Skip to main content

양배추김치 (Yangbaechu Kimchi)

Salam...
ni 1st korean food yang saya cuba di dapur mini saya..

Motif tiba2 minat nak try Korean food? sbb seonsengnim (선생님) saya ada sebut masakan Korean jarang guna minyak. Satu botol minyak 1 tahun pun tak habis.. so, cam minat nak try la kan...

1st dish yg jadi pilihan? of course lah kimchi sebab well known kan.. tapi ni kimchi versi simple dan malaysia style sebab guna kobis bulat je, tak guna kobis diorg yg real tu Baechu/Napa Cabbage/Kobis cina (배추). Walaupun kat Malaysia ni ada kobis cina tu, but my seonsengnim (선생님) kata tak sama.. kalau nak yg hampir2 sama kene tunggu bulan november bila kat belah2 Korea tu nak start musim sejuk =D. But lain kali nak try gak kobis cina malaysia punye laa..

Actually ni 1st time gak rasa kimchi ni.. belum pernah cuba kat restoran Korea. Masa rasa tu, 1st bende terlintas kat kepala : cam sambal belacan ajee.. =D..

Saya just buat 1/4 resipi. Cukup la kalau takat nak try kan =D.. pepper flakes diorg (고추가루), den tak jumpo lah.. so saya guna Baba's punye serbuk cili aje.. belasah..

Resipi ni saya ambil dari web Maangchi.


양배추김치
Yangbaechu Kimchi



Ingredients:
2lb Cabbage

kimchi paste:
1/3 cup hot pepper flakes,
1 tbs sugar,
¼ cup fish sauce,
¼ cup minced garlic,
3-4 stalks of chopped green onion (1/3 cup worth),
¼ cup’s worth of julienned carrot

Directions:

1. Cut 2 pounds of cabbage into thin strips about 2-3 inches in length and ¼ inch wide. Place into a large bowl.
2. Add 1 cup cold water and ¼ cup kosher salt. Mix it well with your hands to properly salt the cabbage.
3. Set aside for 10 minutes.
4. Make kimchi paste by mixing paste ingredients in a bowl
5. Wash and rinse the salted cabbage in cold water a couple of times. Drain the water.
6. Mix the kimchi paste into the cabbage thoroughly.
7. Put the kimchi into a container, jar, or plastic bag.
8. Press the top of the kimchi down with your hands to protect your kimchi from being exposed to too much air.
9. You can eat it right away, just like salad. Or keep it at room temperature and it will ferment in a few days. Fermented kimchi can be used for kimchi stir-fried rice or kimchi stew, and it will be delicious.

Comments

  1. mcm menarik...sedap x? x prnh try korean food..

    ReplyDelete
  2. entah eh.. tak reti nak komen sebab aku lom rasa yg real korean punye kimchi. aku pun baru nak cuba2 hehe..ko kene try dulu le nampaknye baru tau kene tak ngan tekak ko =D

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih besar dan cant…

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …