Tuesday, 14 August 2012

Laksa Johor Adami.. laksa style mudah

August 14, 2012 7 Comments
 Menu iftar semalam bawa ke rumah mak.
Kelam kabut jugak masaknya.. Sampai rumah dalam 5.45pm.. keluarkan ikan kembong dr freezer, masuk dlm microwave utk thaw dia, sambil-sambil tu racik segala ulam/awas untuk laksa - kacang panjang, bawang besar, bunga kantan, daun kesum.. fuhh berpeluh den.. buat dengan sehabis pantas. En. somi pulak dok calling calling tanya sempat ke siap laksa.. alahai.. my laling, kalau asek call camne aii nak siapkan dengan pantas hik hik..


TARGET MISI : pukul 7pm dah gerak ke rumah mak. 
KEPUTUSAN MISI : BERJAYA! tapi tak sempat mandi la gi umah mak tu hihi..



kuah laksa with spaghetti :)
ulam-ulaman.. takde dlm pic : potongan cili api/padi
Camne tiba2 nak berlaksa johor ni?? Asalnya Khamis lepas, pagi-pagi browse blog masakan kunun-kununya cari idea nak masak iftar la kan.. terjumpa lak Laksa Sarawak. Aihh, terasa mengidam pulak nak makan Laksa Sarawak. Dipendekkan cerita, saya order pes tu dr anak Hj Manan ni melalui FB. So perlulah menenangkan diri sambil menunggu parcel dari Kuching tiba di Petaling Jaya :D

Untuk mengubat rasa mengidam tu, saya beli Pes Laksa Johor Adami di pasar tani tengah hari tu.. kebetulan pula terpandang pes tu kat meja pakcik tu.. terus beli dengan Pes Mee Bandung Muar Adami.  Tak pernah try lagi pes-pes macam ni.. kasi try aje la kan..

pes laksa johor adami

Balik ofis browse la ket internet kot-kot ada bloggers yang pernah cuba pes ni.. sebabnya agak confuse dengan cara memasak yang ada kat belakang paket tu, sempoi sangat.. Mula-mula jumpa blogger Hanamemories  ada buat.  Dia ikut sebijik sejiban dengan arahan belakang paket tu.. tapi hasilnya tak sama macam laksa johor pun.. lebih kepada rupa laksa sarawak aje hehe..

cari lagi.. jumpa blog belinda adzmi. Dia pun guna pes yang sama tapi modify cara memasaknya ikut selera nya.. Since belinda takde mention sukatan bahan, saya pun blur gak nak agak-agak macam mane.. So guna entry kak Azlita as reference, saya pun modify jugak laksa ni jadi version saya pulak hehe... Disebabkan puasa, saya tak boleh nak rasa.. so kira main belasah gak ni.. mujur sodap :D

Laksa Johor Adami 
sumber : Liza's Kitchen
inspirasi : Belinda Adzmi & Kak Azlita

Bahan-bahan :
1 paket Pes Laksa Johor Adami
600g ikan kembong
2 liter air
200ml santan - saya guna pati santan yg siap perah
4-5 keping asam keping/gelugor
2 batang bunga kantan - potong empat
daun kesum
2 ketul kiub ikan bilis
1 paket spaghetti (500g)
1/2 biji bawang besar - dicincang/tumbuk
2 ulas bawang putih - dicincang/tumbuk

Bahan ulam/awas (boleh ditambah ikut suka):
2 batang bunga kantan *
1 ikat daun kesum *
1 biji bawang besar *
5 batang kacang panjang *
5 biji cili api/padi *  (racik halus bahan bertanda *)
2 genggam tauge
1 biji timun - dipotong mancis
5 biji limau kasturi - dibelah dua

Cara-cara :
1. Rebus ikan kembong dengan air (dari 2 liter air tadi) sehingga masak.  Toskan ikan (air rebusan jangan dibuang, akan diguna semula). 
2. Asingkan isi ikan dari tulangnya. Kisar bersama air rebusan ikan tadi. Ketepikan.
3. Panaskan sedikit minyak masak. Tumiskan bawang besar dan bawang putih yang dicincang/tumbuk sehingga naik bau.
4. Masukkan pes laksa johor adami. Tumis hingga sedikit garing.
5. Masukkan isi ikan yang telah dikisar tadi, baki air, bunga kantan, daun kesum, kiub ikan bilis dan asam keping. Masak sehingga mendidih dan kuah agak pekat.
6. Akhir sekali masukkan santan. Biar hingga mendidih. Tutup api. 

*Tak perlu masukkan garam/gula sebab rasa dr kiub ikan bilis tu dah memadai. But boleh adjust ikut selero masing-masing lah ya..

Oh ya!.. Dalam masa yang sama boleh rebuskan spaghetti.

Done!! Dah boleh menikmati laksa johor.. letak spaghetti, ulam2 & curah kuah.. memang best!. Sedap!!

So hari ni ada pasar tani, dah beli lagi 2 paket pes laksa johor adami hihi.. (tp buat entah bila la...)



Monday, 6 August 2012

Projek Amal : Dana 'Syawal Kit' untuk keluarga fakir, miskin & ibu tunggal di JB

August 06, 2012 0 Comments
Assalamualaikum...

Yeay!! another projek amal!! another peluang untuk tambah saham akhirat, insyaAllah... saya pernah terbaca status FB seorang rakan (sumber asal saya tak ingat). Katanya (lebih kurang la..)..

" Duit dalam bank belum tentu jadi milik kita. Tapi duit yang kita sedekahkan akan pasti menjadi harta kita, insyaAllah.."

Subhanallah... memang betul kan?


Projek ni dengan bangganya diilhamkan oleh student fakulti senibina UTM Skudai.. Oh syukur Ya Allah.. bangga saya jadi sebahagian warga UTM. Walaupun bukan student fakulti civil engineering yang ilhamkan but kesedaran adik2 UTM kita ni memang sesuatu yang membanggakan..Alhamdulillah... semoga Allah akan mempermudahkan niat adik2 ni...

Syawal Kit ni untuk keluarga fakir miskin yang memerlukan.. Dalam kemeriahan kita menyambut Syawal dengan makanan yang mewah, ada lagi keluarga yang tak mampu sediakan juadah Syawal macam kita.. So jom! kita sumbang sedikit untuk mereka... :)

Tarikh akhir pengumpulan dana ni adalah pada 10 Ogos 2012 jam 3.00 petang..

Dari FB Telekung Project;

Assalamualaikum.....

Project baju raya untuk anak-anak RAKB telah selamat ditutup ALHAMDULILLAH, dan kini admin buka untuk kebaikan yang seterusnya........

"SYAWAL KIT" untuk 25 keluarga fakir, miskin dan ibu tunggal di sekitar Johor Bahru. Project ini diilhamkan oleh pelajar-pelajar SENIBINA dari UTM SKUDAI. Mereka approach admin dengan list data keluarga yang memerlukan bantuan (Sumber IKRAM). Dan adik2 ini akan membantu admin dalam menjayakan misi SYAWAL KIT ini, InshaAl
lah.

Syawal kit ini terdiri daripada barangan dapur utk kemeriahan syawal seperti minyak, ketupat segera, susu, gula, tepung, bihun, kordial, nescafe, milo..... dan untuk satu family juga, TP cuba kumpulkan dana untuk support setiap keluarga RM 200 utk mereka beli daging, ayam (barangan basah) since kita tak boleh nak belikan awal2.

Oleh yang demikian, admin ingin berkongsi peluang ini utk kita sama-sama berukhwah utk membantu mereka kerana mereka juga layak utk bergembira seperti kita di AIDILFITRI nanti.

InshaAllah, admin akan turun ke JOHOR BAHRU utk melaksanakan misi ini bersama-sama dengan adik2 UTM SKUDAI. Semoga Allah permudahkan. dan cadangan tarikh ialah pada 11hb Ogos ini....

Bermakna, rezeki keluarga ini bergantung kepada jumlah dana yang terkumpul selama seminggu ini. Dan tarikh akhir utk finalize dana ialah pada 10 Ogos jam 3 petang.

Barangan akan dibeli di Johor bahru kerana tidak practical utk admin beli siap2 di sini. InshaAllah.

Sumbangan dana utk 'SYAWAL KIT' ini boleh dimasukkan ke akaun admin;

5127 7250 1950, MAYBANK, NORAZILA ABDUL AZIZ

kemudian..... WAJIB, PLEASE.... email transaksi sumbangan ke
azila79aziz@gmail.com
ini sgt penting utk tujuan rekod admin, so that nyatakan tau 'SYAWAL KIT'.

InshaAllah..... jom sebarluaskan kebaikan ini agar mereka juga turut bahagia dan layak bergembira di hari Raya nanti.... AMIN.

Salam Ukhwah,
AZILA AZIZ

Thursday, 2 August 2012

Projek Amal : Mengumpul dana baju raya untuk anak yatim

August 02, 2012 0 Comments
Assalamualaikum kawan2..
Sempena bulan Ramadhan yang mulia ni jom kita memberi sedikit sedekah/ sumbangan untuk kutipan dana baju raya untuk anak-anak yatim di Rumah Amal Kasih Bestari.  Tak banyak yang boleh beri, sedikit pun takpe asalkan ikhlas... projek amal ni diusahakan oleh admin FB Telekung Project. Banyak dah projek amal yang TP ni anjurkan.. 

jom jom.. kita bersedekah.. kongsikan rezeki yang Allah beri kepada kita dengan anak-anak yang istimewa ini..

Kelebihan Bersedekah


Tarikh: 
 Mar 02, 2012
Riwayat: 
 Bukhari
Kategori: 
 Ibadah
Hadith: 
Dari Amru bin Auf RA katanya Rasulullah SAW bersabda : "Sesungguhnya sedekah seseorang Islam itu memanjangkan umur dan mencegah daripada mati dalam keadaan teruk dan Allah SWT pula menghapuskan dengan sedekah itu sikap sombong, takbur dan membanggakan diri (dari pemberiannya)."
Huraian Hadith: 
  1. Selain daripada sedekah wajib iaitu zakat harta, zakat fitrah dan sebagainya, umat Islam umumnya digalakkan memberi sedekah sunat sebagai tanda bersyukur dengan segala nikmat yang dikurniakan oleh Allah SWT.
  2. Setiap pemberian sedekah akan diberikan ganjaran pahala sekiranya dilakukan dengan ikhlas kerana Allah semata-mata. Bahkan fadhilat atau kelebihan bersedekah adalah meliputi dunia dan akhirat.
  3. Faedah sedekah di dunia adalah seperti seseorang itu akan dimurahkan rezekinya oleh Allah, terhindar daripada bala bencana, dipanjangkan umur, mencegah daripada kematian yang buruk di mana orang yang selalu bersedekah akan dilindungi daripada ditimpa kemalangan yang menyebabkan kematian dalam keadaan yang ngeri atau mati dalam keadaan tidak beriman (su'ul khatimah) kerana sedekah itu sebenarnya membawa rahmat di samping menghapuskan sifat sombong, takbur dan menunjuk-nunjuk dengan pemberiannya.
  4. Manakala faedahnya di akhirat pula ialah seseorang itu akan mendapat naungan daripada panas terik di padang Mahsyar dan mendapat pendinding daripada api neraka.






CURRENT UPDATE ♥ 1 OGOS 2012 @ 9.12 AM ♥
DANA BAJU RAYA RUMAH AMAL KASIH BESTARI



Jumlah kutipan kini = RM 7061.92
Baki yang perlu diusahakan = RM 5658.08

Jumlah kutipan 30&31 / JULAI 2012 = RM 1230.00

Syukur Alhamdulillah, walaupun masih banyak yang perlu diusahakan, admin bermohon agar kita semua berdoa utk kejayaan mengumpulkan RM 120 x 106 = RM 12,720.

InshaAllah, sebagai salah satu usaha, admin bersyukur, pihak DEVIGN REFLECTIONS menjemput TELEKUNG PROJECT utk buka charity booth. Admin akan berada di sana utk jualan amal khas utk dana Baju Raya Anak-anak RAKB. Semoga sampai hujung minggu ini, dana akan berjaya dikumpul dan bolehlah mengambil tempahan baju raya yang telah diusahakan oleh Sahabat Kak Noorzila dengan pihak Jakel, Sampin yang ditempah oleh Sahabat Kak Sarlina dan Songkok yang ditempah oleh Sahabat Nadia Suyat.

Sebagai 'mama', admin akan sentiasa berusaha utk cukupkan dana ini. Tidak sanggup utk menghampakan anak-anak emas. InshaAllah.

Kepada sahabat-sahabat yang ingin membantu dalam cabaran menyediakan baju raya anak-anak di Rumah Amal Kasih Bestari, boleh sumbangkan dana kepada akaun admin;

5127 7250 1950, MAYBANK, NORAZILA ABDUL AZIZ

kemudian, please...... EMAIL transaksi sumbangan anda ke email admin di azila79aziz@gmail.com dengan menyatakan BAJU RAYA RAKB. Sangat penting utk tujuan rekod admin.

Alhamdulillah, terlebih dahulu admin ucapkan berbanyak terima kasih kepada sahabat-sahabat yang sudi menyumbang, Dan InshaAllah, pemberian baju-baju raya ini akan dibuat pada 11 OGOS 2012. InshaAllah..... jom jemput kepada sahabat-sahabat yang nak sama-sama memberikan baju raya ini nanti.

SALAM UKHWAH
AZILA AZIZ
SALAM UKHWAH
AZILA AZIZ