Sunday, 13 February 2011

My Mini Portugese Egg Tart =D




:: my portugese egg tart ::

Salam..
Dah lama teringin nak buat egg tart ni... Biasanya tak berapa suka egg tart sebab kuat sangat rasa telur tu. Tapi lepas cuba egg tart KFC rasa cam kene kat tekak ku.. so dok cari2 la resipi.. Kebetulan kat Resipi.net baru2 ni resipi ni jadi glemer lak, so mmg aim akan cuba buat. Kali pertama buat Jumaat malam yang lepas. 2nd time hari ni buat..

Saya suka resipi ni sebab mudah.. tak perlu buat puff pastry.. just buat filling je, tak banyak kerja.. =D

Tak google pulak camne cara nak handle puff pastry, so main belasah aje la.. puff pastry beli instant aje kat Carrefour jenama Kawan.

Saya guna tart mould dia. 7cm (kira cam mini tart). Kalau canai nipis, boleh dapat lebih kurang 20 mini egg tart tapi adunan filling kene ganda2 lah. Yang 1st time tu saya canai tebal sikit cam 5mm camtu, jadinye pastry die tebal and dapat isi sikit aje filling tu.. Harini saya buat separuh puff pastry and canai nipis lagi, guna kuning telur 5 biji, dapat 10 mini egg tart. Kurang rasa pastry nye tapi heaven rasa filling nye =D


PORTUGESE EGG TART

Sumber: http://www.myresipi.com/top/detail/722
Resipi sumbangan : skyblue@myresipi.com

Bahan-bahan ( 6 biji )
1 keping Puff Pastry

*Bahan-bahan A - filling*
1/4 cawan Gula Halus
1/4 cawan Susu Cair atau Susu Segar
1/4 cawan Whipping Cream
3 biji Telur Kuning
1/4 sudu kecil Vanilla Extract

Cara-cara

Panaskan oven, 200ºC.
Masukkan semua bahan-bahan A dalam mangkuk dan pukul sampai sebati. Ditapis dan diketepikan.
Potongkan puff pastry kepada 6 keping bentuk bulat. Cucuk permukaan puff pastry yg telah dipotong dgn garpu.
Masukkan puff pastry yg dipotong ke dalam tin muffin.
Isilkan campuran telur ke dalam setiap puff pastry 3/4 penuh.
Bakar selama 20 minit. Biar sejuk dalam tin muffin selama 5-10 minit sebelum dikeluarkan






:: husna dan aliff ::

1 comment: