Thursday, 11 October 2012

Result MOGTT.. BSP test & HbA1c pulak dahhhh...



... bersambung dari entri sebelum ni 

25/9 (Selasa) - MOGTT test (minum air gula)

27/9 (Khamis) jam 16:49, dapat panggilan telefon dari klinik ibu/anak..

- result MOGTT 

Fasting Blood Sugar (FBS) = 3.9
2-hour Post Prandial (2HPP) = 7.8



nurse cakap border aje 7.8 tu and kene datang KK hari Jumaat (28/9) ambil darah lagi untuk ujian Glycated Haemoglobin (HbA1c) (ayat simple nurse tu, check pattern gula dlm darah utk 3 bulan sebelum ni) dan kene buat ujian Blood Sugar Profile (BSP)

Fuhhhh berpeluh den mendengarnya...

So malam tu start puasa balik dari jam 10.00 malam untuk test esoknya... haihhh 2 kali dah ni untuk minggu yg sama...

28/9 (Jumaat) 
- sekali lagi 6.30 keluar rumah gerak ke KK. Jam 8.00 pagi nurse panggil untuk BSP test untuk FBS. 1st reading = 4.1mmol/l.  Nurse soh gi makan then pergi ambil darah kat Makmal, pukul 10.00 datang balik untuk 2nd reading.  

hmmm... merah lagik.
Terhegeh-hegeh gi Medan Selera berdekatan. Pusing-pusing takde tempat duduk. Tak sempat pulak nak prepare bekal kat rumah.. Dapat duduk, order mee kicap & tehO es.. hehe.. bukan main ye.. hari BSP test makan/minum ntah hape2 lak tu... siap makan dlm 8.45, gi Makmal, serah borang.  No. giliran 4039 (masa tu no 4033).. Tunggu punya tunggu punya tunggu.. mak aiiii lamanya.... siap terlelap lagi kat kerusi.. Bila tersedar, nombor giliran dah 4042 hehe... buat muka slamber terus masuk ambil darah. 

Lepak sambil menunggu pukul 10.00 kat klinik ibu/anak..

amek darah lagi...
Pukul 10.00 bagitau nurse, terus gi buat BSP test.. 2nd reading = 7.0mmol/l.. nurse komplen tingginya (patut kurang 6.0mmol/l). Sambil dibebel2 tu terdengar nurse sebut pasal pastikan test 2jam lepas makan .  Congak2 memang tak cukup pun 2jam masa tu.. ada dalam 1jam suku aje.. Ingatkan ikut jadual yang die tulis tu kena test pukul 8pagi, 10pagi etc.. serius TAK TAU.. tapi diam aje laa... nurse yg ambil reading kol 8pagi tu pun tak cakap, just cakap kol 10 datang balik... nasib nasib...

huhu... terus nurse tukar sticker depan tu jadi color kuning.. aiyooo..

Since haritu jumaat, nurse suruh datang semula pukul 3.00pm and makan lewat sikit (sbb jumaat lunch break lama kan..).. So lunch beli 12.30, makan siap pukul 1pm. So ngam-ngam 2 jam.. lunch nasi goreng + ayam goreng + kerabu + sambal tempe + air masak & multivitamin.  Gi klinik, 3rd reading = 4.9mmol/l.. Nurse pelik dah.. emm tak sure if multivitamin tu ke yg sebabkan reading turun.. donno... nurse soh buat test malam kat Klinik 1 Malaysia atau mana2 la.. kalau klinik 1 Malaysia bayar rm1 aje katanya..

balik kerja rushing sebab nak kena makan cepat kan.. bajet pukul 8.00mlm buat last BSP reading tu... makan roti wholewheat gardenia 2 keping + salad + burger patties + air masak.. Pastu gatal tangan + tekak gi makan coklat whittaker almond gold 1 bar kecik.. hehe mentang2 baru balik Langkawi ade stok coklat kat fridge.. memang kerja gile la... siap makan 6.30ptg.. 

8.15pm sekeluarga kuar rumah cari Klinik 1Malaysia berdekatan. Ade la kat Kg. Lindungan tu... cakap nak buat BSP test.. nurse kata takde buat kat situ.. kalau BP test ade la.. lerrrr.....  nurse suruh gi farmasi kat deret belakang klinik tu.. So buat kat situ, lebur la rm8. last reading = 8.4mmol/l... Perghhhhh... ni penangan coklat tadi kottt... aiyooo nyesal pun tak guna.. tetiba down gile pastu...

Ajak hubby jalan2 melayan rasa frust tu.. gi Carrefour Subang (sbb tutup kol 11.00mlm kan..:)).. ntah beli apa2 ntah, Husna cakap lapar.. nak makan Mekdi.. so kitorg lepak kat Mekdi utk late dinner/supper.. Baru je buat BSP test dah gi balun Mekdi, serius mak buyong ni tak paham bahasa kot haha!!

Isnin nya (1/10) kene jumpa doktor.. huhu.. nasib la.. tadah telinga aje ye... sape soh tak jaga makan hehe :)

Tiba-tiba rasa nyesal lak pergi check up kat gomen, 
dah jadi pengunjung setia pulak dah.. huhu...

2 comments:

  1. huhuhu...tu sbb aku pon malas nk g check up kt KK...aritu dsbbkan aku belum buat blood test kt swasta tu yg kene buat kt spital sbb dah booking nk deliver kt spital tu...nnt ko nk deliver kt spital mane?

    ReplyDelete
  2. entahle.. lom decide lagi. kalau yg dekat dgn umah mak/aku skrg ni PPUM la tapi kalau boleh aku taknak anak aku ic 14 (KL), aku nak selangor (10) cam husna & aliff..so option lain yg aku tau, sg.buloh/klang.. mane lagi eh?

    ReplyDelete