Monday, 23 July 2012

Hari ke-3 Ramadhan & Resipi Homemade Ice Cream ~ iyo lah..



Assalamualaikum...

Alhamdulillah.. telah hari ke-3 bulan Ramadan hari ni.. syukur ke hadrat Ilahi kerana mengizinkan kita berjumpa Ramadhan kali ni... Selamat berpuasa semua umat Islam dimana sahaja :)

Kali ni kali kedua pengalaman berpuasa semasa hamil tapi masa Aliff dah penghujung kehamilan. Kali ni awal kehamilan (trimester pertama). 

Agak mencabar jugak. Mujur hari pertama puasa hari cuti tapi memang melepek aje kat katil. Menjelang petang rasa macam nak tumbang dah. Hari pertama en.somi dah siap beli nasi bungkus malam sebelumnya untuk dibuat sahur.
Berbuka kedua-dua hari di rumah mak. Mak pun sarankan berbuka aje dirumahnya hari-hari..

Hari kedua lagi lemah badan. Mungkin terkocoh-kocoh memasak sahur membuatkan badan sangat lemah lepas tu.. Petang pukul 6 muntah pula, muntah angin yang kuning/pahit tu erkk.. sampai rumah mak pukul 7 tu belum sempat parking betul2, terus bukak pintu kereta muntah lagi... 

Hari ni dah hari ke-3, bekerja pula.. Berdoa banyak2 Allah beri peluang untuk terus berpuasa.. Saya tahu ada rukhsah untuk ibu-ibu hamil untuk tidak berpuasa sekiranya bimbang memudaratkan diri/ bayi dalam kandungan.. Tapi selagi diizinkan Allah dan badan rasa masih boleh teruskan, saya akan cuba teruskan.. Kita sendiri tahu tahap kesihatan kita macam mana kan? :) 

Okla, jauh melalut ni...
Kali ni just nak share resipi aiskrim buatan sendiri dirumah. Inspirasi dari resipi aiskrim pulut hitam CMG lah.. tapi tukar perisa kepada jagung & milo campur2 hehe...

aiskrim jagung

Aiskrim Jagung

Bahan-bahan:

  • 150g Non-dairy whipping cream
  • 425g Jagung krim dalam tin - ayam brand


aiskrim Milo & cookies




Aiskrim Milo & cookies (nama suka suki)

Bahan-bahan :

  • 150g Non-dairy whipping cream
  • Milo 
  • Mini chipsmore (1 peket kecil)
  • Chocolate chip
  • Chocolate syrup Hershey's

Sukatan tepat tak letak sebab ikut suka nak letak banyak mana.. Saya guna Topping Pride whipping cream sebab tu aje yang ade dalam freezer.  Kalau nak whipping cream yang lebih sedap boleh guna brand Rich Gold...

non-dairy whipping cream yg saya guna



pastikan whipping cream dalam keadaan cair sepenuhnya & sejuk . Boleh simpan whipping cream dengan bowl & whisk dalam peti sejuk seketika sebelum diputar.

Putar whipping cream pada kalajuan tinggi sehingga kental. Saya putar sekaligus semua 300g whipping cream.

Whipping cream dibahagikan kepada 2 bekas sama rata. Saya guna bekas aiskrim lama aje..

Campurkan semua bahan dan kacau dengan sudu sampai sebati.
Sebelah kiri : campuran milo, choc chip, hershey's syrup & chipsmore yg dipecah-pecahkan
Sebelah kanan : hanya dicampur dengan jagung krim  

Dan setelah siap, simpan dalam freezer sehingga beku. Siap untuk dihidang :)

nota kaki: 
Saya dapati tekstur aiskrim jagung sedikit keras berbanding aiskrim milo. Mungkin disebabkan jagung krim mempunyai banyak cecair. Tekturnya lebih sesuai sekiranya dijadikan aiskrim batang.  Sekiranya nak jadikan aiskrim scoop ni perlu kurangkan kandungan cream tu, mungkin guna separuh tin sahaja memadai.



6 comments:

  1. tahniah2!!.. dh menambah sorg lagi eh.. buat aiskrim pakai whipping cream rupenye.. tp mane lg mahal, beli whipping cream pastu buat sendri or beli aiskrim yg dh siap eh..

    ReplyDelete
  2. ayuz:
    terima kasih :)

    ni resipi simple. aiskrim ade gak resipi guna telur kuning tapi belum pernah try la..
    pasal kos ermmm ntah eh. kalau ikut yg aku buat ni,

    whipping cream ~rm10 (tp guna 1/3 kotak aje ni),
    jagung tin ~rm3
    mini chipsmore ~rm2.30
    milo & choc chip ~ stok rumah

    nampak macam lagi save buat sendiri tp depends pada bahan yg nak dimasukkan tu la.. tp puas hati dpt banyak :D

    ReplyDelete
  3. tahniah maseh btahan bpuasa..w'pon ada muntah2,,dapnyerr i-crem adoiii mmg feberet nieh..nnt leh try tq..share ;)

    ReplyDelete
  4. Guna apa2 bahan yg sudah ada di rumah... yg dibeli 2 3 minggu lalu... pada hari teringin makan aiskrim malas nk keluar ke kedai... whip krim dah ada tggal nk mixer je... save harge ais krim rm8.99 pada hari ini... whip krim byk kegunaan.. sya slalu buat toping kek chess 1kotak dapat banyak toping kek yg besar tu.. baki nya jommmm buat aiskrim.. toping kek dapat aiskrim pun dapat... save bajet 4 today..!!!! Rm8.99 tu leh simpan dulu utk kegunaan lain..

    ReplyDelete
  5. Guna apa2 bahan yg sudah ada di rumah... yg dibeli 2 3 minggu lalu... pada hari teringin makan aiskrim malas nk keluar ke kedai... whip krim dah ada tggal nk mixer je... save harge ais krim rm8.99 pada hari ini... whip krim byk kegunaan.. sya slalu buat toping kek chess 1kotak dapat banyak toping kek yg besar tu.. baki nya jommmm buat aiskrim.. toping kek dapat aiskrim pun dapat... save bajet 4 today..!!!! Rm8.99 tu leh simpan dulu utk kegunaan lain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ibu yang bijak! hehe.. jimat belanja, dapat banyak hasil :D

      Delete