Skip to main content

PHILIPS Pressure Cooker : Bubur Nasi Ayam

Assalamualaikum dan hello :)

Kali ni cerita masak dengan PHILIPS Pressure Cooker (PPC) lagi. Jangan jemu dehh...

Actually dah baaaaanyak masak memasak guna PPC ni. Sekarang rice cooker jarang guna, dapur jarang berasap hihi.. Tapi masih memasak ye. Guna PHILIPS Pressure Cooker lah..

Kali ni nak share resipi bubur nasi ayam. Simple version ok.  Simple pun sedap ape.. ala-ala McDonald je rasanya ;D.  


Masak bubur ni pun sebab Aliff tak sihat dok muntah-muntah tak tahu apa silap makan. So ingat nak masak benda yang mudah hadam. Aliff request belikan bubur McD tapi fikir baik buat sendiri aje lah. nak siap-siap tukar baju lagi, start kereta drive gi McD pun dah kot lebih setengah jam. Dah sampai takkan la nak beli bubur aje kan.. mau anak-anak lain nak juga order itu ini huhu.. Baik masak sendiri aje lah :D

Ikut pengalaman sebelum ni masak bubur guna pressure cooker stove-top Trio tu, masak 1 cawan tak cukup masa tu. Siap kena masak 2 kali untuk anak-anak pulak. So kali ni decide masak 2 cawan beras terus. Tapi end up jadi banyak la pulak hehe... 

Si lepas-lepas ni rasanya akan stick pada 1 cawan beras sahaja. Or paling banyak 1.5 cawan beras. For the whole family of 6 :D

Ok saya share kan resipinya ok :)

Bubur Nasi Ayam PHILIPS Presssure Cooker
oleh : Norliza Othman

Bahan :
2 cawan beras
12 cawan air
1 inci halia - hiris kasar (mudah nak asingkan selepas masak)
dada ayam - beberapa ketulan besar (akan dicarik-carik selepas masak)
1/2 batang lobak merah - hiris mancis (*optional)
1 1/2 tsp stok ayam
2 tsp garam
1/2 - 1 tsp serbuk lada hitam kasar

Cara :
  1. Masuk semua bahan ke dalam inner pot PHILIPS Pressure Cooker
  2. On Mode 'Congee' default 13 minit (*baca Nota)
  3. Tunggu siap masak. Off suis/plug PPC
  4. Biarkan pressure natural release (jangan pusing knob ke vent)
  5. Bila floating valve dah drop, buka penutup, keluarkan isi ayam dan carik-carikkan
  6. Hidangkan bubur nasi bersama isi ayam, daun bawang, minyak bijan dan bawang goreng.


Nota:
  1. Nisbah beras : air adalah 1 cawan beras : 6 cawan air (tak kisahlah cawan apa pun ;))
  2. Saya set kan masa memasak KPT 20 minit. Tekstur bubur sangat hancur dan air diserap sepenuhnya (tak berkuah). Saya rasa default timer 13 minit memadai kot :D
  3. Lepas masak, tak boleh pusing knob terus dari 'sealed' ke 'vent' sebab bubur akan tersembur keluar dari knob tu. Kalau masak sup/ berkuah yang banyak/ bubur disaran untuk biar pressure natural-release.
  4. Kalau nak percepatkan sikit pressure keluar, lepas off PPC, boleh cuba perlahan-lahan tolak sikiiiiiiiittttt aje knob tu bagi wap keluar sikit, bunyi berdesing sikit gitu. Sikiiiiiittttt aje tau.
  5. Pastikan paras maksimum inner pot PPC ditepati. Ada level maximum kan yang ditanda. Jangan melebih tanda maksimum tu, takut akan overflow.

Itu aje.. selamat mencuba :D


PHILIPS pressure cooker ni saya beli dari website Lazada je. Mudah dan dapat harga terlajak best! RM299 aje tau.

Hehe... Rajin-rajin la tengok link tu ye kot dapat offer terbaik..

Comments

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …