Saturday, 18 October 2014

Resipi : Pajeon (파전) a.k.a. Penkek Daun Bawang

Assalamualaikum dan hi :)

             

Lama tak tempek resipi kan.. sebab sekarang dapur jarang berasap hihii... 

Oklah.. kali ni nak tempek resipi Pajeon atau Penkek Daun Bawang (Green Onion Pancake). Resipi ni dah pernah pun tempek dulu-dulu-dulu masa tahun 2011 hehe.. Takpelahkan..Ulang tayang.

Pajeon tahun 2011
Pajeon ni memang kerap buat kat rumah. Husband dan anak-anak suka. Kadang-kadang memang request masak pajeon ni bila taknak
makan nasi. Mengenyangkan juga dan disebabkan masakan Korea ni mostly tak guna banyak minyak macam makanan Melayu, so dikira menu sihat lah kan :)

Ok tanpa membuang masa jom jenguk resipinya..


RESIPI : PAJEON (파전) a.k.a. PENKEK DAUN BAWANG
Sumber : Maangchi

Bahan-bahan:
Daun bawang 4-5 pokok
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan air
1 tsp pes kacang soya
1/2 tsp gula
Udang - dibuang kulit dan cincang/dadu

                

Bawah ni gambar pes kacang soya (doen jjang). Kalau tak guna yang ni boleh ganti dengan taucu sebab sama je cuma taucu lebih masih banding dengan doen jjang ni.

             

Cara-cara:
1. Potong daun bawang sepanjang 5inci. Untuk bahagian bebawang yang tebal, belah 2 memanjang dan kemudian potong sepanjang 5inci. Asingkan.

              

2. Untuk batter, masukkan tepung gandum, pes kacang soya, gula dan air ke dalam mangkuk. Kacau dengan whisk sehingga sebati.

              

3. Panaskan 3 tbsp minyak ke dalam kuali non-stick.
4. Susun daun bawang selari jadi bentuk 4segi. (Saya tabur je merata sebab nak bentuk bulat)
5. Taburkan isi udang atas daun bawang.

             

6. Tuangkan adunan batter sehingga rata.

              

7. Sambil masak tu tekan-tekan pancake tu dengan sudip.
8. Bila dah nampak garing, terbalikkan dan masak lagi sampai garing keemasan.
9. Dah siap masak boleh lah hidangkan panas-panas dengan sos nya.

Nota Tambahan :
  • Udang boleh cuba ganti dengan sotong, kupang, ayam.. ikut suka lah :)
  • Kalau buat nipis lagi sedap. So daun bawang pun tak boleh berlapis banyak-banyak.
  • Daun bawang cepat hangus so api tak perlu terlalu besar dan kena cepat-cepat langkah-langkah yang lepas susun daun bawang dalam kuali tu

              

SOS

Bahan:
2tbsp sos soya (kicap cair)
1 tbsp cuka
t tsp gula/madu
Bawang besar (didadu)
Cili hijaun/merah (cincang)
1 tsp bijan (dipanggang)

Cara-cara :
1. Campurkan semua bahan dalam mangkuk kecil dan hidangkan.

              


Haritu teringin nak try Pajeon kat Restoran DubuDubu. Lebih nipis dan garing tapi pada saya kurang daun bawangnya.. Dan berminyak sangat kot.. dengan harga pun boleh tahan.. takpelah.. buat sendiri lah lagi puas hihii...

Jangan mare :D


9 comments:

  1. halal ke kak pes kacang tu?minat...tapi ragu2

    ReplyDelete
  2. Mana nk dpt pes kacang soya tu.... halal ker

    ReplyDelete
    Replies
    1. logo halal jakim memang takde sbb produk bukan keluaran malaysia.
      kalau tak nak guna ni, boleh ganti dengan miso jepun atau taucu. tapi taucu kita masin sangat, kena cuci dulu kot :)

      Delete
  3. Kalau guna black soy beans boleh tak? Saya nampak warna dia sama saya beli je...Boleh guna tak agak2 hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Black soy bean tak pasti lah rupa/rasa die.
      rasanya doenjang ni lebih hampir dengan taucu yang dah kisar tapi tak semasin taucu malaysia ni hehe..

      Delete
  4. Mcm mana nak tau doen jjang tu halal atau tidak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahan/barang import tak ada cop halal jakim. kalau ada cop halal negara pengeluar memang bonus. kalau tak ada boleh tengok senarai bahan. kalau tak yakin, tak perlu guna. saya cadangkan mungkin boleh cuba guna taucu (tapi kena basuh sebab terlalu masin nanti)

      Delete
  5. Pes kacang soya ada jual kt sni ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada di kebanyakan supermarket sekarang (aeon big/cold storage dll di bahagian makanan import).

      Delete