Friday, 22 April 2011

Cerita Mabuk Darah & Pitam =D

April 22, 2011 10 Comments
Seingat saya ini kali keempat saya pitam. Sebenarnya yang semalam ni tak pitam but almost pitam la.. And ni 1st time saya melawan rasa nak pitam tu..

Kali pertama saya pitam adalah masa form 2. Saya ingat hari tu hari Sabtu, ada Ko-Ku kat sekolah. Balik rumah masa tu ada mak sekali. Tengah hari. Sampai depan pintu rumah, saya tumbang. Sedar2 muka dah melekat dengan pasir semua. Bila mak tanya kenapa? saya kata sebab lapar kot pasal tak makan breakfast+lunch. So pastu mak kasi rm2 soh naik beskal beli laksa kat satu kedai tu.. so pergila saya naik beskal dengan keadaan masih pening2 lalat tu =D

Kali kedua, masa tu form 3. Tak sure hari Sabtu or Ahad, either one la sebab saya ingat saya nak gi kelas tuisyen kat Tutorial Institute (TI) kat State PJ. Dah siap2 dah dengan baju kurung purple nye. Mase tu tengah potong keledek nak digoreng. Nak pulak jadi kes, potongan terakhir tu terpotong sekali ngan jari telunjuk kiri saya. So berdarah la.. Basuh jari kat sinki, ambil tisu balut jari tu, pergi duduk kat ruang tamu jap. Pastu baru je berdiri balik nak jalan terus tumbang - pitam la.. Sedar2 ayah saya tengah tepuk2 pipi saya sambil panggil nama. And masa saya sedar tu saya tengah nangis. Entah apehal ntah.. Pas sedar tu, terus siap gi tunggu bas mini pink no.53 nak gi kelas tuisyen walaupun masih dlm keadaan mengong hehe.. Kesan dari tu, kepala saya masih rasa ada lekuk sikit hehe..

Kali ketiga adalah masa form 5. Berlaku kat makmal biologi. Hari tu ada ujikaji bedah katak, lipas and uji jenis darah sendiri. Saya kene uji darah. So tiap org kene cucuk jari sendiri and titiskan darah kat satu kad tu so dapat tau jenis darah and rhesus skali. Saya cucuk sekali tak keluar darah, cucuk kali ke2 pun takde darah keluar, then cucuk lagi kali ke3, masih gak takde darah keluar tapi tiba2 badan rasa seram sejuk cam dari kaki naik ke kepala.. then saya ingat last word saya sebut "alamak, dah start dah".. then tak ingat apa2..pitam. Tapi dlm lab tu yg sedar saya pitam tu just kawan2 around me. Yang lain2 tak perasaan pun hehe.. Cikgu Bio kata saya mabuk darah. So pas sedar tu saya disuruh balik asrama utk rehat. And memang dari tengah hari saya tidur sampai lepas isyak.. langsung tak sedar apa2.. Dan kesan dari tu badan saya banyak sakit sebab masa pitam langgar semua kerusi/stool yg keras2 dlm lab tu.

Dan latest, semalam. Ada inspection jambatan kat Kuala Pilah. Saya dah turun ke bawah jambatan tu and naik untuk bagi Murni turun pulak sebab boot pasar tu satu je. Pas pakai balik safety shoe, nak turun balik la kat abutment tu nak tengok diorg kat bawah jambatan tu. Silap langkah, terpijak kawasan semak yang hollow, terseliuh kaki kiri, jatuh. Terasa berdenyut kaki kanan, selak sikit kaki seluar tengok ada darah mengalir. Adoi luka pulak dah.. Tiba2 pastu kepala rasa berpusing. Cepat2 duduk. Rasa dah berpusing dah ni, saya tau saya akan pitam kalau saya berdiri. Saya nampak bende terdakat dengan saya, packer guardrail. OMG, saya kene jauhkan diri dari situ kot2 betul tumbang, taknak sangkut kat packer, lagi cedera parah. Bila rasa boleh stabil sikit, cepat2 bangun dan jalan laju2 ke Fortuner. Cepat2 bukak pintu and duduk. Kepala memang pusing tak ngat. Badan pun dah berpeluh2. Rasa cam takde udara, cam takleh nak bernafas dah. Dah rasa nak muntah gak. Minum air banyak2. Pejam mata sebab pening gile. Bila bukak mata saya tak nampak apa2 kat sekeliling. Just nampak warna putih aje and silau sangat. Murni hulur sunglasses tapi try pakai still nampak putih aje.. pass balik sunglasses tu. Lama pas tu baru silau tu hilang. Lepas ok je terus kepala pulak sakit cam migrain. Masih dizzy. So the next jambatan, saya just stay dalam kereta. Lepas habis inspection 2nd bridge baru gi Klinik Kesihatan Terachi untuk check. Sebenarnya saya taknak gi klinik sebab tau mesti kene injection hehe.. saya takut kene inject.. So memang kene injection vaksin die kata, tekanan darah rendah sikit, and cuci luka. And dapat ponston. Tu aje pun.. Tapi sakit kepala tu sampai harini tak hilang lagi.

Luka takla teruk mana, kaki terseliuh tu tak bengkak pun. Masa mula2 je takleh nak berdiri. Pastu ok je. Tapi yang buat teruk sebab saya mabuk darah tu. Ingatkan dah tak mabuk dah sebab dah 12 tahun tak kene.. tapi silap. Kalau takat luka sikit, darah keluar sikit, mmg takde mabuk pun tapi semalam teruk lak mabuknya. Kalau orang lan yang luka berdarah saya tak pitam ye, tapi sendiri luka boleh pitam hehe.. Darah tu not including period & nifas okeh.. sebab tu takde jadi pape.

And hari ni saya datang keje pasal tak dapat MC kan =D.. but Murni yang sama2 skali tu pulak yg MC.. apa kes?? haha!!! =D

Thursday, 21 April 2011

Kawan2 Kelas Bahasa Korea Part 1 ~ Dinner @ 궁정

April 21, 2011 10 Comments
Kelmarin (Selasa) adalah hari terakhir kelas bahasa part 1. Our chekgu 선생님 bawak kami pergi restoran makanan korea iaitu di 궁정(sebut gung jeong/jong) di PNB Darby Park, KL. Die dah siap booking semua. Kira kami sampai terus waiter die serve. Ingatkan kene order sendiri. Siap hafal camne nak order dlm bahasa korea hehe..


Tempat makan tu serupa je dengan dalam drama korea yang biasa tengok tu. Menarik. Makanan die ok la jugak, sedap. Ingatkan tak lalu gak nak makan tapi habis gak kami makan.. Meja saya ber8 org habis semua makanan, siap mintak tambah lagi hehe.. But meja sebelah, half aje yg habis.. malu2 ke or diet ke? hehe..

:: saya dengan chekgu Tiara Bang Ji Yeon ::
:: antara Banchan/sidedish ::

:: penuh meja dengan makanan::

Nak cerita pasal makanannye tak berapa pandai, tapi tau gak la certain makanan yg die hidang tu. Banyak gile side dish 반찬 diorang. Even chekgu 선생님 cakap takyah makan nasi die banyak2, makan lauk aje. Sebab kalau makan nasi tu, mmg extra kenyang and tak leh masuk bende lain dah..

Antara makanan yg ade green onion pancake (pajeon) 파전, kimchi 김치, Stirfried dried anchovy side dish (myulchibokkeum) 멸치볶음, Kimchi stew (kimchi chigae) 김치찌개, Doenjang jjigae (bean paste vegetable stew) 된장찌개, Japchae (stir fried noodles with vegetables) 잡채, Spinach side dish (Sigeumchi namul) 시금치나물 and few others yang saya tak tau nama. Yang grill tu sotong & ayam - cicah ngan sesame oil, letak dalam salad, letak banchan and doenjang, bungkus2 pastu masuk mulut.. haha.. betul2 cam dalam drama =D..

Minuman barley tea ala2 green tea gak kot. Best. Leh datang lagi =D:: kami ::

Tuesday, 19 April 2011

Result interview saya... + terapi terapi..

April 19, 2011 16 Comments
Umum mengetahui bahawa result interview SPA Januari & Februari lepas dah keluar pada 8 April baru2 ni..

keputusan saya?
buat kali ke-empatnya.. GAGAL hehe...
perasaan? entah.. bercampur baur.. hari tu memang 'mendung' gile kat opis saya.. senyap aje semua orang.. almaklumlah kat opis saya ni dekat 40 orang CFS tapi ade la takat 11 org kot yg dapat simpanan AJEE.. kalau ikut statistik yg dibagi tu, panggil interview 900++, yg dapat 14 AJEE ngan simpanan 100++. Hari dapat result tu, bagitau husband.. die soh bagi notis 24jam haritu gak.. haha.. bior betol, lawok.. =D

So nasib kami yang baki2 ni??
tunggu abis kontrak or cabut aje la pas dapat kerja lain..

buat masa ni saya belum ada mood nak update resume and carik kerja lain. Walaupun hari2 struggle untuk keep up semangat buat kerja yang melambak kat opis ni.. bile jumpa kawan2 yg gagal and bincang pasal ni, mesti ada yg bergenang airmata.. sedih woo..

tunggu abis kontrak tu cam tunggu hukuman aje cuma dah tau tarikh bile hukuman tu jatuh.. walaupun ada yg kata, cuba lagi next time.. ade ke next time? peluang dipanggil pun sebab apply under KPSL. pas abes kontrak for sure kene apply under fresh grad balik.. since ade dengar diorg dah upkan minimum CGPA, so chance nak dipanggil utk interview tu rasanya almost zero..

Meanwhile, saya cuba nak cheer up hati saya.. apa yg saya suka buat bile sedih and stress??

makan aiskrim satu bekas besar.. shopping shopping shopping.. or buat kek huhu..

terapi minda hehe.. memang the next day saya sign up kelas belajar continental cake kat mysugarclass kat sungai buloh. Last week lak saya sign up another baking class conducted by Wilton Kota Damansara.. start kelmarin, 4 days punye course (on Sunday only).. Pastu my makcik ade wat kenduri aritu, saya buatkan 3 biji brownies + 1 kek. Kebetulan adik pulak nak 16 cupcakes.. balance adunan cupcake saya try buat popcake.

so dalam seminggu je saya dah buat 6 biji kek, 3 brownies, 16 cupcakes, 8 popcakes (try test tp tak jadi) termasuk menghabiskan dekat rm1k untuk kelas2 kek tersebut di atas (OMG, kene cepat2 bukak kedai utk cover balik =D).

Cam giler stress tak? so this Sunday belajar another 2 kek lak, lemon pound cake & red velvet.. nampak gayanya saya kene start project baking balik.. kene bukak balik kedai since ni je yang boleh buat saya kurang stress hehe.. tapi malasnyeee nak list balik harga. aiyaa..


:: continental cake from top to bottom: banana chocolate cake, blackforest cake & cheesy fruity flan cake ::

:: green tea cake ::

:: chocolate moist cupcakes ::

:: chocolate fudge cake with chocolate buttercream ::

:: vanilla buttercake with fluffy vanilla buttercream ::

Monday, 18 April 2011

Gyeran malyee: 계란 말이 a.k.a Rolled Omelette

April 18, 2011 2 Comments
계란 말이 a.k.a Rolled Omelette

Salam..
Ni adalah very basic Korean egg side dish dan selalu antara side dish yang masuk lunch box derang.. memang le basic amat kan? telur dadar gulung aje pon hehe..

Dah buat ni banyak kali.. memang kesukaan Aliff & Husna. Kalau buat telur dadar biasa tak berapa nak laku.. tapi hat yang ni, buat 4 biji telur AA, diorang boleh habiskan berdua sekali hadap.. langsung tak tinggal.. siap kene sorokkan.. asek ngap ngap ngap aje.. =D


Rolled omelette
(Gyeran malyee: 계란 말이)

Ingredients:
3 large eggs, ½ ts salt, a pinch of sugar, ½ chopped medium size onion, ground pepper, vegetable oil.

Crack 3 large size eggs and put it into a bowl.
Make egg mixture by adding and beating these ingredients: ½ ts salt, a pinch of sugar, ½ chopped medium size onion, ground pepper
Heat up a non-stick frying pan over medium heat and spread a little vegetable oil.
Pour about 1/3 of the egg mixture on the pan and spread it thinly by tilting the pan.
When it’s cooked, lift the right side edge of the omelette and roll it with a spatula from right to left.
Repeat this step of 4 and 5 until the egg mixture runs out.
*tip: To make nice yellow rolled omelette, lower the heat and cook it slowly
Make a long rectangle box shape by cooking 4 sides.
When the omelette cools down, cut it into bite size and serve it with rice.

resipi copy paste from here

Wednesday, 13 April 2011

April's Birthdays..

April 13, 2011 2 Comments
Cerita ni dah peram lama. Kes malas nak edit gambar hehe..

Birthday makcik saya (adik mak) yg ke-46 pd 1/4 aritu daa.. keluarga kami memang suka celebrate birthday. Dalam setahun mesti tiap2 bulan ade buat kecuali bulan 3 & 11 sebab takde ahli keluarga yg lahir dlm bulan tu. Oo another family member yg sambut birthday bulan April ialah my cousin Fathin, tomorrow daa.. 14/4.. Happy birthday dear =D. Also Jeehan, my another cousin pada 24/4..

Bila buat birthday, kira peluang untuk semua ahli keluarga berkumpul sama2.. dulu2 standard la takat potong kek, makan2.. huha huhaa.. Few years back, ayah saya buat syarat, kene ada pengisian dalam majlis, bukan setakat makan aje..kalau makan aje, die takmo pegi hehe.. so pastu2 pengisiannya kami buat baca yasin/tahlil, kalau sempat, buat solat berjemaah gak..

Saya suka bila keluarga berkumpul ramai2 camni.. best!!





Kek ni saya buat. Kek vanilla buttercake dengan chocolate mousse layer. Try resipi baru. Family saya suka kek coklat je so kalau nak CSI kek pelik2 kompem tak laku hehe.. Sebab last minute, deco pun simple aje.. fresh roses tu pun beli masa on the way nak gi rumah makcik hehe.. cucuk pun dekat parking area rumah die =D..

Ade kes masa buat kek makcik saya ni.. mula buat agak lambat la sebab kami keluar siang tu.. so dekat kol 11 baru start buat.. bila siap bakar, kek tu tak jadi..bantat..so kene buat balik.. masa start bakar balik tu pun dah kol 2.00pagi. husband saya dengan setianya teman saya berjaga sebab kalau tak mesti hangus jadinye..(dah beberapa kali terrjadi). Tapi saya mmg ngantuk gile, mintak husband jaga and kejutkan bile timer bunyi hehe.. sudahnya dekat pukul 4.30 baru boleh tidur..

husband memang selalu jadi 'timer' saya.. berkorban tak tidur supaya kek istri tak hangus.. sangat appreciate okehh..tenkiuuu bebeh..

:: okeh.. baru leh potong kek =DD::

:: roses are red! ::

Okay next family gathering adalah this Saturday di Kajang.. sangat tak sabar sebab nak CSI brownies =D

Monday, 11 April 2011

Jawapan chekguu huhu..

April 11, 2011 4 Comments
Salam...

Arini kursus kat Menara PJD whole day.. balik umah, bukak emel.. hehe dapat reply dari chekgu.. huhu.. banyak gak salah.. ejaan & grammar la yang pastinye..

Saya pun tak paham gak ape die balas ni.. kene bukak dictionary ~~..
Yang pastinye, mane yg die highlight merah tu salah.. kene semak balik huhu..


:: emel chekgu Tiara Bhang ::


:: hohh banyak merahnyer.. kuning tu die bagi contoh ayat yg betul ::

Takpe takpe.. kalau tak buat test, camne nak tau salah tak kan?? =D..

Kerja sekolahku baru settle.. adoiiii..

April 11, 2011 4 Comments
Assalam...

Wallah sudah lewat daaa.... baru siapkan kerja skolah hehe... baru email kat chekgu kite hehe...lembaps punye student ni daa... maklumlah dah lama tinggal benda blaja2 ni, karat tebal sangat kat otak. lambat pick up laaa...

Blaja ape? Sambung amek master? Nehi nehi (ckp hindustan).. kunun2 cam testing gak la ni sebab satu subjek aje amek.. kalau leh bawak (dengan terkejar2 tiap2 hari tu) , leh la next semester apply amek master.. tapi hat yg satu ini pun fail deee... camno tuu? lambat lagi la kot =D

Ni baru nak reveal, since kelas pun dah nak habis. Tinggal writing & speaking test (mamfuss denn).

Saya ade amek kelas bahasa ketiga since Januari aritu. Kelas malam kat Uitm Shah Alam. Benda ni yang tau just my hubby, Husna, Aliff (hehe), and few friends dlm unit Jambatan (sbb leh kowtim part outstation tu).. family tak tau.. (pasni tau le kot..)

Saya pilih Hangeul (Bahasa Korea).

Sebab? alasan utama semua student kelas saya adalah minat K-drama & K-pop hehe.. belasahhh.. Saya minat K-drama lebih. K-pop tak berapa reti pun hehe.. baru nak reti sikit2.. Sebenarnya saya pilih Hangeul ni sebab cite Korea melambak2 sekarang, kat Astro pun ade channel khas kan (dpt skali dgn pakej basic je).. so at least cam ade sikit reference lah kan? kalau bahasa lain, kene la pulak saya cari movie/drama bahasa2 lain.. Owhh.. last kelas kami mmg terkejut gak sbb rupenye dlm kelas kami tu ade student tu baru je form 1.. mak aihh penangan K-pop dasat gak ehh..

Btw, ni baru part 1 (level basic giler tapi susah giler gak haihh).. ade sampai part 3 (tgh pikir2 nak sambung tak.. =D)

So kerja sekolah yang chekgu kasi ialah tulis diary.. poning kepala makcik ni nak translate ape yg den buat weekend ni.. yang beberapa line ni pun dah berpinar bijik mata membuatnye hehe... haaa.. korang tengok la sendiri... translation? carik sendiri hahaha!! Betul ke tak tak tau la.. tunggu chekgu komen nanti...


isi emel :

이번주 일기

어제 내는 sungai buloh continental 케이크 수업에 갔어요.

남편은 우리딸하고 아들을 돌봤어요.

수업은 9.30시반부터 4.30까지 했어요.

내는 새개 케이크를 배우었어요.

요리사는 치즈 과일 케이크하고 바나나 초콜렛 케이크하고 blackforest 케이크를 가르쳤어요.

케이크들 아주 맛있이에요.

가족은 케이크들를 종말 좋아해요.

오늘 10.00시에 일어났어요. 아주 늦이에요.

그레서, 우리는 아침을 없었어요.

shower후에, 우리는 Carrefour에서 점심을 먹어서 식품을 샀어요.

한참후, 우리는 집에 가서 쉬었어요.

Sekiannnn.... =D

Friday, 8 April 2011

Mango Delights.. i loikee =D

April 08, 2011 6 Comments
Dua kali dah buat benda alah ni.. Beli mangga kat pasar tani sebelah dewan nun..

kali pertama buat, tengok rupa tak sama pun cam dalam blog akak tu.. kaler kuning mangga tu cam lebam aje.. Dah tu pulak saya tak tau berapa lama utk each layer to set sebab sebelum belum pernah buat resipi guna gelatin.. rupenye pergh agak lama gak nak tunggu. Dalam resipi soh refrigerate tapi saya nak cepat, saya letak dalam freezer aje hehe.. Kali pertama makan, serius.. fall in love dengan mango delight ni.. sekali hadap habis la 5 gelas hehe.. bila dah buat 2nd time, lama2 jadi muak gak.. tapi best!! nak buat tak susah langsung tapi time consuming.. tu aje =D.

Btw, utk 2nd time, saya letak few drops of pewarna kuning telur so kaler die lebih cantik =D.. Tips : part larutkan gelatin dalam microwave tu, please guna mangkuk besar/bekas tinggi sebab kalau guna mangkuk kecik, die cam splash out. =D




:: 2nd attempt ::


:: 1st attempt ::

Mango Delights
Ingredients:
Bottom layer - Panna Cotta:
200g whipping cream - i used double cream
30g caster sugar
1 tsp gelatine powder
2 tbsp cold water
1 tsp vanilla essence

The middle layer of fresh mango pieces:
100g mango puree
25g caster sugar
1 tsp gelatine powder
2 tbsp cold water
1 mango, peeled, take the meat, cut into small squares

Mango puree:
1 mango, peeled, take the meat, blend until smooth - i used 4 mangoes to get 250g

Upper layer-Mango Mousse:
150g mango puree
1-2 tablespoons orange-flavored NutriSari - i didnt use but instead add 30g of sugar
1 tsp gelatine powder
2 tbsp cold water
120g whipping cream, whipped stiff

Method
1. Bottom layer -Panna Cotta: Warm the whipping cream and sugar in a saucepan over medium heat. Meanwhile, combine gelatin powder and cold water in a container, stir well, then microwave on high for 1min.. stir.. pour gelatine mixture into whipping cream and stir well.. let it cool a little and add in vanilla essence and stir well. Pour into molds, place it into the refrigerator until set.

2. The middle layer of fresh mango-Pieces: Warm the mango puree and sugar in a saucepan over medium heat. Meanwhile, combine gelatin powder and cold water in a container, stir well, then microwave on high for 1 min.. stir.. pour gelatine mixture into mango puree, stir until well blended. Lastly add mango pieces and stir well. Pour one tablespoon of each into cups containing PANNA cotta. Place it in the refrigerator until set again.

3. Upper layer-Mango Mousse: Warm 2 tablespoons mango puree and NutriSari in a saucepan over medium heat .. (warm mango puree and sugar over medium heat). Meanwhile, combine gelatin powder and cold water in a container, stir well, then microwave on high for 1 min.. stir till well blended. Add gelatine mixture into mango puree, stirring until well blended. Pour 1/3 part of whipped cream into mango puree and stir through gently. Pour back the mixture into the remaining whipped cream, stirring slowly. Pour mango mousse into a pipping bag and pipe into the cup containing PANNA cotta and pieces of fresh mango. Place it in the refrigerator until set again.

4. Served cold!

Resipi ni saya C&P dari blog kak rima dan pemilik asal resipi heramesayu