Skip to main content

Hari ke-3 Ramadhan & Resipi Homemade Ice Cream ~ iyo lah..

Assalamualaikum...

Alhamdulillah.. telah hari ke-3 bulan Ramadan hari ni.. syukur ke hadrat Ilahi kerana mengizinkan kita berjumpa Ramadhan kali ni... Selamat berpuasa semua umat Islam dimana sahaja :)

Kali ni kali kedua pengalaman berpuasa semasa hamil tapi masa Aliff dah penghujung kehamilan. Kali ni awal kehamilan (trimester pertama). 

Agak mencabar jugak. Mujur hari pertama puasa hari cuti tapi memang melepek aje kat katil. Menjelang petang rasa macam nak tumbang dah. Hari pertama en.somi dah siap beli nasi bungkus malam sebelumnya untuk dibuat sahur.
Berbuka kedua-dua hari di rumah mak. Mak pun sarankan berbuka aje dirumahnya hari-hari..

Hari kedua lagi lemah badan. Mungkin terkocoh-kocoh memasak sahur membuatkan badan sangat lemah lepas tu.. Petang pukul 6 muntah pula, muntah angin yang kuning/pahit tu erkk.. sampai rumah mak pukul 7 tu belum sempat parking betul2, terus bukak pintu kereta muntah lagi... 

Hari ni dah hari ke-3, bekerja pula.. Berdoa banyak2 Allah beri peluang untuk terus berpuasa.. Saya tahu ada rukhsah untuk ibu-ibu hamil untuk tidak berpuasa sekiranya bimbang memudaratkan diri/ bayi dalam kandungan.. Tapi selagi diizinkan Allah dan badan rasa masih boleh teruskan, saya akan cuba teruskan.. Kita sendiri tahu tahap kesihatan kita macam mana kan? :) 

Okla, jauh melalut ni...
Kali ni just nak share resipi aiskrim buatan sendiri dirumah. Inspirasi dari resipi aiskrim pulut hitam CMG lah.. tapi tukar perisa kepada jagung & milo campur2 hehe...

aiskrim jagung

Aiskrim Jagung

Bahan-bahan:

  • 150g Non-dairy whipping cream
  • 425g Jagung krim dalam tin - ayam brand


aiskrim Milo & cookies




Aiskrim Milo & cookies (nama suka suki)

Bahan-bahan :

  • 150g Non-dairy whipping cream
  • Milo 
  • Mini chipsmore (1 peket kecil)
  • Chocolate chip
  • Chocolate syrup Hershey's

Sukatan tepat tak letak sebab ikut suka nak letak banyak mana.. Saya guna Topping Pride whipping cream sebab tu aje yang ade dalam freezer.  Kalau nak whipping cream yang lebih sedap boleh guna brand Rich Gold...

non-dairy whipping cream yg saya guna



pastikan whipping cream dalam keadaan cair sepenuhnya & sejuk . Boleh simpan whipping cream dengan bowl & whisk dalam peti sejuk seketika sebelum diputar.

Putar whipping cream pada kalajuan tinggi sehingga kental. Saya putar sekaligus semua 300g whipping cream.

Whipping cream dibahagikan kepada 2 bekas sama rata. Saya guna bekas aiskrim lama aje..

Campurkan semua bahan dan kacau dengan sudu sampai sebati.
Sebelah kiri : campuran milo, choc chip, hershey's syrup & chipsmore yg dipecah-pecahkan
Sebelah kanan : hanya dicampur dengan jagung krim  

Dan setelah siap, simpan dalam freezer sehingga beku. Siap untuk dihidang :)

nota kaki: 
Saya dapati tekstur aiskrim jagung sedikit keras berbanding aiskrim milo. Mungkin disebabkan jagung krim mempunyai banyak cecair. Tekturnya lebih sesuai sekiranya dijadikan aiskrim batang.  Sekiranya nak jadikan aiskrim scoop ni perlu kurangkan kandungan cream tu, mungkin guna separuh tin sahaja memadai.



Comments

  1. tahniah2!!.. dh menambah sorg lagi eh.. buat aiskrim pakai whipping cream rupenye.. tp mane lg mahal, beli whipping cream pastu buat sendri or beli aiskrim yg dh siap eh..

    ReplyDelete
  2. ayuz:
    terima kasih :)

    ni resipi simple. aiskrim ade gak resipi guna telur kuning tapi belum pernah try la..
    pasal kos ermmm ntah eh. kalau ikut yg aku buat ni,

    whipping cream ~rm10 (tp guna 1/3 kotak aje ni),
    jagung tin ~rm3
    mini chipsmore ~rm2.30
    milo & choc chip ~ stok rumah

    nampak macam lagi save buat sendiri tp depends pada bahan yg nak dimasukkan tu la.. tp puas hati dpt banyak :D

    ReplyDelete
  3. tahniah maseh btahan bpuasa..w'pon ada muntah2,,dapnyerr i-crem adoiii mmg feberet nieh..nnt leh try tq..share ;)

    ReplyDelete
  4. Guna apa2 bahan yg sudah ada di rumah... yg dibeli 2 3 minggu lalu... pada hari teringin makan aiskrim malas nk keluar ke kedai... whip krim dah ada tggal nk mixer je... save harge ais krim rm8.99 pada hari ini... whip krim byk kegunaan.. sya slalu buat toping kek chess 1kotak dapat banyak toping kek yg besar tu.. baki nya jommmm buat aiskrim.. toping kek dapat aiskrim pun dapat... save bajet 4 today..!!!! Rm8.99 tu leh simpan dulu utk kegunaan lain..

    ReplyDelete
  5. Guna apa2 bahan yg sudah ada di rumah... yg dibeli 2 3 minggu lalu... pada hari teringin makan aiskrim malas nk keluar ke kedai... whip krim dah ada tggal nk mixer je... save harge ais krim rm8.99 pada hari ini... whip krim byk kegunaan.. sya slalu buat toping kek chess 1kotak dapat banyak toping kek yg besar tu.. baki nya jommmm buat aiskrim.. toping kek dapat aiskrim pun dapat... save bajet 4 today..!!!! Rm8.99 tu leh simpan dulu utk kegunaan lain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ibu yang bijak! hehe.. jimat belanja, dapat banyak hasil :D

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih besar dan cant…

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …