Assalamualaikum dan hello :)
Saja-saja je cuba buat egg muffin ni. Egg muffin lah sangat kan hehe..
Sebab ada terlebih kobis cincang daripada buat takoyaki subuh tadi, cepat-cepat adunkan jadi egg muffin. Bajet nak bekalkan Husna dan Aliff tapi kedun benau maknya nak menyiapkan... So rezeki Zara lah bawak rumah nenek untuk breakfast ;D
Bahannya mudah aje takyah susah-susah fikir... Guna apa yang ada kat rumah sudah :D
Egg Muffin (5 biji)
2 biji telur - kacau
1 sudu tepung gandum (saya taknak telur melimpah-limpah sangat)
capsicum, kobis cincang, sosej, cheese (apa-apa bahan ikut suka)
garam
serbuk lada hitam
sos cili/tomato
mayonis
Cara:
1. Acuan sapu minyak/butter atau lapik dengan muffin cup
2. Semua bahan campur dan kacau sekali (kecuali sos cili/mayonis)
3. Masukkan dalam acuan
4. Bakar dalam air fryer/ oven 180C selama 18-20minit
5. Keluarkan sekejap, drizzle sos cili/tomato dan mayonis, masukkan semula sambung bakar 5 minit.
Siap!
Makan panas-panas sodap.. Dah sejuk tak tau la apa rasanya... kat rumah ni semuanya tak sempat sejuk dan habis licin :D
Saya guna Air Fryer Pensonic muatlah beberapa biji je, kalau nak banyak masak sekali bolehlah guna oven besau :D
ok bai :)
No comments:
Post a Comment