Skip to main content

Mango Delights.. i loikee =D

Dua kali dah buat benda alah ni.. Beli mangga kat pasar tani sebelah dewan nun..

kali pertama buat, tengok rupa tak sama pun cam dalam blog akak tu.. kaler kuning mangga tu cam lebam aje.. Dah tu pulak saya tak tau berapa lama utk each layer to set sebab sebelum belum pernah buat resipi guna gelatin.. rupenye pergh agak lama gak nak tunggu. Dalam resipi soh refrigerate tapi saya nak cepat, saya letak dalam freezer aje hehe.. Kali pertama makan, serius.. fall in love dengan mango delight ni.. sekali hadap habis la 5 gelas hehe.. bila dah buat 2nd time, lama2 jadi muak gak.. tapi best!! nak buat tak susah langsung tapi time consuming.. tu aje =D.

Btw, utk 2nd time, saya letak few drops of pewarna kuning telur so kaler die lebih cantik =D.. Tips : part larutkan gelatin dalam microwave tu, please guna mangkuk besar/bekas tinggi sebab kalau guna mangkuk kecik, die cam splash out. =D




:: 2nd attempt ::


:: 1st attempt ::

Mango Delights
Ingredients:
Bottom layer - Panna Cotta:
200g whipping cream - i used double cream
30g caster sugar
1 tsp gelatine powder
2 tbsp cold water
1 tsp vanilla essence

The middle layer of fresh mango pieces:
100g mango puree
25g caster sugar
1 tsp gelatine powder
2 tbsp cold water
1 mango, peeled, take the meat, cut into small squares

Mango puree:
1 mango, peeled, take the meat, blend until smooth - i used 4 mangoes to get 250g

Upper layer-Mango Mousse:
150g mango puree
1-2 tablespoons orange-flavored NutriSari - i didnt use but instead add 30g of sugar
1 tsp gelatine powder
2 tbsp cold water
120g whipping cream, whipped stiff

Method
1. Bottom layer -Panna Cotta: Warm the whipping cream and sugar in a saucepan over medium heat. Meanwhile, combine gelatin powder and cold water in a container, stir well, then microwave on high for 1min.. stir.. pour gelatine mixture into whipping cream and stir well.. let it cool a little and add in vanilla essence and stir well. Pour into molds, place it into the refrigerator until set.

2. The middle layer of fresh mango-Pieces: Warm the mango puree and sugar in a saucepan over medium heat. Meanwhile, combine gelatin powder and cold water in a container, stir well, then microwave on high for 1 min.. stir.. pour gelatine mixture into mango puree, stir until well blended. Lastly add mango pieces and stir well. Pour one tablespoon of each into cups containing PANNA cotta. Place it in the refrigerator until set again.

3. Upper layer-Mango Mousse: Warm 2 tablespoons mango puree and NutriSari in a saucepan over medium heat .. (warm mango puree and sugar over medium heat). Meanwhile, combine gelatin powder and cold water in a container, stir well, then microwave on high for 1 min.. stir till well blended. Add gelatine mixture into mango puree, stirring until well blended. Pour 1/3 part of whipped cream into mango puree and stir through gently. Pour back the mixture into the remaining whipped cream, stirring slowly. Pour mango mousse into a pipping bag and pipe into the cup containing PANNA cotta and pieces of fresh mango. Place it in the refrigerator until set again.

4. Served cold!

Resipi ni saya C&P dari blog kak rima dan pemilik asal resipi heramesayu

Comments

  1. superb la liza..ni yang semangat aku nak try ni..hehe.

    ReplyDelete
  2. Sedapnya Liza tengok. Tempah 10? Norliza duk dekat je kan dengan umah Liza. haha....

    ReplyDelete
  3. ashra: try le.. bukan susah mane pun =D.
    ................
    liza: tempah? tak terdaya laaa... buat sendiri kan lagi best=D..oo dok dekat ye kite?kat ne?

    ReplyDelete
  4. waa...bestnya.terernya awak buat.mcm susah je..huhu

    ReplyDelete
  5. amirah : takde susah mane pun. cuma lama nak tunggu siap aje hehe..cubalah=D

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …