Monday, 30 October 2017

Farewell Lunch di Sasana Cafe (Sasana Kijang)

October 30, 2017 0 Comments
Assalamualaikum dan hello :)

Hari ni buat farewell lunch untuk bos yang akan bersara bermula 5 November nanti. Dekat aje kat Sasana Kijang (Sasana Cafe). Dekat boleh jalan kaki tapi cari Grab jugak hihi..

Naik Grab RM4 sehala.

Ok juga menu dan harga Sasana Kijang ni. Kira kalau boring2 dengan lauk kantin, bolehlah gi sini. Harga pun not so bad. Ala-ala gi makan kat Sunway Putra Mall juga lah ;)

Moh tengok menu-menu yang ditawarkan.. kot mau lunch date ;D

menu book

salad, sup, roti

main menu

main menu asian

air

petunjuk



contact?

Ayam Bakar Percik RM15.30

Cajun Spice Mushroom Soup RM8.00

Blacken Prawn in Asparagus Cream Soup RM8.10

Ah Leong Fried Rice RM16.20

Asian Style Black Pepper Fried Spaghetti Seafood RM17.10

Fried Chicken Steak RM15.30

Kami punya order

Selamat bersara bos
Sekian.... ;D

Wednesday, 25 October 2017

Cameron Highlands - Hari 1 - Taman Agroteknologi MARDI

October 25, 2017 0 Comments
Assalamualaikum dan hello ;D

Ok sambung balik cerita trip ke Cameron Highlands 6-8 Oktober lepas. Kali ni untuk cerita Taman Agroteknologi MARDI ni nak kena hold kejap. Sebabnya most gambar dalam kamera Samsung ku.

 Dan diduga pula kamera ni tercicir kat Taman Agroteknologi MARDI. Dipendekkan cerita ada hamba Allah yang jujur dan baik hati jumpa dan simpankan, bawak balik Sg. Buloh lagi. Dan akhirnya kamera saya dah dapat ditangan Isnin baru ni. Alhamdulillah...

Dah ada gambar-gambar dari kamera baru boleh buka cerita Taman Agroteknologi MARDI ni kan :)

Target saya asalnya adalah nak pergi tempat-tempat yang masuk percuma sahaja. Tapi Taman Agroteknolgi MARDI ni memang target WAJIB pergi walaupun berbayar.  Sebab kebanyakan blog cakap kat MARDI ni macam dah mewakili keseluruhan Cameron Highlands tu sendiri.
Gitu hehe..

Ok, 1stly lokasi Taman Agroteknologi MARDI ni di Tanah Rata, yang mana lokasi paling terasing daripada tempat-tempat yang kami rancang nak lawat. Nak pergi tak susah, taip aje nama dalam Waze/ Google Map, mesti jumpa. Jarak dari RPP Cameron Highlands adalah 4.3km (dalam 10 minit perjalanan kalau tak sesak).
  • Waktu operasi : 8.00pagi - 5.00petang.
  • Tutup : ISNIN
  • Koordinat : 4.467996,101.385013
  • Bayaran tiket masuk : Dewasa RM5, Pelajar RM2.
Untuk kami sekeluarga = 2 dewasa, 2 pelajar, 3 orang lagi tu percuma. So total tiket RM14 sahaja.

Ok, masuk je terjah Laman Bunga dulu. Memang banyak jenis bunga berwarna-warni. Excited anak-anak tengok bunga haha.. Kesiann.. dok KL nampak bangunan aje kan hehe..
Laman Bunga

Laman Bunga juga

Tengok bunga, baca nama spesis, gambar-gambar. Itu aje pun :)

Next terjah Ladang Contoh Tanaman Strawberi MARDI & Al-Mashoor Strawberries.
Dalam ni pun ada kebun strawberry juga tau. Siap ada cafe jugak. Boleh beli aiskrim, dadih dan produk berasaskan strawberry keluaran Al-Mashoor ni. Aiskrim dan dadih memang sedap! Thumbs up. Aiskrim RM4/cup dan dadih RM3/cup.

Ada juga dijual anak pokok tin. Husband entah sejak bila dok minat sangat dengan pokok tin. RM70/pasu. Tapi tak beli pun hehe..

Kat ladang ni aje yang anak-anak dapat merasa pegang buah strawberry yang masih dipokoknya. Tapi tak petik pun. Takat bergambar aje.


1st time masing-masing tengok pokok strawberry. Jangan petik wokehh!
Cafe dan ada pokok tin siap berbuah lagi
aiskrim dan dadih strawberry di cafe
Antara taman lain yang kami lawat:
Taman Bunga Berpasu (Pot Plant)
Taman anggur (dapat tengok dari luar pagar aje sebab berkunci)
Taman Dapur (Edible garden)
Taman tomato (tengok dari tepi)
Taman arnab
Taman burung? (entah eh tak tengok signage nye hehe...)
Kebun teh
Taman ros (tengah bina)


Pot Plant (Tanaman Pasu)

Taman Arnab, Kebun Teh, Oregano, Taman Burung? ;)
Taman Anggur berkunci


Kat dalam Taman Agroteknologi MARDI ni pun boleh beli pokok-pokok yang dipamerkan.
Ada juga gerai-gerai dan karavan yang jual makanan. Tapi tak singgah.

Singgah solat asar di surau yang disediakan, sambung bergambar lagi di kawasan pintu masuk. Dah puas bergambar, moh la balik :D

Entri Post berkaitan:
Cameron Highlands - Hari 1 - Dari Subang ke Brinchang
Cameron Highlands - Hari 1 - Rumah Peranginan Persekutuan (RPP) Cameron Highlands

Wednesday, 11 October 2017

Cameron Highlands - Hari 1 - Rumah Peranginan Persekutuan (RPP)

October 11, 2017 0 Comments
Rumah Peranginan Persekutuan (RPP) Cameron Highlands

Assalamualaikum dan hello :)

Ok sambung cerita dari part Cameron Highlands-Hari 1-Dari Subang ke Brinchang.

2.45pm kami check-in RPP Cameron Highlands.

Check-in beramai-ramai
ruang menunggu

Masa di RTC Perak saya dah terima call dari pengurusan RPP Cameron nak confirm kan sama ada saya jadi masuk atau tak.. Jadiiii insyaAllah hihi.. ;)

Masa check-in hanya tunjuk kad pengenalan. Bayaran telah pun dibuat dalam masa 7 hari dari tarikh booking. So ala-ala lenggang kangkung gitu.

waktu saya check out, 8.30pagi
Dah siap isi borang dan buku, pegawai tu serahkan kettle dan 2 remote control (astro & aircond). TV on tekan button belakang tv je.  Remote control dan kettle perlu diserahkan di kaunter semasa check out nanti.

Kami menginap di Bilik Biasa aje. Tak dapat nak booking Apartmen. Fully booked. Pejabat pengurusan RPP terletak di blok Bilik Biasa juga. Dan hanya 2 tingkat (tiada lif). Kami dapat bilik Anggerik 5 (A5) yang berada di tingkat atas pejabat pengurusan. Total Bilik Biasa : Tingkat atas bilik Anggerik 1-12, tingkat bawah Bilik Mawar (3-6) (sama level lobi pendaftaran).

semua ni Bilik Anggerik
our room
 

Walaupun namanya hanyalah Bilik Biasa tapi keluasannya macam bilik family. Ada 1 katil queen dan 1 katil single. Dan boleh bentang toto lagi. Dan harganya cuma RM50/malam hehe... mana nak dapat weh..

sampai bilik kasi landing atas katil jap :)
1 katil queen, 1 katil single

Tapi dengan harga macam tu tak boleh expect high end punya servis lah kan.. Ada beberapa perkara yang perlu take note yang mana RPP tak sediakan di dalam bilik. So kena bawa dari rumah ok.

Disediakan
  1. Ironing area ada disediakan di ruang tangga betul-betul depan bilik kami.
  2. Aircond ada dalam bilik tapi sepanjang masa tak on pun hehe
  3. Sejadah ada disediakan
  4. Gayung ada
  5. Penyangkut baju ada pelbagai jenis. Rasanya orang-orang yang duduk situ yang tinggalkan (agaknye...)
  6. Peti ais mini
 Tidak disediakan
  1. Tuala mandi
  2. Alat mandian (ada disediakan 2 biji sabun saiz mini tu sahaja)
  3. Teh/kopi/gula/air mineral(Air mineral ada dijual di kaunter pendaftaran RM1/botol)
  4. Sarapan
  5. Bantal/selimut extra
  6. Hair dryer
air mineral RM1/botol kat kaunter pendaftaran. Borong habis 5 botol sebelum pergi MARDI petang tu.

ironing area



Servis tukar cadar ke, cuci bilik, ambil sampah 

Rasanya macam tak ada.

Sampah kita kena buang sendiri sebelum check out ok. Ada 2 tong sampah disediakan dalam bilik. Mulanya saya ingat tak cukup besar palstik sampah tu, rupanya bila dibuka, plastik tu sangat besar dan cukup tampung sampah bekas-bekas makanan untuk 2 malam kami di situ.


signage kat pintu bilik
plastik sampah yang disediakan memang Xtra Large. Ni sampah we ols 3hari 2malam
Siaran TV/Astro
saya pun tak pasti apa siaran yang ada. Tak ada maklumat dalam bilik. Tapi antara yang dapat buka HBO, Astro Ceria, ada siaran sukan tapi tak ingat channel apa. Tak sempat sangat pun nak tengok tv. Kata motif nak berjalan... hihi

Tempat BBQ
Ada disediakan beberapa tempat.

tempat BBQ depan Asrama

Taman Permainan
Taman permainan ada dalam kawasan blok Bilik Biasa ni. Senanglah anak-anak nak main. Tapi masa kami berada lepak di bilik agak sedikit. Banyak spend masa kat luar. Dan bila time memang nak lepak-lepak je, hujan pulak turun. Walaupun tak lebat mana, tak ada lah nak bagi anak-anak main dalam hujan.

excited!

view dari koridor bilik

RPP Cameron Highlands ni agak dekat dengan tapak Pasar Malam Sg. Ruil. Kalau ada pagar jalan belakang, rasanya kami dah jalan kaki aje ke pasar.

tapak pasar malam kat apartment yang boleh nampak tu

Depan RPP pula ada kebun strawberry iaitu Healthy Strawberry. Jalan kaki depan pagar masuk RPP aje. Dah sampai. Tak payah jauh-jauh. Boleh petik strawberry juga kat sini.

healthy strawberry tuuu kat depan pagar RPP

View sangat cantik dari RPP Cameron Highlands ni. Tengok sunrise dan sunset.. subhanallah sangat indah :D

ada balkoni untuk menikmati pemandangan dan udara nyaman
sunrise
pemandangan sunset dari balkoni bilik

Dan bila kabus tebal.. fuhhh sejukk... tapi memang awesome :D. Cuba tengok video ni. Ni waktu petang tau masa hujan renyai :D






Itu je cerita RPP Cameron Highlands.. sambung next pulak. Trip hari pertama ke Taman Agroteknologi MARDI.

Wassalam...

Tuesday, 10 October 2017

Cameron Highlands - Hari 1 - Dari Subang ke Brinchang

October 10, 2017 0 Comments
Assalamualaikum dan hello :)

Alhamdulillah tercapai juga nak bawa anak-anak berjalan di Cameron Highlands weekend lepas. Trip kali ni bukan untuk free and leisure tapi memang nak bawa jalan-jalan di tempat menarik di Cameron sebanyak yang boleh. So memang plan betul-betul. Siap join FB Cameron HighlandsGroups dan refer sebanyak blog yang boleh. The most reliable blog pada saya adalah blog mrkumai. Memang banyak membantu.

Nak melawat Cameron Highlands pada weekend rasa seriau jugak. Since ramai member group kata jalan sesak teruk. EVERY WEEKEND!  Ramai cerita  perjalanan kalau biasa-biasa 20 minit boleh sampai 3 jam. Panas kereta, kematu punggung.

Tapi dah terrrr booking RPP Jumaat sampai Ahad, pening sat. Mampu ke nak hadap traffic jam ni. Mau silap-silap dok perap dalam bilik je. Tak lalu nak hadap jam lagi. Cukup-cukup lah jam hari-hari kat KL ni.

Tapi nak share, trip kami weekend lepas memang Alhamdulillah tak sangkut traffic jam yang berjam-jam tak gerak tu. Yang tak gerak, laluan bersebelahan kami. Yang tu saya akan cerita apa perancangan yang saya atur so tak le tersangkut dalam jam. Tapi yang penting kena fleksible dan ada backup plan. Nak pulak dengan anak ramai (5 orang), memang kena adjust mana yang patut.

Plan asal nak gerak dari Subang Jumaat sebelum subuh dalam pukul 3-4 pagi gitu. Konon singgah subuh di Simpang Pulai, naik Cameron Highlands terus mulakan lawatan pagi-pagi... Tapi kelauttt haha. Terlajak tidur.  Sudahnya 8.30 pagi baru gerak. So plan nak berjalan-jalan waktu pagi di Cameron tak kesampaian. 

Untuk lebih jimatkan masa, decide tak singgah mana-mana kedai untuk breakfast.  Breakfast semua dalam kereta je. Bawa nasi goreng, air kotak, biskut, air masak dan lain-lain. 

swafoto dengan Aliff

8.30 am - dari rumah, sangkut pulak dengan traffic jam orang nak pergi kerja.. Adehh..
Masuk NKVE exit Subang dan terus menuju ke Simpang Pulai.
10.20 am - Berhenti sekejap di Kawasan Rehat RTC Perak untuk tandas.
10.40 am - teruskan perjalanan exit Simpang Pulai

Bergerak dari RTC Perak

Husband bajet untuk solat Jumaat di Brinchang. So kami tak singgah mana-mana. Trafik agak perlahan bila menghampiri Cameron Lavender sebab ramai pengunjung mencari-cari parking dan di hadapan Central Market disebabkan ada accident antara 2 kereta di laluan bersebelahan. Nak masuk Kea Farm juga agak perlahan tapi masih ok berbanding lorong bertentangan yang kelihatannya dah sangat sesak dan tak bergerak.

12.50 pm - Kami sampai dan parking di depan kedai makan sebelah Masjid Kayangan Brinchang. Hampir menjelang waktu Zohor. So tak ke mana-mana, yang perempuan duduk lepak di kereta. Kereta tutup enjin je. Bukak bonet exora, duduk-duduk sambil melayan udara nyaman Cameron. Nak berjalan-jalan dengan anak kecik malas pulak dengan kereta bersimpang siur kat jalan utama tu.
masjid kayangan brinchang

Dari luar pagar masjid nampak beberapa orang tengah makan nasi bungkus, perempuan dengan anak-anak kecil pun ada tengah makan. Terus teringat dalam group FB ada terbaca info hari Jumaat ada tauke-tauke ladang yang sponsor nasi arab. Call husband bagitahu haha... over kan nak nasi free.. 

Nasi arab sponsored from Masjid Kayangan Brinchang
Husband ambil 3 bungkus untuk kami semua 7 sekeluarga. Saya, Husna, Zara dan Ali share 1 1/2 bungkus dengan ada extra sikit lagi nasi goreng yang dibawa. The balance husband share dengan Ammar dan Aliff. Alhamdulillah nasi dan ayamnya sedap dan cukuplah untuk alas perut sementara nak berjalan.

Habis solat Jumaat, giliran saya dan Husna solat jamak Zohor & Asar. Yang lelaki pula menjamu nasi arab tadi.

Lepas siap semua, masa tu dah dalam pukul 2.15 pm rasanya. Nak check-in RPP, mula jam 2.45 petang. Rasa lambat pulak. Berkira-kira nak singgah Smurf Inn dulu untuk bergambar-gambar. Nampak macam menarik aje kan gambar-gambar yang member group post hehe..

So bergerak ke Smurf Inn.

Ada parking homestay Smurf Inn dengan bayaran RM3 tapi kami pun tak pasti boleh masuk ke tak. Sebab ada palang gate automatik untuk masuk kawasan tu. Husband turun riki kawasan tu. Tapi sudahnya saya cancel je hihi.. Takpelah.. takat nak ambil gambar aje pun..

So terus ke Rumah Peranginan Persekutuan (RPP) Cameron Highlands saje. Tunggu aje lah sampai buka 2.45 petang.

Bunga raya sebesar muka

tumpang sat staf punya ATV ni nak ambil gambar

Bila dah park dalam RPP tengok ada beberapa keluarga juga tengah tunggu pejabat pendaftaran buka. Kami pusing-pusing sekitar RPP tengok apa ada. Bergambar sana sini. Anak-anak pulak excited jumpa padang permainan.

main dulu
ikan besau lengan ni:D
ruang bersantai-santai
tempat BBQ
cantik bunga-bunga :D

2.45 pm - Ok kita check-in dulu then mulakan berjalan di Cameron Highlands :D

Bersambung...