Saturday, 12 March 2011

My 1st Ever Karipap =D



Assalamualaikum...

Hari ini tercatat sejarah baru dalam hidup saya..kenapa??

Jeng jeng jeng...

saya berjaya membuat karipap sendiri yahoo!! takpe takpe.. gelak arrr gelak arrr haha!!

Saya memang mengaku yang saya tak pandai buat kuih.. cakap la kuih apa pun, memang saya tak reti. So ini antara percubaan berani mati ni buat. Mula-mula disebabkan takut tak jadi, saya ingat just nak masak inti je pastu isi dalam puff pastry jenama Kawan tu.. tapi rasa nak try pulak buat kulit karipap tu. Semua buat sendiri okeh..siap google cara kelim karipap haha!!

Pasni nak try buat karipap pusing lak (tapi entah bile la kot nye...)

Ok, mula-mula tengok iklan karipap dengan model baru (model lama (husna) tido lak time posing2 ni)

:: yah!! aliff pun nak enterpremm::

Ok, resipi seperti dibawah..

Karipap Inti Sedap

resipi sumbangan : hana6877 (myResipi)

Bahan-bahan ( 20 biji ) ~ saya dapat 21 biji

  • 250g tepung gandum
  • 2 sudu besar marjerin - panaskan (klu nk buh semua myk panas pon bleh)
  • 2 sudu besar minyak masak - panaskan
  • garam
  • air

  • INTI
  • 5 biji kentang@keledek - bleh juga dicampur
  • 200g daging@ayam cincang@ peha ayam boneless potong kecik2@ bleh nk masukkan tulang2 ayam skali, tp masa nk isi inti asingkan la tulang2 tuh. cara yg nih lg sedap!
  • setangkai daun kari dan daun sup cincang halus
  • 2 biji telur rebus - di belah 6/lebih setiap biji @ potong dadu
  • 2 1/2 sudu besar kari ayam/daging - bancuh dgn sedikit air
  • 1 biji bwg besar
  • 2 ulas bwg putih
  • garam
  • gula - jika perlu
  • air

Cara-cara

  1. Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Ga ul rata gune sudu sbb panas.Bancuh garam dan air. Masuk kan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
  2. Untuk buat inti - kentang@keledek dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
  3. Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut dan juga daun kari hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang@keledek, ayam@daging, air dan garam secukup rasa. Rebus sehingga kentang empuk dan ayam@daging masak dan air kering. tutup api.taburkan daun su p.
  4. Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai. Asingkan daun kari dan juga tulang2 ayam jika ada.
  5. Masukkan inti kentang dahulu dan buh satu hirisan telur tadi dan tutup serta kelim@cetak mcm biasa. *telur rebus bleh juga dipotong dadu dan dcampurkan ngan inti kentang@keledek tadi.
  6. Goreng dengan api yang sederhana. Dah masak bleh la mkn....:)

Komen saya, saya pun tak pastila sama ada inti nye betul2 sedapke tak.. pasal saya pun bukan la peminat karipap so takle nak judge. Since ni kali pertama buat, tak pandai gak nak bajet berapa banyak nak letak banyak mana garam, gula & air tu.. belasah aje.. Tapi husband kata sedap =D.

Tukang uli adalah my husband hehe.. tenkiu bebeh!!

1st batch buat 9 biji dulu.. begini la rupa karipapku yang terhasil.. ermm macam2 bentuk, rupa, saiz, color, kurus gemuk..semua ada laa.. hasil kelim pun buruk!! chettt..

hampir putus asa.. huhu...

:: my 1st batch.. ok, takpe..sila lah gelakkan hehe.. ::

Dah goreng 1st batch tu, sambil2 makan dok la pikir camne nak kasi improve sikit.. teringat salah satu tips yang soh gunting lebihan doh sebelum kelim..

So kat bawah ni rupa 2nd batch.. ade improvement kan? hehe.. so dah dapat rentak nye camne.. saya adalah happy!!

:: rupe my 2nd batch =D ::

Kire oklah kan untuk 1st timer ni =D.. btw, 6 biji kasi kat mak, baki 15 biji telah habis di'ngap' oleh kami berempat =D

4 comments:

  1. liza, aku kagum!! i loike new model too~~

    ReplyDelete
  2. kagum ape nye hehe.. orang lain dah terror dah =D.

    ReplyDelete
  3. leh bwk opis nti..hehehe...acuan karipap ada, senang...

    ReplyDelete
  4. acuan karipap xde lagi.. takpe, pasni akan dipertimbangkan utk beli.. tapi tak mencabar la kalau guna acuan.. kene kelim sendiri baru real =D

    ReplyDelete