Skip to main content

Pajeon (파전) / green onion pancake

Salam all...

Korek2 folder gambar terjumpa gambar pajeon ni.. actually dah lama buat tapi tak tertempek kan resipi ni.. pajeon ni salah satu appetizer, kalau gi restoran korea mesti ade bende ni.. memang simple gile. Dah few times jugak buat mende ni tapi buat jadi lauk lak bukan appetizer hehe... kalau perasan, korean food betul yg guna green onion/daun bawang.. mmg baaanyak resipi diorg guna daun bawang. entah apesal pun taktau la kan... =D

Pada saya, pajeon ni sedap kalau nipis+ade rasa crispy sket, kalau tebal pancake tu, kurang ummph =D.

again, this recipe copied from Maangchi


Pajeon 파전 (green onion pancake)

Ingredients (for 1 rectangular pancake about 6×7 inches):
Green onions, flour, water, soybean paste, sugar, and vegetable oil.

Directions:
1. Clean, wash, and drain a handful of wild green onions (or about 10 stalks of normal green onion).
2. Cut them into 5 inch long pieces.
3. Make batter by mixing ½ cup flour, ½ cup water, 1 ts soybean paste, and ½ ts sugar in a bowl. Mix well until the batter is smooth.
4. Place a non-stick pan on the stove and heat it up.
5. Add about 3 tbs vegetable oil to the heated pan.
6. Put the green onion on the pan parallel to each other, in the shape of a rectangle.
7. Pour the batter over the green onion evenly.
*tip: If you want some seafood (chopped squid, mussels or fresh oysters) in your pancake add it on top of the green onion before pouring the batter.
8. While the pancake is being cooked, keep patting it, pressing it slightly, and keeping it in a nice shape with your spatula.
9. A few minutes later, when the bottom of the pancake turns crispy and golden brown, turn it over.
10. Cook a few more minutes until the bottom of the pancake turns crispy and golden brown again, and flip it or turn it over.
11. Cook another minute and transfer it to a serving plate.
Serve hot with sauce.

Sauce:
Mix these ingredients in a small bowl:
2 tbs soy sauce, 1 tbs vinegar, 1 ts sugar or honey, chopped onion, chopped green or red chili peppers, and 1 ts roasted sesame seeds.

haritu saya tak buat sos nye.. nanti saya buat lagi dengan sos & akan tempek sini lagi skali =D

:: my pajeon 파전 ::

Comments

  1. selera sungguh..
    ni nak dtg umah ko ni...

    emmm..bila aku nak test masakan korea lak ni..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …