Tuesday, 31 July 2012

Resipi : Agar-agar Milo Lapis Oreo

July 31, 2012 8 Comments
Salam 11 Ramadhan... 

Puasa kali ni memang wajib ambil sahur dan makan ubat tahan muntah.  Kalau takde ubat, collapse.. Puasa hari ke-6, dari lepas zohor sampai waktu berbuka, 5 kali keluar isi perut.  Sebab ubat dah habis.  No sahur+ubat, means tak daya la nak puasa..



Ooo ye, semalam masa jalan-jalan tengok resipi berbuka puasa, tertarik dengan resipi Agar-agar Milo Lapis Oreo kat blog hanamemories.  Pastu pulak nampak Kak Rima Bisousatoi.com pun ada buat.  Since semalam Pengarah dah approve utk potong waktu rehat setengah jam, dapatla saya balik awal sikit.  Singgah kedai beli barang-barang yang takde, shoot balik rumah terus buat. Letih gak la sebab terkocoh-kocoh nak siapkan. Sebab lepas tu nak gerak ke rumah mak untuk berbuka. 

En.somi cakap, sedap! and mak pun komen positif. Husna & Aliff takyah cerita, memang banyak kali kata sedap!. so definitely saya akan buat lagi bila-bila masa :D.  Nak buat pun tak susah..

Resipi ni saya c&p direct dari blog hanamemories.. minta izin ya tuan rumah :). Cuba tengok gambar-gambar diorg lagi cun melecun, buat hati tertarik punya nak cuba. Saya ni snap malam-malam dlm rumah mmg tak menggiurkan la :)



RESEPI HEAVENLY MILO & OREO JELLY
sumber asal : AlongRoz

Bahan-bahan
  • 1 bungkus agar2 serbuk (10gram)
  • 750ml air
  • 160g gula
  • 1 tin susu cair (400ml)
  • 3/4cawan milo
  • satu bungkus oreo (135g) - patahkan dua2 lapisan sandwich
Cara-cara
  • Masak serbuk agar2 dan air sehingga larut. Masukkan gula dan masak hingga larut. Masukkan susu cair kacau sebati hingga mendidih.
  • Asingkan 2 cawan ke dalam periuk lain.Campurkan milo kacau hingga sebati.
  • Tuang satu cawan milo ke dalam acuan. Manakala bakinya panaskan dgn api kecil supaya tidak membeku.
  • Apabila mengeras sedikit, tuangkan adunan putih tadi. taburkan biskut oreo. Sejukkan sebentar sehingga mengeras sedikit kemudian tuangkan pula baki milo tadi. Sejukkan sekejap dgn suhu bilik kemudian masukkan peti sejuk. Potong dan Hidangkan.
Tips Melapis :
  • Jangan tunggu lapisan membeku sepenuhnya sbb takut lapisan tidak akan melekat.
  • Jika lapisan telah membeku, guriskan permukaan dgn garfu dan tuangkan lapisan seterusnya.
  • Pastikan adunan masih panas ketika menuang ke atas lapisan sebelumnya supaya ia melekat dgn elok.

Monday, 23 July 2012

Hari ke-3 Ramadhan & Resipi Homemade Ice Cream ~ iyo lah..

July 23, 2012 6 Comments
Assalamualaikum...

Alhamdulillah.. telah hari ke-3 bulan Ramadan hari ni.. syukur ke hadrat Ilahi kerana mengizinkan kita berjumpa Ramadhan kali ni... Selamat berpuasa semua umat Islam dimana sahaja :)

Kali ni kali kedua pengalaman berpuasa semasa hamil tapi masa Aliff dah penghujung kehamilan. Kali ni awal kehamilan (trimester pertama). 

Agak mencabar jugak. Mujur hari pertama puasa hari cuti tapi memang melepek aje kat katil. Menjelang petang rasa macam nak tumbang dah. Hari pertama en.somi dah siap beli nasi bungkus malam sebelumnya untuk dibuat sahur.
Berbuka kedua-dua hari di rumah mak. Mak pun sarankan berbuka aje dirumahnya hari-hari..

Hari kedua lagi lemah badan. Mungkin terkocoh-kocoh memasak sahur membuatkan badan sangat lemah lepas tu.. Petang pukul 6 muntah pula, muntah angin yang kuning/pahit tu erkk.. sampai rumah mak pukul 7 tu belum sempat parking betul2, terus bukak pintu kereta muntah lagi... 

Hari ni dah hari ke-3, bekerja pula.. Berdoa banyak2 Allah beri peluang untuk terus berpuasa.. Saya tahu ada rukhsah untuk ibu-ibu hamil untuk tidak berpuasa sekiranya bimbang memudaratkan diri/ bayi dalam kandungan.. Tapi selagi diizinkan Allah dan badan rasa masih boleh teruskan, saya akan cuba teruskan.. Kita sendiri tahu tahap kesihatan kita macam mana kan? :) 

Okla, jauh melalut ni...
Kali ni just nak share resipi aiskrim buatan sendiri dirumah. Inspirasi dari resipi aiskrim pulut hitam CMG lah.. tapi tukar perisa kepada jagung & milo campur2 hehe...

aiskrim jagung

Aiskrim Jagung

Bahan-bahan:

  • 150g Non-dairy whipping cream
  • 425g Jagung krim dalam tin - ayam brand


aiskrim Milo & cookies




Aiskrim Milo & cookies (nama suka suki)

Bahan-bahan :

  • 150g Non-dairy whipping cream
  • Milo 
  • Mini chipsmore (1 peket kecil)
  • Chocolate chip
  • Chocolate syrup Hershey's

Sukatan tepat tak letak sebab ikut suka nak letak banyak mana.. Saya guna Topping Pride whipping cream sebab tu aje yang ade dalam freezer.  Kalau nak whipping cream yang lebih sedap boleh guna brand Rich Gold...

non-dairy whipping cream yg saya guna



pastikan whipping cream dalam keadaan cair sepenuhnya & sejuk . Boleh simpan whipping cream dengan bowl & whisk dalam peti sejuk seketika sebelum diputar.

Putar whipping cream pada kalajuan tinggi sehingga kental. Saya putar sekaligus semua 300g whipping cream.

Whipping cream dibahagikan kepada 2 bekas sama rata. Saya guna bekas aiskrim lama aje..

Campurkan semua bahan dan kacau dengan sudu sampai sebati.
Sebelah kiri : campuran milo, choc chip, hershey's syrup & chipsmore yg dipecah-pecahkan
Sebelah kanan : hanya dicampur dengan jagung krim  

Dan setelah siap, simpan dalam freezer sehingga beku. Siap untuk dihidang :)

nota kaki: 
Saya dapati tekstur aiskrim jagung sedikit keras berbanding aiskrim milo. Mungkin disebabkan jagung krim mempunyai banyak cecair. Tekturnya lebih sesuai sekiranya dijadikan aiskrim batang.  Sekiranya nak jadikan aiskrim scoop ni perlu kurangkan kandungan cream tu, mungkin guna separuh tin sahaja memadai.



Thursday, 12 July 2012

Resipi : Mapadubu/Mapa tofu (마파두부)

July 12, 2012 5 Comments
Assalamulaikum...
Khamis sudah.. bulan puasa pun dah dekat sangat dah :)

Hari ni just nak share dengan semua salah satu makanan Korea yang menjadi kegemaran saya dan en.somi.  Namanya Mapadubu/Mapa tofu (마파두부).  Resipi ni saya ambil dari web Maangchi yang memang terkenal lah kepada peminat-peminat makanan Korea seluruh dunia.. Memang mostly omputih la yg visit web dia ni.. 

Dah beberapa kali saya masak Mapadubu ni (sebelum pregnant lah ye.. sekarang cuti panjang tak memasak :)).  Bahan utamanya adalah Dubu (두부) iaitu tofu atau dalam bahasa kita tauhu lah cuma bukan jenis yang keras yang selalu ada kat kedai yang 30sen sebiji tu.  Ada satu lagi jenis tauhu (kat kedai jugak) tapi dia agak lembut sikit atau 'medium firm'. Haaa, jenis yg ni lah yang sesuai.. Jap, saya letak gambo..

:: tauhu ni memang best!! ::
Haaa... tauhu cam kat atas ni la ye.. saya memang beli jenis ni aje, tak keras sangat & tak lembik sangat. Buat tauhu sumbat pun memang terbaik!! :). Since kami suami isteri memang sangat suka makan tauhu especially en.somi ku sayang :), Mapadubu ni memang menepati tekak kami :)..



So back to recipe, saya terjemahkan dalam bahasa melayu lah kali ni... kalau nak english version berserta video memasaknya, boleh lawat web Maangchi di sini.

Mapadubu/Mapa tofu (마파두부).

Bahan-bahan:

Bahan A : dipotong dadu besar-besar saiz ½inci
1 pek (400g) tauhu lembut/tofu
230g dada/isi ayam
¾ cawan lobak merah
1 biji bawang besar kuning/holland

Bahan lain :
1-2 sudu besar minyak sayuran/ minyak masak biasa
4 ulas bawang putih (dicincang)
1 sudu kecil halia (dicincang)
½ cawan kacang walnut
7 batang daun bawang (hiris ¼ inci panjang),
1 biji cili hijau (hiris)
1 biji cili merah (hiris)
3 biji cili kering
¼ cawan sos tiram
1 cawan air
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar tepung jagung (dilarutkan dengan 1 sudu besar air)
1 sudu kecil minyak bijan

Cara memasak (2-4 servings):
Masa memasak: 40-50 minit

  1. Panaskan minyak dalam kuali.
  2. Masukkan cili kering, bawang putih & halia. Kacau 10-15 saat.
  3. Masukkan dada/isi ayam. Kacau beberapa minit.
  4. Masukkan lada hitam, lobak merah, bawang, walnut, sos tiram dan air.
  5. Biarkan ia masak selama 8-10 minit sampai ayam masak sepenuhnya
  6. Masukkan tofu/tauhu. Kacau perlahan supaya tauhu tak pecah.
  7. Masukkan daun bawang, cili hijau & cili merah
  8. Kacau sekali-sekala, biarkan masak beberapa minit.
  9. Masukkan tepung jagung yg telah dilarutkan dgn air tadi.
  10. Akhir sekali masukkan minyak bijan dan kacau perlahan.
  11. Siap!. Boleh dihidangkan.

Makan satu lauk ni dengan nasi panas dah mencukupi sebab dia dah ada sayur & ayam sekali dalam satu hidangan. Lengkap & perfect!.



Wednesday, 11 July 2012

Kedai lampu glemer & murah di Puchong (House of Lights/House of Lightings)

July 11, 2012 18 Comments
Assalam...

Beberapa bulan lepas survey tempat untuk beli lampu & kipas untuk rumah kami. Selepas banyak men'google' dan baca forum-forum kebanyakan orang suggest tempat ni.. House of Lights/ House of Lightings di Puchong.  Banyak feedback kata harga memang lebih murah dan berpatutan..

Jadi saya dan en.somi sepakat untuk terus pergi, pilih & beli di sini. Takmo survey dari satu kedai ke kedai lain.. jimat masa. 

Kebanyakan info bagi alamat/lokasi kedai yang agak basic macam Jalan BPU 6, dekat kedai perabot jati, sebelah LDP.. mula-mula tu terus terjah aje, sudahnya sesat hehe... tapi lepas tanya orang sekitar baru dapat jumpa..

Since kami dari Bandar Sunway, kena ikut LDP ke arah Puchong then susur ke arah Putrajaya/Cyberjaya. Tak jauh lepas susur tu akan ada 1st exit/flyover ke Bandar Puchong Utama. Ambil exit tu dan ambil untuk arah ke kanan (berhenti di traffic light). Dah masuk kanan, teruskan sampai jumpa 1st susur kiri ke Bukit Puchong. Pas dah masuk kiri tu ade lagi satu simpang kiri kecik aje jalan die then masuk situ la.. ade signage kecik tulis Jalan BPU6 kat simpang tu.. simpang tu kira masuk kawasan rumah kedai dah... jalan terus sampai deret kedai yg berhadapan dengan LDP.. Kedai tu memang berdepan dengan highway LDP.

Ok kalau yang ada GPS tu boleh try key-in koordinat ni 2.99019, 101.620475. InsyaAllah boleh sampai..(kalau tak sampai, tolong bagitau, boleh saya check balik :))

Kami pergi sekeluarga 2 kali tapi tak dapat memilih dengan teliti/tenang sebab Husna berlari/menyorok/memanjat sana sini, Aliff nak ikut kakak die, tak dapat nanti menjerit/menangis/mengamuk. Sudahnya lepas2 tu en.somi pergi seorang aje untuk beli lampu-lampu lain.. Ditambah pulak dengan mabuk pregnant ni, lagi la saya takde mood nak keluar rumah.. Saya letak sepenuhnya kepercayaan pada en.somi untuk pilih walaupun kalau ikutkan saya ni cerewet gilerr part memilih/membeli barang ni sebab saya tak suka beli banyak kali, just beli sekali yang paling puas hati :)

Memang seperti yang diberitahu ramai blogger, kedai ni memang akan sesak dengan orang ramai. Even kami pernah sampai sebelum kedai bukak, dah ramai menunggu kat luar kedai terutamanya kalau pergi hari cuti. Jadi kalau nak senang lenang memilih, silalah datang hari bekerja.  Kat kedai ni ada sistem ambil nombor giliran, tapi haruslah pilih dulu segala lampu yang dihajati dan bagitau lampu/kipas mana & bilangan kat salesperson yang bertugas (dia akan  mengekori aje kita untuk catat semua yg kita pilih). Then lepas die check stok ada ke tak, dibawa keluar, salesperson tu ambilkan nombor. Dah check segala barang & puas hati, tunggu nombor dipanggil untuk buat bayaran. Ada pekerja yang tolong bawakan ke kereta..dan selesai sudah..

Saya lupa nak snap gambar depan kedai & masa operasinya.. Tapi yang terpentingnya, (kalau tak silap) TUTUP Hari Isnin & Public Holiday. Dan hari AHAD kedai bukak kol 12.00 - 5.00 petang. Hari lain standard la ye bukak pagi sampai kol 5pm camtu la.. nanti kalau saya pergi lagi saya snap lah kot..kot la pergi lagi hehe...

Updated :
Baru ni gi singgah kedai ni lagi tapi tutup daaa lupe cuti chinese new year lama daaa :)
Waktu operasi (as terpampang kat signage die)..

Selasa - Sabtu : 10.30 pagi - 8.00 malam
Ahad :12.00 tgh hari - 5.00 petang
Isnin & Public Holiday : Tutup

Dan ade yg minta contact no.. 
Hunting Line : 012-266 3790
Tel/Fax : 03-5882 3790



Gambar-gambar disnap sesuka hati sahaja, tak menggambarkan sepenuhnya apa yg ada dalam kedai :).  




:: Lampu laman/ gate ::



:: Downlights!! ::

:: Cadang2 nak letak lampu ni kat tepi tangga.. kononnye laa..  ::
:: lampu siling /candelier ntah macam2 pesen lah ::
    


:: lampu siling biasa2 ::
:: loceng rumah ting tong, pilih la bunyi mana yg berkenan ::
::harga kipas KDK/Panasonic. ::

Ada perbezaan harga kipas kalau bayar cash/credit card. Kalau nak murah, sila bayar CASH sebab saya dah banding dengan 1 (aje) kedai, harga kipas akan jadi SAMA kalau kita bayar guna credit card ye..

:: sesi checking lampu2 pilihan tengok cukup sifat tak, pecah ke ape ke... ::
:: sudah bayar kan? ada helper tolong angkat barang ke kereta, no worries ::


Monday, 9 July 2012

Breastfeeding + Working Mom = Kesilapan paling besar saya

July 09, 2012 3 Comments
Ya, kesilapan ni saya yang buat sendiri..

Kesilapan paling besar yang saya buat = Tidak menggunakan stok frozen..

Apa yang terjadi? Dulu saya sebut untuk prepare stok banyak2 kan? Ituler pasal...
Silap diri sendiri sebab bertekad untuk hanya beri fresh EBM pada baby. Fresh EBM paling banyak khasiatnya.. Frozen EBM akan berkurang khasiatnya disebabkan proses frozen tu bla bla bla... ni rasanya semua orang dah arif.. 

Memang kebanyakan akan cadang lebihkan stok fresh EBM berbanding frozen EBM bila bekalkan kat pengasuh. Betul! memang betul ni.. takde yang salah pun. Ni memang cara terbaik supaya anak dapat khasiat optimum dari susu ibu..

So ni la yang saya buat pun.. 

Tapi saya terlupa/terlepas pandang.. Masa baby masih kecil (belum capai umur 1 tahun), memang susu meriah ya amat.. sekali pam boleh dapat 3 botol sekaligus tuu.. TETAPI makin lama makin kurang susu yang dihasilkan.. Terutama untuk ibu-ibu bekerja. Ok fine, tak semua akan lalui pengurangan susu secara drastik BUT benda ni happened somewhere to somebody macam saya hehe... Pengurangan hasil EBM ni mungkin disebabkan; 

  1. datang haid, 
  2. tekanan kerja, 
  3. kesibukan bekerja sampai ter'skip' jadual memerah, 
  4. outstation berhari2 dan takde rangsangan natural dari bayi, 
  5. anak dah kurang minat nak menyusu sebab dah start ambil solid food/lebih suka bermain 
  6. dannn akhir skali si ibu menjadi 'kurang rajin' nak memerah terutama bila anak dah besar sikit...

So ni pun yang terjadi kat saya termasuk jadi 'kurang rajin' tu hehe....

Sudahnya, fresh EBM yang diperah akhirnya jadi kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Ngam-ngam aje untuk bekal Aliff hari-hari.. Bila dok bekal fresh EBM, frozen EBM yang disimpan tu pun jadi expired.. tak leh guna lagi daa.... nganga aje la... tu laaa..selama ni dok abaikan untuk guna frozen EBM, nak kejar fresh EBM aje la kan tapi terkandas.. 

Akhir kata pesanan penaja : Sila gunakan stok frozen EBM yang anda kumpul dari masa pantang/susu meriah dengan BIJAK! hehe... kalau tak, jadi macam saya..buang semua di bawah ni...

:: expired EBM untuk dibuang ::
Nota : 
Alhamdulillah... misi penyusuan susu ibu saya telah ditamatkan secara paksa-rela semasa Aliff Rayyan berumur 2 tahun 1 bulan. Walaupun stok EBM haru biru dimasa2 Aliff mencecah 2 tahun tu, Aliff tetap tidak minum FM disebabkan masa tu Aliff pun memang kurang sangat nak menyusu sebab lebih suka makan/main.. Saya akan jadikan pengajaran/pengalaman yang saya kutip sepanjang menyusukan Aliff pada masa akan datang...insyaAllah.. Moga Allah permudahkan...

Wednesday, 4 July 2012

Muffins anyone?? (resipi muffin mudah)

July 04, 2012 2 Comments

Assalamualaikum semua..
Bila ditengok-tengok list post saya, ada la a few post yang tak dipublish.. sekadar status draft aje.. So post ni pun di antara yang terlepas untuk di publish kan... draft nye end of last year hehe..punya lah lama... so here it is..

ok, kali ni saya nak share resipi muffin yang saya suka buat sebab senang, mudah, dan rasa ok jugak dan die tak lekang (kalau guna solo cup) =D. Resipi ni saya dapat dari yahoogroup Resepi.net.

Saya memang suka guna solo/souflle cup ni sebab tak perlu nak guna muffin tray. Kalau guna jenis papercup biasa tu memang perlu guna acuan lain/muffin tray supaya boleh hold the shape.. rugi space wooo... :). But still, ramai lagi prefer papercup biasa tu sebab mudah nak bukak utk makan hehe...


Resipi macam ni kita boleh improvise jadi pelbagai perisa; muffin kiwi, muffin strawberry, muffin coklat (letak chocolate emalco) dan macam-macam lagi la ikut selero & kreativiti masing-masing :D


Muffin Blueberry

Sumber : Kat kotak self-raising flour cap blue key
Kiriman : Nini Rnet

300 gm self-raising flour
150 gm gula kastor
15 gm susu tepung
90 gm telur (anggaran 2 bj telur saiz B)
120 gm butter
165 gm air
30 gm madu
sedikit perasa vanila

Inti : Buah blueberi

Cara:

Panaskan oven pada 180C
Pukul gula, susu tepung, butter dan madu hingga kembang.
Masukkan telur perlahan-lahan hingga habis
Ayak tepung dan masukkan ke dalam adunan bersilih ganti dgn air hingga habis.
Kisar bersama buah blueberi. Saya pakai blueberi filling.........just letak kat atas je/ letak tengah2 adunan.
Letakkan adunan dlm acuan muffin lebih kurang 3/4 penuh. Masukkan ke oven dan bakar selama 20-25 minit.

Tuesday, 3 July 2012

Baru 2 bulan tapi dah macam 6 bulan pulak dah..

July 03, 2012 1 Comments
Fuuhhh fuuh fuuhhh... mengah mengah...

Assalamualaikum...

source: google

10weeks only.. sickness belum reda sepenuhnya... start dari tengahari kepala dah weng, angin angin angin jadi banyak dalam perut (bloated), menyesakkan nafas... bawak ke petang..malam.. angin jadi lagi banyak. Kalau dapat bertahan, takde la muntah. But selalunya masuk rumah terus meluru toilet punye laa... Still kena makan pil tahan muntah tu jugak buat masa ni...

Angin banyak semasa hamil

Previous pregnancy tak ingat pun kena bloated yang teruk ni. Nak sendawa takleh, nak kent*t pun susah ya amat tambah lagi dengan sembelit..hadoii.. Bila surf kat internet, seems benda ni agak biasa untuk orang pregnant disebabkan hormon progestron lebih banyak dari biasa. Dan memang akan berlanjutan dengan heartburn & hal sembelit ni.. Disebabkan bloating ni perut nampak besar dan keras macam org pregnant 6 bulan dah...
source:google

Kebanyakan website cadang untuk pantau makanan yang diambil setiap kali untuk semak tahap bloating tu supaya kita boleh tau makanan mana yang jadi culprit ni..  

Can I get some relief by changing my diet?
The most effective way to reduce gas may be to cut back on the foods that are most likely to cause it. But if you eliminated everything that might cause gas, it would be hard to eat a balanced diet.

So start by cutting out the most likely culprits, and if that gives you relief, begin adding those foods back into your diet one by one to try to pinpoint what's causing the problem for you. Keeping a food diary can help you see the relationship between eating certain foods and having more gas.

Beans, whole grains, and certain vegetables – such as cabbage, cauliflower, Brussels sprouts, broccoli, and asparagus – are common offenders. They contain the sugar raffinose, which makes a lot of people gassy. 
Some people have trouble if they have too much fructose, a sugar present in various foods.  A relatively high amount of naturally occurring fructose is present in leeks, onions and scallions, artichokes, dried fruit, pears, apples, honey, and wheat.
Many sodas and fruit drinks are sweetened with a form of fructose called high fructose corn syrup. (It's a good idea to avoid sodas and fruit drinks anyway because they're empty calories and the carbonation in sodas can contribute to bloating.) Many processed foods are also made with high fructose corn syrup. 
Certain starches (such as wheat, corn, and potatoes, but not rice) can cause gas for some people. And certain fiber-rich foods (such as oat bran, beans, peas, and many kinds of fruit) cause gas because they're normally broken down in the large intestine.

Wheat bran, on the other hand, basically passes through your digestive system without getting broken down. This makes wheat bran a good choice if you have constipation and need more fiber but also suffer from flatulence.
People who are lactose intolerant will find that dairy products give them gas. If you're highly lactose intolerant, you probably knew this before you got pregnant, since dairy may give you diarrhea and abdominal pain.
If you're only somewhat lactose intolerant and haven't been aware of dairy having any effect on you, a dramatic boost in your consumption of dairy products during pregnancy may cause you some distress. To avoid this problem, look for lactose-free milk or calcium-fortified soy milk in your supermarket. (If you aren't drinking any kind of milk, you'll probably need to take a calcium supplement.)

Finally, try to steer clear of high-fat and fried foods.

What else can I do to get relief?

These suggestions may lessen the frequency and severity of your symptoms:
  • Don't eat big meals. Instead, eat several small meals throughout the day.
  • Take your time and chew thoroughly. Don't talk while you're eating.
  • Limit how much you drink during meals. You can make up for it during the rest of the day.
  • Drink from a cup or glass ­– not from a bottle or through a straw – and don't gulp your beverages.
  • Avoid carbonated drinks.
  • Avoid anything sweetened with sorbitol, an artificial sweetener.
  • Sit up while you're eating or drinking, even if you're just having a small snack.
  • Wear loose, comfortable clothing, and avoid any tightness around your waist and tummy.
  • Don't chew gum or suck on hard candies.
  • Get moving. Even a brisk walk can help your sluggish digestive tract.
  • Take care of constipation, since it can add to flatulence and a feeling of abdominal bloating.
  • Don't smoke. In addition to contributing to a host of serious health problems, smoking boosts stomach acidity. (Ideally, this is a habit you should break before getting pregnant. If you're still smoking and having trouble quitting, ask your caregiver for a referral to a smoking-cessation program.)
  • Consider practicing yoga or a similar discipline to learn relaxation and good breathing techniques. Some people who are prone to hyperventilating tend to swallow more air when they're excited or anxious.
  • If these relief measures don't help, ask your practitioner whether you can take an over-the-counter gas remedy that contains simethicone. (Don't take activated charcoal tablets, because they aren't safe during pregnancy.)
Artikel ni dari babycentre....

Huwaaaa!!! macam takleh nak makan pape laaaaa...
Ok, for today, saya try cut dairy product dulu.. high fat & dried foods? aiyoo kat opis mana ade healthy foods? Until today belum berani ambil nasi sebab masih muntah2 kan... nasi adalah yang paling susah dimuntahkan. Last time makan nasi 9 kali muntah baru habis semua nasi keluar..owhhh...

update 12/07/2012: 
Ok, lepas try cut makan tu, cut makan ni... tak nampak beza angin tetap kekal banyak dlm perut. Then masa check-up saya bagitau dia pasal angin ni dia cakap "you telan banyak angin".. So lepas tu saya kaji balik apa yang saya buat hari-hari yg menyebabkan angin.. Then saya dapati saya akan banyak angin if minum air guna straw, hirup sup dan terlalu banyak bercakap hehe... lepas saya perbaiki, angin kurang dengan banyak sekali..Alhamdulillah...