Skip to main content

1st time ada buku pink hihi...excited pulak :)

Fuhh...

Serabut gak otak ku bila decide kali ni nak check up kat klinik kerajaan.. Pregnancy sebelum-sebelum ni check kat klinik ibu mengandung swasta aje.. 

Reason : tak berapa suka gi klinik time waktu kerja + masa menunggu yang over lama. Owh.. saya memang bukan penunggu setia/ sabar.. Biasa2 boleh bertenang 30 minit aje sebelum jadi gelisah dan rasa nak marah..

Tapi nampak gaya kena la train diri sendiri untuk bersabar huhu...

1st time visit pada 18/9 ke KK dekat dengan ofis dengan member ofis, Linda.  Hehe.. punye la nak berteman sebab cam takut2 sikit nak gi sorang2.. walaupun hari2 dah kene bebel dengan hubby pasal tak pergi2 lagi KK untuk buka buku pink tu.

Datang2 aje kene bebel gak sebab late booking. Emm masa tu dah 21wks pregnant.  Nurse ckp mesti buka buku sebelum baby 12weeks.. err sorry nurse, mane la saya tau hehe... Bila bgtau sebelum ni check kat swasta, nurse lain cam ala-ala perli lak tanya napa tak teruskan aje swasta.. ehhh suka ati saya la.. tak leh ye. Ok la saya tak jawab camtu pun.. jawab baik2 sambil buat muka innocent :)

excited pulak ade buku ni :) 1st time ye..so agak jakun

Reason saya nak tukar ke KK? Tak berapa puas hati dengan check up kat klinik sebelum ni. Actually time Aliff kat sana jugak tapi masa tu doktor lain. La ni doktor tu dah takde. Check up biasa2 aje macam ala kadar aje.. Bayo maintain mahal jugak.. Saya agak concern dengan sejarah GDM saya masa pregnant Aliff tapi check up macam takde pape aje yang berlaku aje.. takde check darah, takde minum air gula, takde dan takde.. check macam normal pregnancy...

Ok, hari tu just dapat tarikh aje.. nurse nak buat cepat MGTT tu sebab late booking tapi 19/9-21/9 saya ada meeting kat Langkawi.. so dapat la tarikh 25/9 untuk buka buku & buat MGTT terus sebab GDM history..

So 24/9 kene start puasa dari jam 10.00malam.. Pagi2 25/9 pukul 6.30 dah gerak gi KK. Sampai jam 7.10 ermm orang 1st hehe.. 7.30am, klinik ibu/anak buka, ambil borang utk MGTT tu, gi Makmal. Serah borang kat kaunter dan tunggu turn.. 8.25am ambil darah, terus minum air gula perghh manis nyeee.. dok diam2 kat kerusi lab tu.  Pukul 8.45 tiba2 datang nurse dr klinik ibu/anak cari saya.  Tanya dah ambil darah ke? Dah.. err rupanya dia kata tertinggal nak suruh ambil darah saringan antenantal tu (utk check blood count, group dll).  Ikut nurse gi klinik ibu, kene interview sambil2 dia isi dalam buku pink tu.. hmm ade tulisan biru ada tulisan merah.. aiseyman.. awal2 dah ade merah2 pulak... ciss..

10.25am pergi balik Makmal untuk ambil darah lagi. Tunjuk kat pegawai situ borang kene ambil darah utk saringan antenantal tu.. hmm kene bebel gak lagi.. tanya baru booking nape dah terus buat MGTT, sape suruh dll.. jawab je apa2 yg patut. So this time beso la lagi tiub utk isi darah tu.. perghh...  

dah siap, gi balik klinik ibu tu ambil buku pink then boleh balik ofis and gi makan.. yeehoo... 

my bekal prepared from home sweet home

berdebar tunggu result MGTT lak.. huhu...

.. bersambung kat sini --> Result MOGTT... BSP test & HbA1c pulak dahhh..


Comments

  1. lizaa, congrats... cepatnyer dah 3 org :)

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah.. rezeki Allah beri :). tak la cepat sangat kot. Aliff pun dah 3 tahun..

    ReplyDelete
  3. @nozie:
    aku takde+takmo mention nama klinik kat sini tau hehe..

    alaaaa takkan ko taktau hehe.. ko kan sama opis ngan aku gak dulu ;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …