Tuesday, 30 April 2013

Kesan sampingan vaksin baby -- Hives

April 30, 2013 14 Comments
Salam...

Rentetan dari komen ayu dalam entri alahan Ammar dengan imunisasi baby, saya kira memang ada kemungkinan adverse effect tu..



Lepas saya terbaca isu vaksin yang tiada pengesahan halal di FB, saya cuba cari maklumat berkaitan kesan sampingan vaksin kepada baby.

Rupa-rupanya saya tak silap.. kemungkinan besar apa yang Ammar alami itu sememangnya kesan sampingan vaksin yang dipanggil Hives.


Apa itu Hives?

What are hives?
© Dr P. Marazzi / Photo Researchers, Inc
Hives, also known as urticaria or welts, are swollen areas on the skin. They usually itch. They can show up in different shapes and sizes, but are usually well defined, with a pale, central, raised area surrounded by a red border. 
Hives are common, but not contagious. They typically last for a few hours to a few days, but it's possible to have them for months at a time.
Hives may disappear from one area of your child's skin — only to crop up elsewhere.  
(artikel dari : Babycenter.com)

Berdasarkan artikel yang saya baca dari www.immunizeforgood.com, kesan sampingan bagi vaksin biasanya mild saja.. 




Namun begitu, masih terdapat reaksi alergik yang serious yang mana salah satu daripadanya adalah Hives

Bila saya baca artikel ni, memang mengucap panjang.. Astaghfirullah... simptom ni adalah sangat berbahaya juga... boleh menyebabkan anaphylactic shock yang boleh menyebabkan maut disebabkan sistem pernafasan baby yang membengkak.. 

Sehingga hari ini saya masih monitor keadaan Ammar setiap hari terutamanya perubahan suhu badannya. Sejak entri lepas, Ammar demam on-off hampir seminggu lebih.. Memang menggusarkan perasaan dan fikiran saya.. 

Ya Rahman Ya Rahim.. 
sembuhkan Ammar Naufal seperti sediakala..
sejahterakanlah, lindungilah anak-anakku dari kejahatan dunia.. 

Saturday, 20 April 2013

Alahan dengan imunisasi baby?

April 20, 2013 10 Comments
Salam...

Selasa petang bawa Ammar ke KK untuk injection 3 bulan. Nurse kata akan 'dedar' (light fever)..

Malamnya badan Ammar sangaat panas. Check suhu 38degree. Dan benda yang agak musykil tu bila badan dia naik merah2 cam gambar2 di bawah. rupa macam melepuh (bukan ruam biasa). Bila suhu  badan Ammar tinggi aje naik merah camni. Dan dia akan sangat tak selesa dan meragam serba tak kena.

Bila lap2 badan dia, suhu badan surut, merah ni akan berkurang dan hilang..





Saya dok fikir allergik je tapi takkan la allergik dengan injection tu kan? susah la camtu nanti...

2nd night dah siap nak bawak ke emergency Hospital Sungai Buloh pukul 4pagi. Tapi by the time sampai depan pagar hospital, badan Ammar tak panas and clear dah.. Tak jadi nak masuk dok pikir berapa jam pulak nak tunggu dengan anak2 kecil ni... karang disebabkan kategori 'tak urgent' tu... (dah beberapa kali bad experience dengan pediatric emergency kat PPUM buatkan tak yakin nak masuk)

So pagi the next day gi klinik kanak2 je.. Doktor pun kata macam allergik dan maybe badan Ammar tengah ambil masa nak 'sesuaikan' diri dengan injection tu..

Dua hari cuti jaga Ammar. 

Dan ajaibnya lepas tu ok je, demam pun takde dah... Syukur Alhamdulillah.. semua dengan izinNya..


Monday, 15 April 2013

Dah daftar akhirnya......

April 15, 2013 4 Comments
leka punya leka, tangguh punya tangguh.. 
dah 15hb rupanya.. 
belum daftar sekolah rendah husna lagi!! 
tarikh akhir 30 April ler..
adoii lupaa! (tepuk dahi)

isi aje laaa...


emel penerimaan


end up decide Husna daftar sekolah berdekatan rumah mak : SK Kampung Lindungan
& akan daftarkan sekolah agama berdekatan juga.. : KAFAI Anggur Al-Amin

mudah untuk en.hubby uruskan hal ambil/hantar nanti.. 
fikir2 nak daftarkan dekat dengan pejabat saya takut lak kalau kena outstation nanti camne pulak kan..

buat masa ni mungkin itu yang terbaik.. 

now just tunggu keputusan permohonan diterima atau tak aje after 15 July 2013..

Rabbi Yassir Walatu'assir..

Tuesday, 9 April 2013

Life's changed!.. moga dipermudahkan..

April 09, 2013 8 Comments
Assalamualaikum..

note : 
entri ni telah di draf semasa ammar baru berusia 2 bulan.. tapi tak publish lagi.. so ada sikit2 update/perubahan :)

Ammar Naufal ~ Almost 3 months old already :)

Emmmmm..

Ada anak 3 orang rupanya banyaaaak beza dari masa 2 orang.. Masih lagi perlu menyesuaikan diri.. Ohhh amat kelam kabut sekarang :). Tabik spring pada ibu2 yang ada anak ramai dan masih dapat memenuhi tanggungjawab anda.. Tetiba sekarang rasa cukupla ade anak 3 ni.. dah takmo dah kot..huhuu

Asyrani Husna :

Alhamdulillah Husna banyak berdikari even dia la yang paling banyak tolong ummy nya ambilkan itu ini.. sampai keluar soalan "Husna ni pelayan ke ummy?" hehe... Disebabkan masa pantang Husna menjadi pelayan peribadi ummy ni, ummy dah janji nak bawa dia ke Kidzania. Dia kata nak jadi nurse kat situ :)..  

update : janji akan tetap ummy tunaikan.. but nak kene tunggu Ammar besar sikiit lagi a.k.a kurang meragam kat luar.. or maybe anytime aje kot :)

Cuma kadang2 perangai mengada2 Husna timbul gak.. suka mencabar kesabaran saya dan hubby. Maybe cara dia untuk dapatkan perhatian tapiii grrrrr....

Aliff Rayyan :

Sejak ada Ammar, banyak betul ragam dia ni.. semua nak ikut cara dia.. But kalau Ammar menangis Aliff akan nyanyi lagu Erti Al-Fatihah/ Zikir Subhanallah-Alhamdulillah-Allahuakbar/ Lagu2 dodoi nenek dia (my mom punya fav song). Memang terpengaruh dengan nenek :)

Problem sekarang Aliff belum fully potty train. Entah kenapa susah sangat dia nak cakap sebelum poopoo. Dah melepas baru bagitau. Kalau buang air kecil die boleh lak cakap...Haihhh... 

update : Aliff sedang gigih nak train diri dia gak.. kadang2 still terlepas.. kesian die asek kena marah ngan atok/nenek.. :(

Ammar Naufal :

Getting better.. dah pandai nak senyum gelak tunjuk lesung pipit kat dua2 belah pipi die tu :)
fuhhh agak lega... 

update : sekarang dah gigih berusaha untuk meniarap.. sikiiiiiiit aje lagiii.. :)

Akhirnya..terpaksa jugak langgar pantang tak pakai buaian. Husna dan Aliff takde masalah tak berbuai. Ammar lain sikit fi'il dia.. Ammar jenis susah nak tidur tapi senang sangaaaat terjaga.. Banyak tidur2 ayam aje.. So nak tidurkan kena suasana gelap & senyap..

Masa pantang bersalin aritu makan pun kadang2 tak sempat, masak apetah lagi.. mandi pun kalau dapat 2 kali sehari tu memang heaven sangat la.. dapat mandi & makan tu dikira nasib baik la.. pasalnye sikecik tu nak ngempeng 24jam. Walaupun dah tertido sambil menyusu, bila kita lepaskan je terus dia terjaga. Kalau tidur pun tinggalkan bilik 5minit je dah nangis.. fengsannn.. Try bagi pacifier (walaupun tau risiko nipple confusion tu) but Ammar memang takmo. Sikit pun taknak.. Paling stress bila malam nak tidurkan perlu 4jam dodoikan (dukung ke sana sini). Biasa ayahnya la yang kena buat sebab ummy nye dah sakit kepala tak cukup rehat dari siang..

Dah sebulan lebih tu suggest kat hubby try letak Ammar dalam buaian. Surprisingly dia boleh tidur. Lega.. Tapi ada time jugak kalau dia taknak tu memang tak boleh buat apa la.. 

update : sekarang dah tak berapa nak berbuai, only bila kat rumah mak aje die tido dlm buaian. kat rumah nak berkepit dengan ummy die aje :)

Car seat pun dia tak berapa suka. Baru drive beberapa minit dia dah mengamuk. Tak taula  nak buat camne..feninn feninn..

Ummy & Ayah :

Still struggling to adjust ourselves dengan kehidupan baru..

Ahli baru dalam keluarga dan lokasi kediaman yang baru.. Baru 2 minggu berpindah dari Sunway ke Batu Arang. Rumah pun belum berkemas. Nampak gaya memang tunggu weekend aje.. Perjalanan bertambah jauh untuk ke pejabat. Perlu gerak jam 6.00-6.15 pagi ke Sunway untuk hantar anak2 dan saya akan teruskan perjalanan ke KL pula lepas tu. Masuk kerja 8.30pagi. Penat memang penat.. mungkin kena berkorban sikit sampai akhir tahun sementara Husna habiskan penggal tadika dia di Sunway dan baby besar sikit maybe 6 bulan ke baru hantar ke taska. Since taska yang ada dekat rumah baru beroperasi cam kurang konfiden nak tinggalkan Ammar :)

Semoga Allah permudahkan urusan harian kami.. amiin.. Rabbi Yassir Walatu'assir...

Wednesday, 3 April 2013

Mudah rupanya nak semak nombor KWSP :)

April 03, 2013 6 Comments
Salam Rabu..

Pagi-pagi ni tiba2 isi borang nak maklumat nombor KWSP..
arrghh hampeh, tak hengat derr..

google google google...
jumpa web anastasyea  ni..


nak semak nombor KWSP??
senang! 

terus aje call no 03-8922 6000
sekejapan aje staf KWSP angkat dan nombor KWSP selamat diperolehi..
pantas dan tuntas!
terima kasih KWSP! 

i'm happy!! :D

Tuesday, 2 April 2013

"Temporarily Out of Stock" ?? Meh semak dulu sebelum pergi

April 02, 2013 2 Comments
Salam Selasa....

Saya suka gi IKEA dan beli barang nya. Ada yang tanya apesal suka sangat beli barang IKEA? Mak saya selalu tempelak"ko ade saham ke kat IKEA tu??" hehe..

errmmm sebenarnya takdelah suka SEMUA barang diorang. Beli pun jenis yang mampu beli aje la.. pilih yang murah2 aje ponn.. sebab banyak gak barang diorg yang mahal.. dan ade gak yang tak menarik hehe...

Suka tu maybe sebab design simple je kot.. tak fancy sangat.. and maybe jugak sebab boleh by part.. hari beli rangka almari je, next month beli pintu.. aci tak? hehe...

Tapi dah pindah area Batu Arang ni takat boleh beli barang yang boleh angkut naik kereta aje la nampaknya.. sebab aritu tanya bahagian Delivery, kos nak hantar ke rumah rm280 tu... sebab dah luar Klang Valley..(Klang Valley rm75 aje) 

Pelik bin ajaib bila tengok orang2 kat FB IKEA tanya nak beli barang untuk delivery ke Kedah/ Sarawak etc.. kalau still dalam Selangor pun dah rm280, agak2 berapa pulak kos delivery ke Sarawak???..

ok, out of topic..

actually saya nak share camne nak kurangkan membuang masa pergi IKEA nak beli barang dengan susah nak cari parking nye.. tiba2 pergi rak dia tulis..

"Temporarily Out of Stock"

huaaaaa kuciwaaaaaaa...

sebenarnya selain call customer service diorg, korang boleh check sendiri dalam laman web IKEA Malaysia.

Check dulu baru gi store.  Bukak web, cari barang yang kita nak tu, check 'product availability'.  Maklumat stok akan dikemaskini setiap hari jam 12.00pm

cara check sila tengok caption di bawah gambar

ok, contohnya nak beli ANEBODA Wardrobe ni.. klik kat gambar almari tu..

kat bahagian bulat tu, ade 'Buy at the IKEA store', ade drop down option, pilih IKEA Damansara dan klik 'ok'

dia akan keluar bar berwarna (hijau/kuning/oren/kelabu) & mention status. Cam gambar ni status stok almari ni adalah = 'most likely in stock'
pastu klik 'see forecast'


akan keluar page ni..

berdasarkan maklumat ni pada 2 April 2013, ada 36 buah almari ANEBODA dalam stok..

boleh pergi IKEA untuk beli daaaa... ade maklumat mana nak cari barang tu, Rack 26, Section 10..

so terus terjah ok. But kalau stok tinggal 2 ke 3 ke.. baiklah toksah gi.. kebarangkalian masa kita pergi tu tiba2 stok dah habis memang le tinggi :)
Sila cari maklumat ni sebelum gi store ok :)

ade lagi satu status "Not for sale".
Yang ni sepengetahuan saya, stok dah habis dan tak akan restock lagi.. 
Antaranya semua perabot2 yang color Birch.
Tu ler pasal IKEA Sale aritu banyak sale untuk perabot color birch ni..