Skip to main content

Gyeran malyee: 계란 말이 a.k.a Rolled Omelette

계란 말이 a.k.a Rolled Omelette

Salam..
Ni adalah very basic Korean egg side dish dan selalu antara side dish yang masuk lunch box derang.. memang le basic amat kan? telur dadar gulung aje pon hehe..

Dah buat ni banyak kali.. memang kesukaan Aliff & Husna. Kalau buat telur dadar biasa tak berapa nak laku.. tapi hat yang ni, buat 4 biji telur AA, diorang boleh habiskan berdua sekali hadap.. langsung tak tinggal.. siap kene sorokkan.. asek ngap ngap ngap aje.. =D


Rolled omelette
(Gyeran malyee: 계란 말이)

Ingredients:
3 large eggs, ½ ts salt, a pinch of sugar, ½ chopped medium size onion, ground pepper, vegetable oil.

Crack 3 large size eggs and put it into a bowl.
Make egg mixture by adding and beating these ingredients: ½ ts salt, a pinch of sugar, ½ chopped medium size onion, ground pepper
Heat up a non-stick frying pan over medium heat and spread a little vegetable oil.
Pour about 1/3 of the egg mixture on the pan and spread it thinly by tilting the pan.
When it’s cooked, lift the right side edge of the omelette and roll it with a spatula from right to left.
Repeat this step of 4 and 5 until the egg mixture runs out.
*tip: To make nice yellow rolled omelette, lower the heat and cook it slowly
Make a long rectangle box shape by cooking 4 sides.
When the omelette cools down, cut it into bite size and serve it with rice.

resipi copy paste from here

Comments

  1. wah..dari blaja bahasa ke masakan pulak ye..padanlah ada entry sebelum ni ko wat kimchi kan..hehe

    cam bes je resepi ni.nti aku try eh..

    ReplyDelete
  2. ashra, belajar bahasa including culture diorang patut termasuk makanan la kan?=D. resipi diorg ni byk yg simple aje. cuma ada yg boleh diterima/tak leh terima oleh tekak melayu kita ni =D.

    p/s:kimchi tu husband aku suke taw hehe..nak buat lagi pasni =D

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …