Aliff ke klinik tu, mata Aliff banyak tahi mata..melekat tak leh nak bukak mata die.. mula2 ingatkan sebab cuaca panas ke, so biar je dulu.. Balik kerja tengok makin merah pulak mata Aliff, so Sabtu (2/7) pagi2 kami terus ke klinik. memang la sakit mata... Berjangkit dari Atok & Makngah kat kampung Kelantan aritu... ingatkan takde sape yang berjangkit sebab dekat seminggu baru Aliff kene.. so saya buat assumption, Aliff demam sebab nak kene sakit mata..

:: lepas kali pertama ke klinik.. mata Aliff dah kecik sebelah..::

Isnin (4/7) sampai Khamis (7/7) saya outstation di Tampoi & Ulu Tiram, JB. Husband call cakap dia pulak berjangkit sakit mata. Dan Aliff pulak dari sebelah mata dah jadi 2 belah pulak.. haih pening lalat saya dibuatnya.. Balik dr JB memang mata husband dah merah sangat dah.. dan memandangkan Aliff takde rupa cam nak surut sangat, kami bawa balik ke klinik Sabtu pagi tu (9/7).
:: kali kedua pergi klinik.. Aliff dah tak leh nak bukak mata sangat ::

Sabtu tu majlis tunang saudara, tak hadirla kami.. Ahad kenduri syaaban kat kampung saya, wajib la balik.. dan sepanjang masa la husband berkacamata hitam =D.. last2 ade org komplen kat saya nape husband pakai sunglasses masa baca paper.. hehe tergelak jap...baru ku tau ade soksek kat belakang rupenye.. kalau tak pakai karang semua org takut tengok mata die..

:: dah jangkit 2belah mata dah tambah pulak asek berhingus and mata berair ::

:: husband kesana kesini dengan kacamata hitam =D ::

Dan..kesian sangat kat Aliff.. boleh tak bayangkan die main bola sambil mata tertutup? pastu siap duduk depan TV ade rancangan TomTomBak, sama2 sorak lagi tapi matanya tertutup?.. adoi adoi.. kesiannyee..

Sekarang, husband dah kene 2belah mata, Aliff pun 2belah..

Dan kelmarin tengah hari, Husna mengadu mata die dah merah sebelah.. adoi.. tepuk dahi lagi...

Sekarang tinggal ummy aje lom kene.. pening wooo... 3 org sakit mata sudaaa... tak lama la ni...

Wednesday, 13 July 2011

Sumbangan & Doa : Kisah Norma

July 13, 2011 0 Comments
Assalamualaikum...
Baru hari ni jenguk blog dan blog kawan2. As usual, saya memang akan baca blog ashra walaupun tak komen pape. Terjumpa kisah ni yang dah lama jugak dia post.

Saya pun belum habis baca semua rentetan cerita Norma di blog SIL nya Moon. Apa yang saya faham, Norma mula sakit2 selepas melahirkan Rafiq dan telah didiagnos menghidap brain cancer stage 4 (medulloblastoma).. Norma telah melalui operation 5 kali. Sekarang keluarga Norma berusaha berubat dengan rawatan alternatif memandangkan hospital pun dah surrender. Sangat sedih membaca kisah Norma, sangat tabah suami Norma.. dan sangat comel baby Rafiq.. sekarang dah berumur 5 bulan.






Saya doakan Norma sembuh sepenuhnya, walaupun mungkin mengambil masa yang lama.. insyaAllah setiap penyakit pasti ada penawarnya kecuali mati.. Semoga Allah memberi kekuatan dan ketabahan buat Norma dan keluarganya dalam menghadapi dugaan ini..

Saya juga memohon jasa baik rakan-rakan yang terbaca entry ini jika dapat menghulurkan sedikit sumbangan ikhlas buat rawatan Norma... kiranya tak mampu menyumbang dengan wang ringgit, sudilah kiranya mendoakan Norma sembuh dari cancer ni. Juga moga entry ini dapat dipanjang-panjangkan. Terima Kasih, hanya Allah dapat membalas jasa baik kalian...


Sumbangan boleh disalurkan ke:-


cimb

01070068677528
Noormawati Mohd Rasif


Mudahan dengan sekeping doa dan huluran sekecil wang kita mampu meringankan bebanan yang ditanggung keluarga ini. Insyaallah. (copy ayat ashra)

Friday, 1 July 2011

Asyrani Husna & Aliff Rayyan

July 01, 2011 1 Comments
Salam..

Lama tak tempek gambar kesayangan saya.. Husna & Aliff.

So hari ni just nak tempek gambar diorang. Semalam bawa Aliff pergi klinik di Kota Damansara sebab demam dah 2 hari tak kebah. Singgah breakfast di McD NKVE dulu sebab klinik pun buka pukul 9pagi.








Sambil tunggu giliran, Aliff & Husna bersuka ria dengan permainan yang ada di klinik tu =D






Aliff gaya memang macam tak demam tapi badan panas bukan main. Gaya ala2 brutal tapi penakut makan ubat.. kalau nak makan ubat macam berperang la gayanya =D..