Friday, 27 August 2010

Pejabat Terbaik (lagi?) + Aliff & Husna Yang Tak Sihat

August 27, 2010 10 Comments
assalamualaikum!!

uit..lama betul tak jengah sini..
banyak kerja la.. tak dan nak bukak blog pun.. nak baca blog kawan2 pun lagi le tak sempat.

serious banyak keje.. tak tipu punye =D..

lately ni sibuk dengan Anugerah Inovasi Pengurusan Pejabat Terbaik. huh! memanjang pejabat terbaik aku nih.. last time ade gak pertandingan ni but within JoKeR aje.. yang ni Bahagian kami mewakili JoKeR pulak bertanding antara agensi2 dalam kementerian sebab kami dapat Naib Johan. So disebabkan last time aku yg jadi kapla nye... yang ni pun aku kene handle gak.. plus kerja2 lain jugak la. Kengkadang aku agak bengang la (eh konpem bengang la..) kalau bos asek dok bagi kat aku keje2 ni.. dari A sampai Z semua longgok kat aku.. aihh.. ade lagi org lain dalam unit aku ni.. memang le aku paham die mungkin soh aku minta tolong dari bebudak lain ni.. but ingat senang ke nak mintak tolong.. karang aku soh ni, derang kata busy la.. banyak keje la.. so memang akan menambah stress aku aje.

Dari urusan ngan urusetia, call orang tu orang ni, sediakan taggging nama, setting bilik taklimat, angkut projektor & laptop ke sana sini, sediakan slide presentation, nak kene settlekan 5S ofis lagi, urusan gift+angkut gift dari blok D ke blok F, bentang slide kat MKU depan semua ketua unit untuk dikomen, ambik gambar sana sini untuk report, jumpa timbalan pengarah untuk approval slide+detail2 yg die nak masa hari lawatan dan lagi dan lagi.. kadang2 memang aku pikir 'nanti kalau korang mintak tolong, konpem aku takmo tolong'.. serious memang ada pikiran jahat camtu.
paling haru pasal anak2 tak sihat. Husna demam 2 hari, hari Isnin hubby bawak Husna gi klinik. Ummy die ni tak gi skali pasal urusan pertandingan ni la.. memang mintak maap aje la pasal hubby kene gi sensorang. Hari yang sama Aliff pulak tak sihat. so the next day hubby kene gi klinik lagi skali bawak Aliff lak, aku mintak tolong mak untuk temankan pasal hubby tak biasa nak drive sorang2 bawak Aliff. Klinik kat Kota Damansara lak tu. pun takat mintak maap aje kat hubby pasal tak dapat ikut..pasal pertandingan ni jugak. Kalau ikutkan hati aku memang aku EL aje..lantak pi la, anak aku lagi penting. Memang serabut gile otak aku minggu ni. Tido pun terganggu aje psl Aliff tiap2 setengah jam terjaga, menangis, badan panas gile.. setiap setengah jam aku bangun lap badan die. Menyusu pun tiap2 setengah jam. Dengan suara takde, batuk kering yang memang sakit dada + tekak la. aduii..kesian gile aku tengok. Kalau aku nak gi keje tu memang sayu aje muka die, sebab kalau Aliff sakit memang akan meragam tahap gaban la.. kesian kat mak aku. Hubby bertungkus lumus nak settlekan hal anak, ummy die dok sibuk ngan pejabat terbaik ciss!!
semalam alhamdulillah..anak2 dah start recover tapi hubby lak jadi tak sihat. aku pun dah start sakit tekak + selsema + batuk. be strong liza..be strong, tak leh sakit =D.

So arini syukur.. dah selesai dah pun segala bende yang menserabutkan kepala aku.. tapi kene kejar balik kerja2 yang tertangguh sebelum ni.. cisss!! keje lagii..haihh

aiseyman entri ni takde gambar lah..
tempek gambar ni lah..aci?

:: Aliff & Husna yang sihat & ceria ::

Friday, 13 August 2010

EBM di Bulan Ramadhan

August 13, 2010 6 Comments
Kebelakangan ni hasil EBM memang kurang memberangsangkan. Tapi masih mencukupi untuk bekal Aliff di rumah mak. Kadang2 kene topup jugak dengan frozen EBM. Untuk buat stok buat masa sekarang memang zero. Aliff punya pattern menyusu berubah-ubah, kadang2 banyak kadang2 sikit. Tapi amaun yg die minum masih sama dalam 3.5oz setiap sesi, cuma sesi tu ada tambah atau kurang lah.

Untuk bulan puasa ni memang agak merunsingkan saya sebab pada hari2 biasa kalau ada skip makan atau kurang minum air, memang nampak hasil masa pam tu sikit amat. kadang2 cuma 1.5-2 oz aje..

Dulu2 saya pam 4 kali masa waktu pejabat. Kalau tak sempat jadi 3 kali. Sekarang ni jarang2 dapat 4 kali pam, selalu 3 atau 2 kali aje. Saya yakin sebab tu la hasil EBM jadi makin berkurangan.

Untuk puasa kali ni saya pastikan saya ambil sahur nasi. mesti nasi sebab saya tak boleh makan mihun/roti/mee sebab lepas tu pukul 9-10 pagi dah menggigil, pastu konfem buka puasa la. so memang nasi aje la. minum air 2-3 cawan (tu je yg mampu), kurma 2-3 biji je (tak lalu nak telan banyak2 =D), dan ambil vitamin. saya pastikan kali ni saya tak skip ambil vitamin masa sahur & berbuka sbb sebelum2 ni asek miss aje..memang kurang disiplin =D.

Mulai 1 Ramadhan, saya berazam untuk kembali pam 4 kali sehari di pejabat. selama ni saya tak pam masa di rumah. tu pun kekurangan saya. so pasni kene la rajinkan diri lebih sikit demi anak, insyaAllah..

hasil perahan hari pertama memang expected la..semua sesi dapat 3-3.5oz. last session dapat lagi sikit dalam 1.5oz aje hehe.. lepas setiap sesi pam saya sentiasa ucap "syukur alhamdulillah.. ini rezeki ALiff hari ni.."(gambar takde, lupe/malu nak snap hehe)

hari kedua alhamdulillah, ada perubahan sikit.. syukur syukur.. walaupun tak banyak mana tapi alhamdulillah..

::gambar yg atas tu kol 7.45am, yg bawah kol 10.30am, lagi 2 kali lupe nak snap tapi dpt 3.5oz kedua2 pun ::

hari ni hari ketiga yakni hari ni, baru 2 sesi pam, kol 8am & 10.30am. ada perubahan lagi.. hasil lebih meningkat. Syukur Ya Allah..


:: dua2 sesi dapat dekat 5oz, tak banyak mana kalau banding ngan org lain tapi syukur.. ::

Saya berazam untuk kembali menyimpan stok frozen. jadinya saya kene up kan bilangan sesi perahan, mungkin kene tambah 1-2 sesi di rumah pula =D..

DSaya berdoa pada Allah agar rezeki Aliff untuk terus menyusu tetap ada, banyak atau sikit saya tak kisah janji cukup. takpela buat masa ni tak dapat buat stok tapi bekal cukup. Dan mohon Allah permudahkan usaha saya untuk menyusukan Aliff sampai 2 tahun. Sebab saya percaya semua terjadi dengan izinNya.

Wednesday, 11 August 2010

:: Wedding ~ Kak Dah ♥ Be Idris ::

August 11, 2010 0 Comments
Salam...

Cerita lama. tapi disebabkan menunggu BIL, Be Rie dtg kl bawak kamera yg kat kampung tu di tambah pulak dengan takde masa nak edit gambar sebab balik opis je kerja datang tak henti2.. so baru harini nak upload. Tapi Be Rie tak jadi datang pulak psl ada interview kat Tumpat pulak. So gambar2 masa resepsi kat rumah lelaki takde la.. dah copy dlm thumb drive tapi corrupt pulak..

......................................................

Kami sekeluarga balik klate dengan kereta adik ipar. Bertolak Khamis kol 1.30pagi sampai Tanah Merah dalam 9.30 pagi. Aliff & Husna tidur saja sepanjang perjalanan. Kadang2 aje merengek nak susu.

Kami balik klate sebab majlis kawin SIL saya yang sulung, Kak Dah. Ya, yang sulung ye, my hubby adalah yg ke-6 (drpd 7 beradik).. Adik beradik my hubby yg belum kawin just Kak Dah and adik yg bongsu. =D

Tapi tengok cam takde aktiviti cam orang nak kawin aje kat umah MIL saya tu. Ipar duai pun takde lagi.. masing2 kerja. Kompius eden hehe..

SIL pulak die cam blur/buntu tak tau nak mula yang mana satu. Tak keruan hehe.. alaa standard la bakal pengantin camtu kan hehe.. even hantaran pun tak buat lagi haha!! banyak lak tu.. 3 untuk malam nikah, 7 untuk resepsi perempuan, 5 untuk resepsi lelaki. hambek ko!! semua 15 hantaran jadinye.

so nasib baik la adik ipar yg baik ni tolong setelkan semua2 hal hantaran2 + mane2 yang patut cam hias bilik ke.. ala kadar aje la.. sebab alat/kemudahan yg terhad =D.. tapi sorila part kat dapur tu saya tak amek port la.. tumpukan perhatian utk mende2 pengantin ni..

Saya bawak 3 biji kek & 25 biji cupcakes untuk hantaran + potong kek. Actually SIL takmo potong2 kek.. die segan. takpela, hubby pun kata ok, proceed aje la.. bawak kek semata takde topping. hias2 kat kampung. so bawak satu container besar barang2 kek. Saya berterima kasih kat ipar2 saya termasuk MIL & FIL sebab tolong jagakan aliff sepanjang saya buat kerja. Husna saya tak risau sebab die jumpa banyak kawan kat situ so die buat hal sendiri aje..


:: malam akad nikah + hantaran ::

1st time aku dengar org bagi laici/susu tin/gulai utk hantaran. memang kat klate buat gitew =D

:: potong kek. kek tu pun hias kat situ gak. simple aje ::

:: adikberadik & cousins ::

:: anak2 buah ::

:: kek tu hias kat kampung dalam bilik tidur hehe sbb dapur dah penuh org ::

:: ok tak hantaran (except bunga telur) saya buat ? hehe ::


Majlis ni agak simple saja sebab begitula kehendak pengantin nya hehe.. tapi saya buat sedaya yg boleh untuk bagi majlis ni istimewa utk famili especially to my SIL sbb ni majlis kawin dia. Saya tau SIL saya ni banyak berkorban untuk famili & adik beradik die including my hubby.

Syukur alhamdulillah.. semuanya berjalan lancar.. takde masalah. Semoga Kak Dah dan suami berbahagia ke akhir hayat =D..

:: Marhaban Ya Ramadhan ::

August 11, 2010 3 Comments

Marhaban Ya Ramadhan...
Selamat datang bulan Ramadhan
Tanpa disedari...
11 bulan banyak kata sudah diucapkan dan dilontarkan tak semua menyejukkan...
11 bulan banyak perilaku yang sudah dibuat dan diciptakan tak semua menyenangkan...
11 bulan banyak keluhan, kebencian. kebohongan menjadi bahagian dari diri...
Saatnya istirehat dalam "perjalanan dunia"...
Saatnya membersihkan jiwa yang berjelaga...
Saatnya memahami makna pensucian diri...
Semoga dengan menunaikan ibadah puasa bersama kita leburkan kekhilafan...
Semoga dengan puasa mempertemukan kita dengan keagungan lailatul qadar
Semoga kita semua menjadi pilihanNya untuk dikabulkan doa-doa dan kembali menjadi fitrah...

"selamat berpuasa kepada semua"... Amin

Tuesday, 10 August 2010

Projek Kecil di Kedai Kecil =D

August 10, 2010 5 Comments
Assalam...

Hari ni baru sempat nak upload gambar projek2 kedai kecil saya yang lepas kat blog ni.. dah lama ok.. since july lagi.. tapi kat blog semua saya dah letak backdated. Ada satu lagi gambar projek belum edit lagi ~ wedding my SIL. nantila.. bila ada kesempatan.. tengah banyak keje sekarang? sekarang ni pun tengah ada keje but hold kejap hehe..

Disebabkan projek ni dijalankan secara sampingan aje, maka takdelah banyak mana pun projeknya.. =D.. dan untuk sepanjang bulan Ramadhan ni kedai kecil saya memang ditutup. Khas untuk sendiri punya projek aje (sekiranya ada hehe..)..

Kalau nak tengok gambar2 lain leh gi sini..

Monday, 9 August 2010

Terima kasih.. selamat berpisah ='(

August 09, 2010 4 Comments

:: pic source : google ::


untuk canon ixus 65 saya, saya tak tau anda kat mane.. (ketuk kepala sendiri sebab cuai), terima kasih dengan khidmat bakti awak yer.. 4 tahun awak ngan saya tak pernah buat perangai pun.. sampai model awak pun dah discontinue dah.. ='(

.
.
.
.


akhirnya saya dah dapat pengganti canon ixus 65 yang hilang tu..baru ada semangat =D


::gambar dari google::

alkisahnya..
.
.
.
.
semalam setelah berjam-jam mengedit gambar kahwin my SIL (sebab laptop pinjam lembaps aje), kami sekeluarga pergi Sunway Pyramid. Tujuan asal pastilah untuk men'cuci' gambar-gambar tersebut. Sambil-sambil tu nak pergi Fotokem tengok2 kamera sebab ada dengar kat radio iklan Fotokem ada sale kamera Canon Powershot. gitu2 la..

Sampai kat Harvey Norman, pegi kiosk Fujifilm untuk cuci gambar. 1st time guna mende alah tu.. acik dah bertahun tak cuci gambo ko..=D
tengok2 tak kuar pulak gambar nye.. pekerja kat situ bgtau external hard disk takleh guna.. oo ye ke.. sorii..acik taktau =D..

Dah tak boleh tu singgah surau dulu solat maghrib pastu di Fotokem pulak. Walaupun pada asalnya takat nak survey kamera yg tengah sale, tapi pekerja kat situ telah mempromosi kan kamera fujifilm.

mula2 ingat nak amek d3000 ke eos500d ke.. tapi setelah ditimbang kati, dengan sifat saya yang agak cuai dan lupe letak bende kat mana, ditambah pulak cam susah nak handle dengan kamera yg gedabak+baby+toddler lagi.. hmm..hmm.. amek kamera kompak aje la..

so sudahnya saya decide ambil Finepix z70 oleh fujifilm kaler bronze..=D. ingat nak amek pink tapi hubby takmau =D.

I'm like a bird

August 09, 2010 0 Comments
Bila membuang pandangan ke luar tingkap dari tingkat 10..

tiba-tiba terfikir..





"burung2 yang berterbangan kat luar tu tak de rasa gayat ke ehh? siap terbang tinggi2 pastu terjun menjunam cam buat bungee jumping aje.. hebat!! subhanallah!!

motif entri? takde motif.. cuma cuba membunuh kebosanan =D