Skip to main content

Gadjet baru : Mama Patch Ring Sling =D

salam sumerr...

ni aku nak memperkenalkan gadjet baru aku iaitu ring sling produk keluaran mama patch =D..
bende alah ni aku beli kat Fabulous Mom TTDI ari Isnin baru ni tapi baru je sempat posing depan kamera semalam..
"barnsling red ditte" (gambar dari mamapatch)

setelah mencari2, surf sana sini.. akhirnya dapat jugak aku rembat sling ni.. mule2 aku dah survey kat Babyland SS2 tapi ade satu jenis brand ni (tak ingat ape..), tak berapa menarik tapi leh tahan gak rege die.. kupikir2 baik aku carik lain..

so aku dah jenguk2 kat tenet ni jumpe macam2..

slingmemama
snuggbaby
mamapatch
peekaroobaby
ezmama shoppe

1st choice aku mase tu adalah ring sling dari snuggbaby sebab cun2 jer rupe sling die..tapi diorang tgh stop amek order pulak.. 2nd choice adalah sleepy wrap dr ezmama shoppe tapi takut tak reti nak gune pulak..

disebabkan aku cam memerlukan sling ni dengan segera.. nak purchase online amek masa gak.. so tengok2 fabulous mom reseller untuk mama patch, so balik keje terus je gi sana..

nape aku perlukan bende ni?
1) Aliff takmo dok dalam stroller..
dahle kakak Husna kedekut bagi pinjam, kalau letak Aliff pun sekejap je diam pastu start berbunyi daaa.. takmo tido die dalam tu. kalau letak dalam carrier sweet cherry (aku namakan disini as CSC) die mau tido tapi kesian dok terlentok pale die.. so dengan ringsling, aku leh buat cradle hold
Aliff in CSC.. CSC ni dari zaman Husna lagi yer..

2) senang nak kuar masuk baby (banding dgn CSC)
awal2 masuk keje dulu aku memang bawak Aliff dgn CSC. bentang CSC atas katil, letak baby, klip sana sini.. pakai.. selalunye perlu en.suami tolong pasangkan klipkan CSC kat aku. boleh je nak pakai sendiri tapi leceh sikit dan kene pro sket hehe =D
dengan sling, senang nak pakai kat badan dan baby senang masuk/kuar.. but still kene master teknik die.. aku still practise lagi..

3) senang nak breastfeed baby
kalau pakai CSC aku kene bukak semua klip pastu baru leh BF Aliff, dengan sling tak payah kuarkan baby dari sling, terus aje BF. (ni pun aku tengah practise lagi..). dan tak perlu carik kerusi/ baby room utk BF Aliff.. tengah berjalan2 pun boleh =D

btw, tujuan utama aku beli adalah utk nombor 3 tu..

aku tengok kat tenet ni, ade org pro-babywearing ni tapi age gak yang tak suke.. well, ikut pendirian masing2 yer.. kalau aku suke, aku punyer suker lah ehh.. =D


Balik-balik keje terus posing hehe..
Aliff tengah BF dalam sling tuu..

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …