Skip to main content

Saat Saya Tersedar Dari Lena

Assalamualaikum...

Hari ni 4 Julai bersamaan 6 Ramadhan..
Hari ni juga kandungan dah mencecah 32 minggu..

TRIMESTER KE-3 : MINGGU 32 

It's 32 weeks!
Perubahan diri.. 
Oh ni memang tempoh yang dirasakan terlampau perlahan :)
Dan saya memang perasan bila masuk 3 trimester ni perut memang besawww
Ramai sangat dah tegur..
Kalau tidur terlentang tu, senak perut dan tulang belakang.
Memang kena tidur mengiring je time ni..

Baby pun sangat aktif mengeras dan meng'karate' ummy die di sana sini hihii...

SOLAT DUDUK & DIABETES SEMASA HAMIL (GDM)

Masa pregnant Aliff dan Ammar, badan agak lesu sikit.  Even ada masa tak boleh nak berdiri lama. Jadi saya solat duduk je. Masa Aliff dan Ammar, agak awal juga saya dah terpaksa solat duduk.. Emmm kalau tak silap seawal kandungan 5 bulan. Pelik kan?

Kali ni Alhamdulillah sampai ke hari ni, baru-baru ni je saya terpaksa solat duduk dan hanya sekali sekala sahaja bila tulang belakang rasa sakit dan tak boleh nak berdiri lama..  Saya yakin ia kesan positif dari pengambilan supplemen yang saya amalkan sekarang iaitu Set Hamil Shaklee

Dan yang paling menggembirakan saya adalah ujian pertama MOGTT (minum air gula) LULUS!! Maka saya tak perlu berulang-ulang menjalani ujian Blood Sugar Profile (BSP) setiap 2 minggu. Syukur Alhamdulillah!!

rutin saya masa pregnant Ammar .. ujian BSP
 Sedangkan masa mengandung Aliff saya siap kena ambil insulin sebab lambat detect diabetes dan bacaan terlampau tinggi iaitu 13.8.  Masa Ammar pula, saya perlu kawal diet pemakanan untuk kawal diabetes. Saya sememangnya amat risau untuk kandungan kali ni sebab jarak pregnant dengan Ammar agak dekat.  

Masa pregnant Aliff kena cucuk insulin sendiri

Doktor ada nasihatkan untuk jauhkan jarak mengandung sebab takut diabetes tu makin tinggi/susah nak kawal kalau terlalu awal hamil semula.  Malah doktor yang saya jumpa di klinik bersalin swasta siap suruh jangan pregnant lagi dah.. Sayu sungguh.. :'(

Tapi bila ujian MOGTT lulus, syukur sangat-sangat... tak tau nak cakap apa.. SPEECHLESS..

Dulu-dulu mengandung saya tak ambil sebarang ubat/vitamin sebab masa pregnant biasalah pembawakan budak lah konon kan.. (sebenarnya banyak songeh/ngada-ngada) hihi.. masa tu segala macam vitamin/ubat yang klinik bagi saya taknak makan.  Malas! Tapi kesannya, SMI (Sendiri Mau Ingat) la...

KOMITED MENGHARGAI KESIHATAN TUBUH 

Prof. Muhaya
Apa yang membuatkan saya jadi komited untuk ambil supplemen sekarang ni adalah sejak saya dengar ceramah Prof Muhaya dalam segmen Islam Itu Indah di Ikim.fm tahun lepas.  Prof kata (lebih kurang ginilah maksudnya..)
Salah satu cara kita BERSYUKUR dengan Allah adalah dengan menjaga/memelihara sebaik mungkin segala nikmat/pemberian Allah. Yang mana salah satunya adalah TUBUH KITA SENDIRI.
Ya, jika kita bersyukur kepada Allah, maka kita akan tidak abuse tubuh kita.. Kita akan layan tubuh kita dengan baik-baik..

Contohnya, kita akan pastikan udara yang kita hirup adalah bersih so maybe kita invest air purifier di rumah.  Air yang kita minum bersih, so kita ada water filter terbaik di rumah. Pakaian kita, kita pakai yang elok-elok. 

Juga makanan/minuman yang dimasukkan dalam tubuh kita! Pilih makanan/minuman terbaik (yang kita mampu), ambil supplemen terbaik dan semulajadi, bersenam, jaga kesihatan kita.. sebagai tanda kesyukuran kita kepadaNya..

Allah kata, bila kita bersyukur, Allah akan tambah nikmat kepada kita.. 

Cuba bayangkan bila kita tiba-tiba sakit?, kita akan berusaha sungguh-sungguh untuk sihat. Malah kadang-kadang sanggup pula guna pelbagai teknik/petua berubat walaupun tak masuk akal/ menghampiri syirik atau makan apa sahaja ubat walaupun kita taktau dari sumber mana ubat tu.. Nauzubillah..

Jadi semasa kita masih diberi nikmat sihat, jagalah..peliharalah.. 

Moga, bila kita berusaha menjaga kesihatan kita, maka Allah tambah nikmat kesihatan dan kekuatan menyempurnakan tiap ibadah serta tanggungjawab kita di muka bumi ini... InsyaAllah.. :)

ummy perlu sihat untuk kamu kamu kamu juga :)

Comments

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …