Wednesday, 24 November 2010

:: Baby & Toys Contest ::

November 24, 2010 3 Comments
Assalamualaikum...

ok, since saya telah di 'tag' oleh Mama Amsyar untuk join contest ni, makanya saya memberi sokongan dengan join jugak contest ni.. tapi mak aiii susah nye nak cari gambar aliff/husna dengan toys.. sebab cam takde jekk.. sama ada ummy die takde snap gambar diorang ngan toys ataupun toys tak berapa nak ade pasal ummy die kedekut hehe...

cari punya cari dapat la gambar Aliff yang ni.. tapi dok pikir, bende ni dikira toys tak?? aci lah kot ehh.. takde toys yang canggih manggih laaa..kalau gambar husna, ade ngan periuk/tupperware main masak2.. tak nampak lak cam toys kan.. huhu..

contest ni dianjurkan oleh puan faeza. sila klik gambo dibawah untuk ke page contest di blog beliau okehh!!

oh yee.. tarikh tutup contest adalah sebelum 11.59 pm 26 Nov 2010



so gambar yang dipertaruhkan adalahhhh...


nama baby: Aliff Rayyan bin Abdullah
terikh lahir : 4 Oktober 2009


Gambar ni masa Aliff tengah susun2kan blok2 tu.. err nama menatang ni pun saya tak tau hehe.. Aliff ni tengah khusyuk tauu.. kalau die khusyuk sangat camtu le gayenye dengan lidah keluar sikit tu (nenek saya kata 'lidah tersentil', siap gelar Aliff 'Mat Sentil' lagiii.. =D).

ok, penganjur soh tag 3 orang.. kalau korang2 tak busy lah yer =D.. ke korang dah join ehh

so saya nak tag

1. Mira
2. Ayukhairy
3. Yani

dan lain2 yang berminat nak join =D

Foods that can be unsafe for your toddler

November 24, 2010 1 Comments
Assalamualaikum dan selamat pagiii =D

ya, pagi2 lagi dah nak buat entri hehe..
saya cuma nak share satu artikel dari Babycenter tentang makanan yang mungkin berbahaya untuk anak2 kita yang kecit2 lagi nih..

saya memang subscribe artikel2 dari Babycenter. So boleh kata setiap minggu ada je artikel yang masuk inbox. Disebabkan saya ada letak tarikh lahir Husna dan Aliff kat profile, saya akan dapat artikel berkaitan toddler/baby pada umur Aliff dan Husna. Apa2 saja yang berkaitan contohnya perkembangan baby/toddler pada minggu/bulan tu, perangai2 anak, tips2 nak handle toddler/baby dll..

Foods that can be unsafe for your toddler

Reviewed by the BabyCenter Medical Advisory Board
Last updated: October 2008
As your toddler grows, he'll be eager to sample food from your plate – and you'll be eager to add variety to his diet. But not all foods are safe for your child. Some still pose a choking hazard.

Foods to avoid: 12 to 24 months

Low-fat milk: Most young toddlers need the fat and calories of whole milk for growth and development. Once your child turns 2 (and if he doesn't have any growth problems), you can start giving him lower-fat milk if you like. (If your child is at risk for obesity or heart disease, however, the doctor may recommend introducing low-fat milk before age 2.)

Choking hazards to watch out for

Large chunks: Pea-size pieces of food are safest — they won't get stuck in your child's throat. Vegetables like carrots, celery, and green beans should be diced, shredded, or cooked and cut up. Cut fruits like grapes, cherry tomatoes, and melon balls into quarters before serving, and shred or cut meats and cheeses into very small pieces.

Small, hard foods: Nuts, popcorn, cough drops, hard candies, raisins, and other small dried fruit and seeds are potential choking hazards.

Sticky and soft foods: Avoid chewing gum and soft foods like marshmallows and jelly candies that might get lodged in your child's throat.

Peanut butter: Be careful not to give your toddler large dollops of peanut butter, which can be difficult to swallow. Instead, spread peanut butter thinly on bread or crackers. You might want to try thinning it with some applesauce before spreading it.

More choking prevention:

•Avoid letting your child eat in the car since it's hard to supervise while driving.

•If you're using a rub-on teething medication, keep a close eye on your toddler as it can numb his throat and interfere with swallowing.

Foods to avoid: 24 to 36 months

Choking hazards: Even though your child is becoming a more competent eater, there's still a chance he’ll choke on his food. Continue to avoid the choking hazards listed above, and discourage your child from eating while walking, watching TV, or doing anything else that might distract him from his meal.

Foods to avoid: age 3 and up

Choking hazards: Your child is a very competent eater now, but you should still be on the lookout for pieces of food that he could choke on. Keep cutting his food into small pieces, especially things like grapes and pieces of hot dog that could completely block his airway if inhaled.

Continue to avoid popcorn, whole nuts, and chewing gum, and discourage your child from eating when distracted.

The latest on children and allergies

Doctors used to recommend waiting until age 1 or even much later to introduce solid foods that are common allergens, especially with kids at risk for allergies. But the American Academy of Pediatrics (AAP) has changed its tune, because studies show that these delays probably don't help keep allergies from developing.

It's still a wise idea, though, to introduce new foods gradually, waiting several days after each new menu item to make sure your child doesn't react to it. And if you believe that your child is likely to have food allergies -- for example, if allergies run in your family -- check with his doctor to determine the best strategy for introducing allergenic foods like eggs, milk, peanuts, wheat, soy, tree nuts, fish, and shellfish.

This article was reviewed by Stephen R. Daniels, chief of pediatrics at The Children's Hospital in Denver

Untuk artikel penuh, sila klik sini

:: Aliff!! popia ni Aliff ni takleh makan okehh.. sebabnyee ni semua ummy yang punyaaa haha!! ::

Tuesday, 23 November 2010

Jalan-jalan dan Berhujan di i-City ;D

November 23, 2010 4 Comments
Assalamualaikum...

lame pulak tak jenguk sini.. memang kemalasan ya amat melanda... tak tau pun nak tulis ape =D

ok ok.. cuma cerita ceriti last week aje ni..

hari khamis lepas, keluarga abang ipar dan kakak ipar saya datang KL, ade appointment kat IJN. So diorang ber'hotel' kat rumah saya lah kan.. Disebabkan saya dan husband tak cuti raya haji aritu, khamis dan jumaat memang kerja la.. so diorang hanya melepak kat rumah aje.. since diorg nak balik sabtu pagi, husband cadang pergi i-City.. ooo yaaa.. saya tau le korang sumer dah pergi.. cerita basi dokk? tapi saya tak pernah pergi, almaklumlah husband busy ala-ala managing director giteww.. kalau tak disebabkan family husband datang, konpem kami tak jejak i-city tu sampai kesudah..;D

petang jumaat tu memang hujan giler lebat.. even sampai rumah pun masih renyai2 lagi.. husband dah tukar plan gi pyramid (ajeerr?).. hishh, saya tak setuju le.. baik gi IKEA hehe.. so malam tu nampak hujan dah reda je, kitorang pun gi le i-City dalam kol 8malam camtu dengan 2 kereta. sampai seksyen 7, singgah KFC dulu makan sebab semua orang pun dah lapar.. dekat kol 10 lebih gak kot baru masuk i-City..

jalan punye jalan punye jalan..

dalam kol 11.15malam, tengah syok bergambar kat tempat yang ade replika binatang2 tu, dah ada tanda2 nak hujan dah.. so husband ajak gerak balik je.. tengah2 jalan nak cari tempat teduh tu tak sempat berapa langkah dah tiba2 hujan turun mencurah2 lebatnye.. perghhh... semua orang lari lintang pukang!!..

husband dah lari hilang ntah kemana dengan aliff, saya lak terhegeh2 dokong husna jalan cepat2.. almaklumle husna tu dah le berat, tak larat nak lari2 pun. tutup kepala husna dengan ringsling aliff, ummy die kuyup aje lah ;D..

so berteduhlah kami dengan semua umat yg datang i-City malam tu kat kakilima shoplot situ... daripada ramalan saya le.. memang takde gaya hujan nak berenti.

husband?? ntah! saya pun tak tau kat mane.. yg ade ngan saya mase tu, husna dengan famili abang ipar.

nampak adik ipar datang bawak payung, ajak die gi kereta, nasib baik le kunci kereta kat saya (satu kereta lagi tu kereta adik ipar) , tinggalkan husna dengan abang ipar, gi amek kereta, bawak naik gi amek semua2 orang (parking kat open area kat bawah bawah tu).

pastu?? balik daaaa.. sampai rumah dekat kol 12malam..

kesimpulan, misi tak tercapai sepenuhnya.. harus ku ajak husband pergi lagi tour sampai habis.. tak puas hati lorr!!


:: husna with cousins ::














:: chett!! hujan daa ::

:: sebahagian manusia yg berteduh ::

Tuesday, 16 November 2010

Aidil Adha 2010 & Ceriti Husna/Aliff

November 16, 2010 7 Comments
Assalamualaikum..

Besok raya haji..

Kami sekeluarga raya di KL aje.. tak pun Kuala Selangor..tapi belum diputuskan sebab ayah mesti kene imamkan solat sunat aidil adha kat Masjid Al-Amin tu.. ;D

Saya tak balik Kelantan untuk raya sebab nye cuti dah -2 hari dah.. husband punya cuti pun dah -2.5 hari tapi die boleh tolak cuti tahunan next year.. saye lak kene tolak gaji.. kalau amek cuti raya gak dah jadi -4 hari.. no no no... banyak tu kene tolak gaji hehe..

Walaubagaimanapun, saya nak ucapkan selamat hari raya aidil adha kepada semua kawan2.. maaf zahir batin

Ok, off topic...

Ni saya nak tempek gambar buah hati saya.. Husna sedang mewarna, Aliff pulak sibuk nak mewarna jugak.. Husna ni agak cepat bosan dengan satu2 bende nak2 nye kalau bende2 ilmiah. Kalau nak ajar baca Alif Ba Ta ke A B C ke, 1 2 3 ke memang cepat je jemu.. tapi kalau menyanyi, berjoget, ajak buat kek, roti, biskut tu memang laju aje laaa hehe.. tak disuruh pun siap volunteer lagiii..

Aliff sekarang suka tiru apa orang buat. Saya sangat suka bila time makan kat meja, semua tadah tangan baca doa, Aliff pun akan tadah tangan and bile ''amiinn'' die pun raup muka dengan tangan die.. soooo comell (ehh puji anak sendiri kee).. Aliff baru nak belajar berdiri/berjalan. Lambat ke? ehhhh Husna dulu pun 1tahun 2bulan baru berjalan. Doktor pun kata Aliff pun akan ikut lebih kurang kakak die punye time lah.. menyampah gak bile orang dok compare progress anak kite ngan anak org lain.. lain budak lain leee.. aiyooo.. paling paling nyampah bile orang kata Aliff malass.. adoiii

oklah.. tengok je gambar2 ni ye.. sila abaikan sampah sarap di sekeliling tu pasal time tu tengah bergotong royong ;D.




Tuesday, 9 November 2010

Masih mood roti ~ Red Bean Bun

November 09, 2010 11 Comments
Assalamualaikum....

Hari ni dah Selasa ehh.. hehe..lame tak update blog. Semalam pun ambil cuti ganti sebab awal pagi tu duty jaga Bilik Gerakan Bencana dari jam 12.00 tengah malam sampai jam 8.00 pagi semalam.

Kali ni masih entry pasal roti lagi.. hehe.. jemu ke? hehe.. tengok memang jemu tapi bab makan, tak jemu pun hehehe..

Yang ni special request by mr.husband. Red Bean Bun. Red bean paste pun homemade okehh =D. Kene rebus 2 kali lak tu pasal yang 1st time rebus tu saya tertido lak.. lupe lak nak pesan ngan husband utk tengokkan.. bile terjaga dalam jam 2 pagi camtu dah bau hangit seluruh rumah haha!! dah rentung dah kacang2 tu.. frust giler..(but alhamdulillah takde pape jadi hehe). nasib baik ade lagi stok kacang tu, so rebus balik. tapi kali ni rebus dalam rice cooker pasal lebih selamat kalau terlebih tido hehe..

Subuh tu start buat doh. Red bean tu blend, and masak sampai kering sikit. Then buat la red bean bun tu. Pagi2 lagi Husna dah bangun nak tolong ummy buat roti.. semangat betul!! Kalau tak bagi karang menangis merajuk pulak..

Resipi seperti kat bawah ni

Sweet Red Bean Paste
http://chinesefood.about.com/

resipi ni saya tak sukat pun dan saya tak rendam semalaman so masa memasak memang lame gilerrr. sukatan bahan main agak2 sesedap rasa aje.. tapi guna semua bahan2 yg dicadangkan ni

Prep Time: 8 hours
Cook Time: 2 hours, 30 minutes
Total Time: 10 hours, 30 minutes

Ingredients:

* 2/3 cup dried red beans
* Water for boiling
* 1/2 cup sugar
* 1/4 cup oil for frying

Preparation:

1.Wash the beans and throw out any that are damaged. Place the beans in a small to medium-sized saucepan, cover with water and soak overnight. (This helps shorten the cooking time).

2.The next day, bring the beans and water to a boil. Simmer for 1 1/2 - 2 hours, until the beans have softened, adding more water as necessary. Drain.

3.Process the beans in a blender until smooth. Remove from the blender, and stir in the sugar.

4.Heat the oil in a wok or frying pan. Fry the beans on medium-low heat (about 4 on an electric stove) for a few minutes until they are dry, pressing them gently with the back of a spatula to form a paste. Cool and use as called for in the recipe.

(Stored in a sealed container in the refrigerator, homemade sweet red bean paste will last for approximately one week). Yields approximately 1 3/4 cups.

Basic Sweet Bun
Sumber : Alan Ooi

Bahan A
300 g high protein flour / 300 g tepung biasa + 1/2 sudu teh bread improver
1/2 sudu teh garam
1 1/2 sudu besar serbuk susu
50 g gula kastor

Bahan B
125 ml air
1 1/2 sudu teh yis
1 biji telur (gred B)

Bahan C
40 g mentega

Untuk Sapuan
Susu Segar

Cara-caranya

1. Campurkan bahan A ke dalam mixer dan kacau sehingga sekata. Masukkan bahan B dan pukul hingga terbentuk doh. Campurkan bahan C dan pukul hingga doh licin dan elastik.

2. Biarkan doh dalam mangkuk. Tutupkan dengan kain yang lembap dan tinggalkan di tempat yang hangat(warm) sehingga 35 minit atau sehingga doh naik 2 kali ganda.

3. Sekiranya menggunakan breadmaker, masukkan air terlebih dahulu ke dalam breadmaker diikuti dengan tepung diikuti dengan bahan-bahan lain. Pastikan garam dan yis tidak kena antara satu sama lain sebelum ia digaul oleh breadmaker kerana garam boleh mematikan yis. Pilih mode ‘dough’ pada breadmaker. Ia akan menguli dan naik di dalam breadmaker.

4. Setelah naik, bahagikan doh kepada bahagian2 yang seberat 35 g. saya punye 30g & 15g (nk roti kecit2 sikit)

5. Masukkan inti ke dalam doh.

6. Susunkan ia ke atas dulang yang telah digris. Rehatkan ia sehingga ia naik dua kali ganda sekali lagi dalam lebih kurang 40 minit.

7. Sapukan dengan susu segar di atas bun.

8. Bakar bun dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 C selama 15 minit.

pendapat saya resipi ni tak berapa ngam ngan red bean sbb tekstur/rongga roti tak padat gebu cam red bean bun yg dijual (ke saya buat tak berapa betul ehh?). lain kali nak try guna resipi roti loaf bread kot2 ok ataupun nak buat bulat2 susun rapat dalam baking tin 4segi (cam roti kentang) so roti tunggu jadi tinggi & kurus sikit. pasti akan ku CSI, lagipun husband request buat lagi red bean bun =D


:: mengisi inti red bean ::

:: dah isi inti, katupkan then bulat2 kan doh ::

:: ini husna yg buat =D ::

:: dah siap!! ::


:: ermmm shedapnyeee ::

Thursday, 4 November 2010

Meroti lagi : Sardine Loaf pulakk =D

November 04, 2010 8 Comments
Assalamualaikum & salam sejahtera..

Roti ni saya buat malam semalam. Resipi ni saya bahagi 4 sebab setakat nak makan 2-3 orang aje. Semua saya guna BM (Breadmaker) aje, buat setting doh, dah siap doh, canai dan spread inti dan gulung. pastu masuk balik dalam BM untuk bakar. Saya tak bakar dalam oven biasa sebab takde loaf tin.

Saya tak pasti berapa lama nak kene bakar, so saya just guna function bake kat BM tu.. sejam gak la masa die. So kulit die jadi keras sikit (tapi saya suka kerak roti yg keras hehe), tapi isi memang lembut je.

Pada saya, roti ni sedap (sempat makan satu slice aje pon, lain2 tu husband wat breakfast pagi tadi and hantar kat umah mak bagi rase), nak buat pun tak susah (pasal guna BM aje =D). Pasti akan buat lagi =D

Semua dibawah ni direct copy dari laman Resipi.net. Adjustment yang saya buat yang kaler biru tu =D

Roti Gulung Sardin (Kak Anim/penyulawa)


Bahan-bahan

1kg tepung roti (saya guna tepung gandum)
140g gula kastor
20g garam
102g majerin (saya guna minyak jagung, malas nak timbang butter =D)
20g yis
10g pemantap roti / bread improver
20g softener (saya takde)
2 biji telor (telur dah habis so tak letak)
500ml air ais (wa belasah air biasa jer...) (saya pun guna air biasa)
30g tepung susu (guna coffemate, takde susu tepung)


Inti Sardin

2 tin besar sardin (wa suka guna mackerel) - buang sosnya (guna 1 tin kecil mackerel ayambrand)
1 labu bawang besar - dadu/cincang
3 ulas bawang putin - cincang halus
2 biji cili merah - cincang (letak sikit cili api tumbuk)
sedikit halia - hiris halus
2 keping asam gelugur (asam keping) - rendam sekejap
2 sudu besar sos cili
4 sudu besar minyak utk menumis garam secukup rasa

Cara

Roti

  1. Satukan bahan kering ke dalam mangkuk pengadun.
  2. Uli pada kelajuan minimum.
  3. Sambil tu masukkan bahan cecair secara perlahan.
  4. Uli hingga jadi doh.
  5. Masukkan majerin dan teruskan ulian sehingga doh menjadi licin.
Saya guna BM untuk menguli

Inti

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan cincang/hiris hingga naik bau. masukkan sardin. lenyek2kan biar hancur.
  2. Masukkan sos cili dan asam keping. Biar sedikit kering. Perasakan dengan garam.
  3. Jika suka bubuh la serbuk perasa (wa ganti ngan secubit gula).
Tips Tambahan
Utk menggulung roti, mulakan dari atas ke bawah

:: dah siap bakar ::

:: try potong skett.. ::

:: lagi.. ::

:: model tetap ;D ::

Yang ni buat kelmarin, husband request. rupe memang tak semenggah laa.. tapi nasib la ye sebab lambat sangat request, dah dekat time nak tido dah.. saya just uli dan lilitkan. pastu part tunggu kembang, sapu telur, tabur breadcrumbs dan bakar, husband yang buat sendiri sebab saya nak tido haha.. dekat kol 1 pagi dah mase tu.. Ni jadi mini sausage roll dah pasal sosej tu saya potong 2 kasi kecit-kecit so dapat banyak sket =D.


:: mini sausage rolls ::

Wednesday, 3 November 2010

Tersentap okayy!!!

November 03, 2010 7 Comments
Pada suatu malam bertempat di IKEA, seorang ibu dan 2 anaknya sedang berdiri di suatu sudut sedang menunggu si ayah membeli karipap dan aiskrim.

Sambil2 menunggu tu, si ibu melayan anak perempuannya yang berumur 3 tahun berborak. Tiba-tiba si anak bertanya pada ibunya,

Anak: "ummy.. perot ummy tu ade baby ke?"
Ibu : "hahh? (dengan rase nak tersedak) errrrr..takde la sayang... ni ummy nye lemak2 degil ni.."

Sepanjang perjalanan pulang ke rumah, pertanyaan tersebut menghantui pemikiran si ibu..

'ok, what my daughter's trying to say was "ummy, you look fat and big, you're not pregnant don't you?!!"..Oh no no no... Adakah dah obvious sangat kegemokkan/kemoncettan ku ini huhuhu...huarghhh' (fikir si ibu).

Maka, si ibu telah membuat keputusan untuk mula workout bermula pagi hujung minggu ini... dengan harapan si anak takkan mengeluarkan soalan yang menyentap jiwa lagii.. ;D


:: oo takpe!! ummy takmo bawak gi playground lagi (ummy merajuk) ::

:: si ibu yang gemok dan moncett ::

Monday, 1 November 2010

Semangat membuat roti : Sausage Roll & Choc Bun

November 01, 2010 4 Comments
Assalamualaikum...

Roti ni buat Sabtu lepas untuk sarapan.. ececehh.. mentang2 dah ade breadmaker, semangat betul nak meroti ni hehehe.. Jumaat malam tu sms husband minta belikan sosej. Sampai aje rumah dia tanya "nak buat roti sosej ke".. sengih aje laaa..macam tau2 ajee =D

Berangan dah lama nak buat roti ni sebab memang suka roti ni =D.. Since dah target nak buat untuk sarapan, sebelum tidur masukkan semua bahan2 dalam Breadmaker Tesco ku iteww.. start dengan bahan cecair..next bahan kering..and last sekali masukkan yis. Tengok manual tulis kalau setting Dough ambil masa sejam setengah (uli 30minit, perap 1jam). So buat setting Dough, pastu set Delay nak breadmaker tu start pukul 5.00 pagi. So that by 6.30 pagi doh akan siap sedia untuk dibentukkan.

Pukul 6.45 pagi jenguk breadmaker.."fuhh cun! doh ni dah siap!!"

So mula la sesi membuat Sausage Roll ni.. bentuk lilit memang OUT la.. keras kejung tangan, takde seni langsung hehe.. dah siap semua, biar roti kembang balik 45minit, then baru bakar.

Kitorang semua memang tak sabar la nak makan roti tu.. Husna pun dok la tanya "bila nak siap..lambat lagi ke.." Dah siap bakar, memang tak sempat sejuk terus ngap.. fuhhh... lembut membelai tekak hehehe.. best!!! Aliff pun nampak kami makan, dok cakap "nak!! nak!! nak!!"

Untuk roti ni saya guna resipi Sosej Roll dari blog Mat Gebu.. kat situ ade mention satu adunan ni dapat 14 biji. Since satu peket sosej tu ade 10 batang aje, 4 bahagian lagi tu saya buat bulat2 isi inti chocolate chip aje..

Rasa macam banyak la 10 biji sausage roll dengan 4 chocolate bun.. ingatkan nak le hantar kat mak sikit.. tapi sorry la mak.. kami dok ngap ngap ngap.. tak sedar tinggal le 4 biji aje.. simpan untuk tea time hehehe.. So semuanya habis hari yg sama =))

Resipi seperti dibawah.. saya copy paste dari blog Mat Gebu


SAUSAGE ROLL (Mat Gebu)

BAHAN-BAHANNYA :-)

250 gram tepung
roti (high protein flour)
50 gram gula halus @ gula kastor
1/2 camca teh garam halus

10 g susu tepung (saya guna coffemate aje)

1/4 camca teh bread improver (saya tak letak)
1/4 camca teh bread softerner
(saya tak letak)
30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)

6 gram instant yeast
(saya guna mauripan)
20 g mentega
(saya guna minyak jangung aje)
125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)

14 batang sosej "Ayamas"
(saya ade 10 batang aje =D)
Bijan untuk hiasan
(saya guna breadcrumbs/serbuk roti)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK DOH :- Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2)
  2. UNTUK SOSEJ ROLL :- Celur sekejap sosej, tos, sejukkan dan lap kering. Tumbuk doh untuk membuang udara, bagi doh pada 14 bahagian. Ambil satu bahagian, tarik sikit dan lilit pada sosej, tapi pastikan hujung dan pangkal sosei tidak tertutup. Lilit dengan kaedah menindih dan hujung doh diselitkan bawah lilitan, tujuan untuk mengelakkan dok terbuka bila kembang nanti. Susun dalam loyang yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Buat hingga siap.
  3. Biar 45 minit, sapu baki telur dan tabur dengan bijan. Bakar 25 minit pada suhu 190C dalam oven yang telah dipanaskan hingga kuning keemasan. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan..

:: Doh dah siap diuli oleh Cik Breadmaker ::

:: Siap sedia untuk dibakar ::

:: My Sausage Roll (huduh nye rupe roll nye) ::

:: Chocolate Bun ::

Ajak Husna posing dengan roti, jadi model roti Ummy die.. sekali die kasi posing maut punyeee =)). Seriusss, ummy die tak suruh posing camtu yerrr... =D

:: gaya menggoda giteww ::

:: mari la cuba Roti Ummy.. freshly baked!! ::