Skip to main content

1001 malam

jumaat lepas bersamaan 18 Dis 09.. majlis kecil-kecilan sambutan hari lahir makcikku (adik mak) yang bongsu iaitu Usu Lili. yang keberapa? sila tengok kek.....di bawah nun...

temanya 1001 malam.. errkkk.. aku baru tau mase tengah2 sibuk siap nak ke umahnya.. hampess..mane lak aku nak carik menatang2 1001 malam ni.. ape yang ade je le.. husna dah siap2 pakai gaun kene tukar jadi baju kurung jer.. cam nak gi kenduri jer.. =D.. Aliff lagi le takde kostum..nasib la yer.. kitorang ala-ala 1001 malam..ala kadar jer..info lambat bebenau..

the cake

the cake~ top view

kek tu 2 flavour.. yg nombor '3' tu choc moist, yang '0' tu marble mocha (but cam lebih rase choc dari coffee :D).

posing duluuu!!..ya habibi ya maulanaaa!!

majlis dimulakan dengan bacaan doa selamat oleh my grandma sambil syahdu syahdan.. (ermm i think my grandma mase tu teringat kat my late grandpa kot..). pastu alunan biola oleh Jeehan, mengalunkan lagu happy birthday..(tu pun selepas berkali2 practise dalam bilik..hehe..).


doa time..tingginye tangan tu, Ijat..

jeehan

potong jangan tak potong :D (tisya yg kiriii skali.)


Aliff.. lenanya..

en.suami & husna

en.suami & aliff

Kategori pakaian terbaik antara cucu2 ajer..yg perempuan dimenangi oleh Tisya (tupun selepas adegan menagis2 sbb taknak pakai kostum yg dibuat mama-nye sebelum tu..) & yg lelaki dimenangi Ijat (ni menang tanpa bertanding niiihh..). cucu menantu takleh bertanding so en.suami tak dapat ler..

owhh..btw sambut birthday my youngest sis gak that day..

Selamat hari lahir untuk korang ehh..semoga panjang umor murah rejki..

Usu ~ 17/12/1979
Hada ~ 18/12/1995

Comments

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …