Monday, 23 April 2012

Beanie & Booties for Rais

April 23, 2012 3 Comments
my model...dapat free dr jusco tmn U dulu...
AsSalam...

This beanie & booties set buat lamaaa dah... baru la ni nak enterprem kan... Rais pun dah 4bulan umurnya :)

Start buat masa Rais baru lahir lagi masa mid december 2011... lambat betul auntie Liza ni siapkan.. tapi cuma pada mid January lepas baru sampai ke tangan Rais.. sorry ye auntie banyak keje time tu hehe...

Rasanya Rais pun dah tak muat beanie & booties ni.. kene pass kat adik lak nanti..

booties punye tapak

basic booties done! dalam perjalanan balik ke KL dari JB..

beanie ni ala-ala kopiah pun boleh jugak kan?
baby rais with dad & big brother, adam

Saturday, 21 April 2012

Homemade Cheezy Wedges.. hahh makan le puas2 :)

April 21, 2012 4 Comments


One thing yang saya suka makan kat KFC selaian egg tart ialah cheezy wedges.. tapi la kan.. harga boleh tahan, tapi tak dapat banyak hehe...

Selama ni dok dengar orang cakap, cheezy sauce tu boleh beli kat luar. Kira boleh buat sendiri. Sorang member ada bagitau adik dia pernah beli but ambil masa nak order sebab selalu sold out.. Arghh kempunan den..

Tiba2 tak semena-mena, terjumpa sorang member kat FBnya tulis ada jual Jalapeno Cheese Powder ni, terus la order dari dia. Try beli satu, ye la kot-kot rasa tak sama/best ke... Tapi memang sama la... wallawehh... Combination mayonis & cheezy sauce tu mmg serupa dengan cheezy wedges KFC.  Wa wa waaa... kompom lelemak tepu bertambah2 tepu kat badan ni :)..

Senang aje pun penyediannya, just bancuh cheese powder ni dengan air panas sama sukatan, means if 3 sudu serbuk, 3 sudu air panas la gitunya...kacau sampai larut, then tadaaaa...curah atas wedges lah..siapp!!

1 peket nampak tak banyak tapi sebenarnya banyak (errr kompius den..).. Anggaran saya 1 peket boleh guna up to 2-3kg wedges. Bergantung pada penggunaan seseorang lah...

Amaran: jangan makan selaluuu huhu...saya tak bertanggungjawab di atas kenaikan berat badan or pertambahan lemak anda haha!!

Jalapeno cheese powder boleh beli dari MokhZamOnlineStore.  Kalau di FB,boleh search nama tu...

Thursday, 19 April 2012

Meeting @ Penang and my 1st ever Amigurumi..Mini octopus

April 19, 2012 3 Comments
AsSalam...
Malam terakhir di Penang. Esok bertolak balik ke KL. Oh kalau ikutkan mau aje saya balik petang tadi lagi lepas mesyuarat.  Tapi kot nak naik flight, memang takde makne laa.. redha aje la naik kereta jabatan esok.. En.Suami pun sudah tanya balik pukul berapa daaa... Husna pun dah call rindu kununnye.. :)

Ummy pun winduuu sama kamu..
Zon Selatan kali ni bermesyuarat di Penang. Ikutkan asalnya mohon masuk ke UPSJS ni pun sebab outstation pun paling jauh pun haruslah di Johor. Aikk ni dah ke utara pula.. nak buat camne..SYMP begitulah gayanya.. Kalau ikutkan berat sikit hati nak gi sini.  Tapi disebabkan Melaka Team host untuk meeting kali ni, terpaksa jugak la gi.. huhu..

Penang oh Penang..

Takpelaaa... dah nak balik pun esok. Harap2 big boss takde plan apa2..kot boleh gerak awal sket... Meeting kali ni tak jogging pun. Bukan main bawak sports attire+shoe lagi.. dok riki2 takde tpt, sebab hotel tengah2 town daa..(opss alasan belaka ;p)..

 Yuhuuu esok balikkk!! Dah siap 3 ekor amigurumi mini octopus untuk En.suami, Husna & Aliff..Tapi belum letak/jahit matanya lagi.. nak cari manik kat KL nanti..

3 ekor sutun tidak bermata ;p.. goreng celup tepung pon sodappp
Ooo yeah... crochet pattern for these mini octopus is from Esshaych's Blog.. do have a visit to her blog okay :D.