Wednesday, 10 October 2012

1st time ada buku pink hihi...excited pulak :)



Fuhh...

Serabut gak otak ku bila decide kali ni nak check up kat klinik kerajaan.. Pregnancy sebelum-sebelum ni check kat klinik ibu mengandung swasta aje.. 

Reason : tak berapa suka gi klinik time waktu kerja + masa menunggu yang over lama. Owh.. saya memang bukan penunggu setia/ sabar.. Biasa2 boleh bertenang 30 minit aje sebelum jadi gelisah dan rasa nak marah..

Tapi nampak gaya kena la train diri sendiri untuk bersabar huhu...

1st time visit pada 18/9 ke KK dekat dengan ofis dengan member ofis, Linda.  Hehe.. punye la nak berteman sebab cam takut2 sikit nak gi sorang2.. walaupun hari2 dah kene bebel dengan hubby pasal tak pergi2 lagi KK untuk buka buku pink tu.

Datang2 aje kene bebel gak sebab late booking. Emm masa tu dah 21wks pregnant.  Nurse ckp mesti buka buku sebelum baby 12weeks.. err sorry nurse, mane la saya tau hehe... Bila bgtau sebelum ni check kat swasta, nurse lain cam ala-ala perli lak tanya napa tak teruskan aje swasta.. ehhh suka ati saya la.. tak leh ye. Ok la saya tak jawab camtu pun.. jawab baik2 sambil buat muka innocent :)

excited pulak ade buku ni :) 1st time ye..so agak jakun

Reason saya nak tukar ke KK? Tak berapa puas hati dengan check up kat klinik sebelum ni. Actually time Aliff kat sana jugak tapi masa tu doktor lain. La ni doktor tu dah takde. Check up biasa2 aje macam ala kadar aje.. Bayo maintain mahal jugak.. Saya agak concern dengan sejarah GDM saya masa pregnant Aliff tapi check up macam takde pape aje yang berlaku aje.. takde check darah, takde minum air gula, takde dan takde.. check macam normal pregnancy...

Ok, hari tu just dapat tarikh aje.. nurse nak buat cepat MGTT tu sebab late booking tapi 19/9-21/9 saya ada meeting kat Langkawi.. so dapat la tarikh 25/9 untuk buka buku & buat MGTT terus sebab GDM history..

So 24/9 kene start puasa dari jam 10.00malam.. Pagi2 25/9 pukul 6.30 dah gerak gi KK. Sampai jam 7.10 ermm orang 1st hehe.. 7.30am, klinik ibu/anak buka, ambil borang utk MGTT tu, gi Makmal. Serah borang kat kaunter dan tunggu turn.. 8.25am ambil darah, terus minum air gula perghh manis nyeee.. dok diam2 kat kerusi lab tu.  Pukul 8.45 tiba2 datang nurse dr klinik ibu/anak cari saya.  Tanya dah ambil darah ke? Dah.. err rupanya dia kata tertinggal nak suruh ambil darah saringan antenantal tu (utk check blood count, group dll).  Ikut nurse gi klinik ibu, kene interview sambil2 dia isi dalam buku pink tu.. hmm ade tulisan biru ada tulisan merah.. aiseyman.. awal2 dah ade merah2 pulak... ciss..

10.25am pergi balik Makmal untuk ambil darah lagi. Tunjuk kat pegawai situ borang kene ambil darah utk saringan antenantal tu.. hmm kene bebel gak lagi.. tanya baru booking nape dah terus buat MGTT, sape suruh dll.. jawab je apa2 yg patut. So this time beso la lagi tiub utk isi darah tu.. perghh...  

dah siap, gi balik klinik ibu tu ambil buku pink then boleh balik ofis and gi makan.. yeehoo... 

my bekal prepared from home sweet home

berdebar tunggu result MGTT lak.. huhu...

.. bersambung kat sini --> Result MOGTT... BSP test & HbA1c pulak dahhh..


4 comments:

  1. lizaa, congrats... cepatnyer dah 3 org :)

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah.. rezeki Allah beri :). tak la cepat sangat kot. Aliff pun dah 3 tahun..

    ReplyDelete
  3. @nozie:
    aku takde+takmo mention nama klinik kat sini tau hehe..

    alaaaa takkan ko taktau hehe.. ko kan sama opis ngan aku gak dulu ;)

    ReplyDelete