Biskut ni menjadi pilihan untuk sekian kalinya.. Tahun lepas dah cuba buat dan sedap di tekakku..
Biskut ni juga memang banyak menjadi pilihan tauke-tauke biskut raya saban tahun.. tapi aku tetap aku.. memilih untuk membuat sendiri.. bukanlah kedekut nak keluarkan duit tapi kepuasan membuat, merasa dan memilih yang terbaik untuk diri sendiri dan keluargaku..
Gambar yang diletakkan disini adalah hasil sendiri tahun 2008 dan diambil dari sini.
SNOW ALMOND
(Source - Kak Baya RN. Original: Zubaidah Che Pa)
Ingredients A
* 225g butter
* 100g castor sugar
* 1/2 tsp coffee essence
* 1 egg yolk
Ingredients B
* 200g all purpose flour (sift)
* 50g nestum (grind finely)
* 2 tbsp coffeemate
* 70g tapioca flour
* 40g ground almond
Deco
* Cooking chocolate
* White breadcrumb
Method
* Cream butter & sugar until fluffy
* Add in egg yolk & coffee essence
* Mix Ingredient B together. Add bit by bit into butter mixture
* Roll the dough with rolling pin.
* Cut dough with cutter of your choice
* Bake in preheated oven at 150C for about 20 minutes.
* For deco, dip cookie in melt cooking chocolate and roll on breadcrumb
saya pun sukerr.nak buatt gakk..... salam kenal...dah follow u..jom follow me more info on bffed...leh tukar2 blog list..jom2
ReplyDelete