Monday, 18 April 2011

Gyeran malyee: 계란 말이 a.k.a Rolled Omelette



계란 말이 a.k.a Rolled Omelette

Salam..
Ni adalah very basic Korean egg side dish dan selalu antara side dish yang masuk lunch box derang.. memang le basic amat kan? telur dadar gulung aje pon hehe..

Dah buat ni banyak kali.. memang kesukaan Aliff & Husna. Kalau buat telur dadar biasa tak berapa nak laku.. tapi hat yang ni, buat 4 biji telur AA, diorang boleh habiskan berdua sekali hadap.. langsung tak tinggal.. siap kene sorokkan.. asek ngap ngap ngap aje.. =D


Rolled omelette
(Gyeran malyee: 계란 말이)

Ingredients:
3 large eggs, ½ ts salt, a pinch of sugar, ½ chopped medium size onion, ground pepper, vegetable oil.

Crack 3 large size eggs and put it into a bowl.
Make egg mixture by adding and beating these ingredients: ½ ts salt, a pinch of sugar, ½ chopped medium size onion, ground pepper
Heat up a non-stick frying pan over medium heat and spread a little vegetable oil.
Pour about 1/3 of the egg mixture on the pan and spread it thinly by tilting the pan.
When it’s cooked, lift the right side edge of the omelette and roll it with a spatula from right to left.
Repeat this step of 4 and 5 until the egg mixture runs out.
*tip: To make nice yellow rolled omelette, lower the heat and cook it slowly
Make a long rectangle box shape by cooking 4 sides.
When the omelette cools down, cut it into bite size and serve it with rice.

resipi copy paste from here

2 comments:

  1. wah..dari blaja bahasa ke masakan pulak ye..padanlah ada entry sebelum ni ko wat kimchi kan..hehe

    cam bes je resepi ni.nti aku try eh..

    ReplyDelete
  2. ashra, belajar bahasa including culture diorang patut termasuk makanan la kan?=D. resipi diorg ni byk yg simple aje. cuma ada yg boleh diterima/tak leh terima oleh tekak melayu kita ni =D.

    p/s:kimchi tu husband aku suke taw hehe..nak buat lagi pasni =D

    ReplyDelete