Friday, 19 June 2015

Tips Minum 8 Gelas Air Kosong Di Bulan Ramadhan

June 19, 2015 0 Comments
Assalamualaikum dan hello :)
Alhamdulillah 2nd day Ramadhan..
 

Okay harini nak share pasal AIR KOSONG :)

MINUM AIR KOSONG BOLEH KURUS!
Umum memang tahu kebaikan minum air kosong dan keperluan minum sebanyak 8 gelas air kosong setiap hari. Even antara tips untuk kurus atau menurunkan berta badan adalah dengan minum air kosong secukupnya 2-3 liter. Ada yang up sampai 4 liter. Percaya tak? :)

Tapi bulan puasa ni kita pun garu kepala juga, macam manalah nak minum cukup 8 gelas air ni atau 2-3 liter air ni.. dan realiti yang sadis nya sebenarnya bila berbuka puasa mesti kita minum minumam manis kan.. hehe.. tuan tanah ni pun same je..

Malang sekali untuk pengetahuan semua, minuman bergula atau yang manis ni melambatkan proses penurunan berat badan tau. Sebabnya minuman bergula ni mempunyai kalori manakala air kosong 0 kalori. So memang la betul teori kalau banyak minum air kosong boleh turun berat badan dengan cepat!.

Jom bulan puasa ni kita ubah sikit rutin. Kita berbuka puasa dengan AIR KOSONG je. Elakkan minuman bergula tau.. Kata nak KURUS.. bukan nak gemuk kan ;)

AIR KOSONG ITU MEMBOSANKAN!
Kalau rasa air kosong tu tak best or boring, boleh SEJUKkan. Dan kalau nak rasa lain sikit boleh letak sepotong hirisan lemon (bukan perah lemon tau) atau boleh juga letak daun pudina dalam botol air kosong. Then simpan dalam peti sejuk. Lain tau rasa dia. Rasa segar. Husna pun suka. 


TIPS MINUM 8 GELAS AIR KOSONG DI BULAN RAMADHAN / PUASA
Disini saya share gambar yang kawan kongsikan di FB. Tips nak minum cukup 8 gelas air kosong di bulan Ramadhan ni... kredit kepada empunya Nurul Azlyana. Moga Allah beri kebaikan padanya..

Selamat beramal :)
Wassalam...

Thursday, 18 June 2015

Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Ramadhan Tahun 2015 /1436H

June 18, 2015 0 Comments
Assalamualaikum wbt...

Salam 1 Ramadhan.. selamat berpuasa buat semua...

Saya doakan kita semua mendapat barokah dari bulan mulia ini.. dan moga setiap ibadah kita diterima Allah...

Amiinnn......

Awal-awal Ramadhan for sure cari jadual berbuka/sahur/imsak ni kan...

Disini saya share kan jadual waktu berbuka, sahur/imsak bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya serta Negeri Selangor Zon 1: Gombak, Petaling/ Shah Alam, Hulu Selangor, Hulu Langat & Sepang serta kawasan yang sewaktu dengannya untuk panduan kita bersama.


Tahun ni nampaknya Jakim tak/belum keluarkan dalam bentuk poster lah.. yang ada pdf kosong je..

So untuk amal jariah yang tak seberapa, saya buatkan poster jadual ni.. Boleh download dan print.
Silalah share kepada rakan-rakan, saudara mara :)

Kalau ada apa-apa kesilapan typo. boleh maklumkan kepada saya ye..

Untuk jadual imsak/berbuka bagi kawasan-kawasan lain boleh rujuk dilaman web Jakim ye.. sila klik sini http://www.islam.gov.my/node/50772

Selamat berpuasa, selamat beribadah :)

Wassalam...

Ramadhan : Kurangkan Juadah, Tingkatkan Ibadah!

June 18, 2015 0 Comments
Assalamualaikum.. Ramadhan Kareem.. Ramadhan Mubarak semua :)

Alhamdulillah..
Alhamdulillah..
Alhamdulillah..

Allah izinkan kita tahun ni bertemu lagi dengan bulan penuh keberkatan ni. Dimana setiap saat dikira sebagai ibadah. Malah tidur pun boleh jadi ibadah juga.. Maka marilah kita gunakan setiap saat dengan sebaiknya.. :)

Pagi tadi masa memandu dengar radio IkimFM, dikatakan sisa pepejal makanan pada bulan Ramadhan bertambah 5%-10% berbanding pada bulan-bulan biasa. Fakta ini memang memalukan!

Bukankah masa bulan Ramadhan dah punya ramai orang Islam di Malaysia ni berpuasa, tak makan, tak minum..  seharusnya kuranglah kan jumlah sisa makanan yang terbuang? Tapi malang sekali, boleh pulak bertambah?


Emm... maksudnya tersangat banyaknya pembaziran makanan pada bulan Ramadhan oleh orang Islam..
ohh malunye...malunye.. malunye..

Ustaz tadi pun ada share, pasal hakikat penyakit kencing tikus. Sebab asalnya? Dari sisa makanan juga lah.. yang tak diuruskan dengan baik oleh manusia sendiri. Dan dari perbuatan manusia yang kurang bertanggungjawab, sudahnya kembali balik kesan negatif tu kepada manusia semula..

Mulai puasa tahun lepas, kami dah berazam untuk kurang membeli juadah di bazar Ramadhan a.k.a param. Bukanlah tak beli langsung tapi berpada-pada. Sebaiknya memang masak sendiri sahaja dirumah. Kauntiti dan kualiti dalam kawalan diri sendiri.


Memang kalau kita dalam keadaan lapar, nampak pulak macam-macam jenis juadah, memang terasa nak beli semua. Sudahnya tak habis. Encik Tong lah jadi mangsa.

Puasa ni bukan sekadar menahan lapar dahaga tapi ia jalan menuju ketaqwaan. Banyak hikmah yang perlu kita sedari. Moga Ramadhan kali ini lebih baik dari tahun-tahun sebelum ini.

InsyaAllah...
Jom kita!!
Kurangkan Juadah, Tingkatkan Ibadah

Monday, 15 June 2015

NECK : Contoh Makanan Saya Dalam Tempoh Diet

June 15, 2015 1 Comments
Assalamualaikum dan hello :)

Lately ni kat newsfeed FB banyak saya baca kawan-kawan yang tengah berdiet. Macam-macam jenis diet yang digunakan. Dan yang paling glemer pastilah diet karbohidrat.

DIET MERANA
Yang menangkap perhatian saya seorang sahabat ni up status menu yang beliau ambil untuk diet. Beliau merana katanya, saya yang baca pun rasa merana gak :)

Mana tak nya.. memang menu tu merana sungguh.. Rasanya sekejap aje dah stop diet sebab tak tahan wooo... Cer tengok.. merana ke tak merana??



Pada saya terlalu rendah kalori yang diambil sedangkan badan kita sendiri ada tahap minima kalori yang perlu diambil untuk sistem badan kita berfungsi dengan baik.

Jangan dera badan anda ye...  Jangan diet semberono..

KEKALKAN BERAT BADAN SELEPAS 100 HARI NECK

Alhamdulillah.. saya telah habis Batch 1 program Now Everyone Can Kurus (NECK) anjuran team MFMS. Program ni bermula 1 Februari lepas selama 100 hari. Berakhir pertengahan Mei lepas. Kiranya dah sebulan saya menjalani kehidupan biasa tanpa perlu melaporkan aktiviti senaman atau pemakanan harian kepada coach dan urusetia program hehe...

Dan sebulan ni juga mencabar diri untuk mengekalkan gaya hidup sihat dan cabaran untuk mengekalkan berat badan yang telah dicapai. Jujurnya saya ingin mengurangkan beberapa kg lagi dari berat terakhir 100 hari selepas program. Tapi saya nak cuba dulu fasa maintenance.

Berat terakhir saya lepas 100 hari join NECK adalah 58.6kg. Syukur dapat turun 10.5kg dari berat asal 69.1kg..

Dan saya memang amat-amat bersyukur AKHIRNYA!! dapat kucapai juga nombor 5. Selama 9 tahun kahwin rasanya memang tak pernah lagi jejak semula angka 50an untuk berat badan. Sampai give up dan simpan je penimbang dalam stor. Tak sanggup dah nak tengok angka timbangan sendiri.. Maluuu :)

Dan selepas sebulan program berakhir, saya just amalkan fasa maintenance yang diajar. Cuba mengekalkan berat sedia ada.. Alhamdulillah.. masih dapat dikekalkan. Dan actually berat sekarang dalam 57kg. Berat ni adalah masa saya kahwin.. :)

So sekarang saya dah tahu cara nak turunkan berta badan dan cara nak kekalkannya.. Alhamdulillah.,. tak sia-sia join NECK 1 Februari lepas. Berbaloi semua diet, jaga pemakanan, bersenam, ambil supplimen, kira kalori bagai... hasilnya LUMAYAN :)

ANTARA MENU MAKANAN SAYA SEPANJANG PROGRAM NECK

So untuk entri post-NECK kali ni saya nak share 'beberapa' makanan yang saya ambil sepanjang program berNECK tu.. mana yang sempat snap lah kan.. saya share secara random ye.. sebab saya pun snap secara random je.. tapi diet harian saya lebih kurang begitu la.. 

Yang penting makan 5 kali sehari. Dan makan NASI setiap hari.. 










Banyak gak berulang especially yang biskut dan roti tu yang kebanyakannya adalah makanan waktu snek 10pagi dan snek 4petang.

Makanan lain? Makan diluar? Ada juga... masa maintenance day. Tapi ada syarat yang perlu dipatuhi juga.. iaitu jaga portion. Saya ada makan Kenny Rogers, Nandos, KFC, Chicken Rice Shop, Subway dan lain-lain.

Amacam?? Merana ke tak merana pulak dengan menu diet saya ni :)

DIET NECK SAYA SUKA

Banyak orang kat luar kalau diet je dalam fikiran, tak makan.. atau tak makan nasi.. emmmmmm... dulu saya pun fikir macam tu.. tu yang tak pernah nak try diet.

Tapi lepas join NECK, saya diajar untuk kenal dan tahu sebab musabab kenaikan berat badan saya selama ni. Dan saya belajar tukar habit/ tabiat makan dan diajar tentang senaman di rumah!!

Saya tak pernah pergi gym okey sepanjang NECK.. 

Bila dah belajar, tukar, dan didik diri dengan habit baru, barulah nampak hasilnya.. :)

Walaupun Batch 1 dan Batch 2 dah pun tamat program 100hari.. NECK still berlangsung sehingga kini. Sekarang dah Batch 6 dah pun. Yang bermula 1 Jun lepas. Tiap-tiap bulan team MFMS organize program diet untuk kurus dan sihat ni.

Nak kurus??? Mulakan segera!.. Kalau tak mula, macam mana nak tahu hasilnya kan? :)

Friday, 5 June 2015

Happy 33th Birthday To Me!!

June 05, 2015 0 Comments
Assalamualaikum :)


Happy birthday to me!!

Selamat hari lahir untuk diri sendiri hihii... 5 Jun. Tahun ni dah bertambah umurnya jadi 33 tahun sudaa...
Alaaa muda lagi.. ;)

Emm... tak pasti apa makna 33 tahun untuk saya. Rasa macam takde apa-apa yang penting pun. Ia hanya satu nombor, tanda pertambahan umur. Takde apa-apa perubahan yang drastik pun dalam hidup.

Tapi yang pasti, pada umur 33 tahun, saya tak mahu berhenti untuk bersyukur kepada Allah.. berterima kasih kepada setiap jiwa yang memberi erti dalam hidup saya. Walau siapa pun anda, walau semuda atau setua mana pun anda, walau dimana jua anda berada..

Bersyukur bersyukur bersyukur... Alhamdulillah...
Since tahun ni umur 33, saya listkan 33 perkara yang saya syukuri.. Okey, bukan ni aje ye.. Memang berjuta lagi nikmat yang Allah beri saya syukuri tapi tidak lah mampu disenaraikan disini :)

Saya bersyukur untuk...

  1. 9 tahun dan 2 hari perkahwinan (anniversary 3 Jun ;))
  2. Pembaca-pembaca blog saya :)
  3. Memiliki rumah sendiri
  4. Jiran-jiran saya yang baik-baik
  5. Pekerjaan saya yang tidak mengganggu tugas saya sebagai isteri dan ibu
  6. Kesihatan yang baik untuk saya dan keluarga
  7. Makanan dan pakaian yang lebih dari cukup
  8. Punya kenderaan yang selesa untuk anak-anak
  9. Join NowEveryoneCanKURUS (NECK) dan berjaya capai berat 50an selepas 9 tahun sejak kahwin tak pernah lagi capai berat tu :D
  10. Anak-anak yang sihat, aktif, sempurna, soleh, solehah
  11. Suami yang memahami minat dan perangai saya ;)
  12. Mempunyai seseorang yang saya boleh cerita apa sahaja, iaitu suami saya ;)
  13. Mempunyai seorang tukang kritik yang sangat jujur dan lurus, iaitu anak sulung saya Husna
  14. Mempunyai seorang yang sentiasa membuatkan hati saya gembira kerana sentiasa terima ucapan terima kasih darinya untuk apa sahaja, iaitu anak ketiga saya Ammar
  15. Dapat menjejakkan kaki di bumi China secara percuma untuk seluruh ahli keluarga
  16. Dapat menyusukan anak-anak dengan susu ibu secara ekslusif
  17. Direzekikan dapat belajar macam-macam cabang ilmu
  18. Mak & ayah yang masih sihat dan mude .. Semoga Allah sentiasa memberi kebahagian dalam hidup mak & ayah
  19. Mak & ayah mertua yang sangat baik dan sentiasa melayan menantu seperti anak sendiri
  20. Semua ahli keluarga yang lain; adik beradik, ipar duai, biras, makcik pakcik yang sporting dan banyak membantu dari segala segi, anak-anak buah yang comel-comel dan macam-macam keletah, atok nenek, sepupu sepapat yang best best best
  21. Adanya IKEA.. hihii.. suka jalan-jalan walaupun tak membeli. Suka meatball, salmon & kopi free hihiii
  22. Sepanjang kerja dapat berjalan seluruh negara, dok hotel 2,3,4,5 bintang.. Merasa lah jugak kan ;)
  23. Bos KPI yang baik dan senang bekerjasama
  24. Rakan-rakan sekolah, universiti, pejabat.. korang semua mengindahkan hidup ini
  25. Kayak team UTM. Disebabkannya dapat banyak merasa pengalaman indah panjat gunung, camping, berkayak di merata tempat. Kenangan yang sangat manis
  26. MFMS team. Dengannya saya mula melihat dan menyimpan impian yang tak pernah termimpi untuk dibuat.. terasa hidup mula ada tujuan :)
  27. Dapat mengenali dan join program DAO. Membangkitkan semangat untuk berniaga dan kaya berjaya!!
  28. Berada di Malaysia yang kaya dengan makanan dan mudah dapat makanan halal
  29. Dapat banyak belajar ilmu baking dan decorating. Punya skil walaupun tak sehebat chef terkemuka :)
  30. Ilmu dan kebolehan yang Allah beri. Tak ternilai semuanya..Semoga dapat digunakan untuk memberi manfaat kepada orang lain
  31. Dapat jadi pemberi zakat dan sedekah. Moga dari hari ke hari dapat meningkatkan lagi jumlah zakat dan sedekah
  32. Dilahirkan sebagai Muslim. Semoga saya dapat menunjukkan akhlak Muslim sejati..kekal Islam dalam hidup dan mati.
  33. Dan yang paling penting, terima kasih Allah.. Alhamdulillah.. apa yang saya ada sekarang adalah kurniaan dan kasih sayangNya pada saya 

Alhamdulillah...Alhamdulillah.. Alhamdulillah...


Walaubagaimanapun, masih ada baaaanyak impian yang saya nak lakar dan nak dicapai..
Ya, masih banyak. Senarai 101 impian kena review ni :)..
InsyaAllah.. dengan izinNya

Since ada FB, memang banyak ucapan hari lahir. Kalau dulu-dulu takde FB takde sape yang ingat/ nak wish kecuali keluarga sendiri hihii...
Bagus juga laman sosial ni kan :)
Terima kasih buat rakan-rakan yang tak lupa wish..

Dan terima kasih juga pada Pengarah CSFJ. Tahun ni dapat juga kad ucapan dari pejabat Pengarah. Rasa bersemangat gak nak kerja kalau macam ni.. Walaupun kadang-kadang asyik nak komplen je pasal Pengarah hihii...
Apapun semoga Allah merahmati kalian semua dan dikabulkan segala hajat anda semua juga...
Pada tarikh ini 5 Jun 2015, juga mencatat sejarah menyedihkan bila gempa bumi melanda Ranau yang mengakibatkan kematian pendaki-pendaki Gunung Kinabalu dan banyak kerosakan harta. Bumi Malaysia yang asalnya selamat dari bencana sebegini tiba-tiba berubah. Bumi makin tua dan mungkin perubahan yang kita sendiri tidak sedar. Allah Maha Mengetahui...

Al-Fatihah buat mangsa yang terkorban.. Semoga Allah melindungi kita semua.. InsyaAllah...