Skip to main content

PHILIPS Pressure Cooker : Nasi Goreng Fishcake & Sosej Lada Hitam dan Tips

Assalamualaikum dan hello :D

Baru dapat bersiaran. Minggu ini kesibukan dengan urusan audit dalaman di CSFJ. Selaku urusetia, kena jadi auditee juga. Banyak yang perlu diuruskan. Tapi itu hal di pejabat lah. Sampai rumah, dah perlu tukar 'topi' dan 'uniform' juga. Jadi mak, chef dan lain-lain :).

Nak buat pengakuan, sejak dapat dan guna Philips Pressure Cooker (PPC), rasa macam malas pula nak masak dengan dapur gas. Pulak dah hehe... Senang kerja sangat bila guna PPC ni. Even, masa penyediaan lagi lama dari masa masak. 

Ok kali ini nak share resipi masak Nasi Goreng Fishcake & Sosej Lada Hitam guna PPC. Dua menu ni masak sekali jalan tau. Siap 2 menu dalam 7 minit sahaja. Amacam? :). Nasi goreng fishcake ni dilihamkan dari menu Nasi Goreng Yong Chow kat Orchid Bistro. Actually macam nasi goreng cina aje pun.

 

Macam mana masak sekali jalan? 

Senang aje. Masak 2 layer. Bahagian bawah (dalam periuk PPC) masa nasi goreng, atas masak sosej lada hitam ala-ala teknik kukus. Untuk masak macam tu kena ada peralatan tambahan iaitu mangkuk tahan panas macam stainless steel, pyrex, seramik dan lain-lain. Dan satu lagi alatnya adalah pelapik periuk, lapik pengukus atau 'trivet'.

Saya guna lapik periuk yang dibeli di Aeon Big bahagian alat memasak. Kena ukur dulu diameter dalam periuk takut nanti tak muat. Dan kakinya kena cari yang 'bulat' atau tak tajam so tak akan mencalarkan dasar periuk PPC.



Ok jom kita tengok resipi sempoi ni. Jangan lupa baca Nota/Tips yang ada ye.

Sosej Lada Hitam PPC
oleh : Norliza Othman


4 batang sosej ayam (hiris) - kalau beku pun tak apa. Tak perlu thaw :)
2 tbsp sos tiram
1 tbsp kicap
1/2 tsp serbuk lada hitam
1/2 labu bawang besar (potong baji)
3 biji cendawan shitake kering (basuh dan potong)
1/2 biji tomato (potong baji)
daun bawang (potong 1inci)

Cara :
1. Gaul semua bahan dalam mangkuk tahan panas (kecuali tomato & daun bawang).
2. (Lihat langkah no.5 - 9 dalam resipi Nasi Goreng Fishcake)


3. Dah siap masak, masukkan hirisan tomato dan daun bawang, gaul-gaul. Boleh biarkan sekejap untuk bagi haba yang tinggal memasakkan tomato & daun bawang.

Nasi Goreng Fishcake PPC
oleh : Norliza Othman


Bahan-bahan:
2 cawan beras
2 cawan air (bergantung pada beras yang digunakan)
1/2 labu bawang besar (hiris)
3 ulas bawang putih (hiris)
1/2 cawan hirisan kobis
1/2 batang lobak merah (hiris batang mancis)
Fishcake (yang bergoreng) hiris - kalau guna yang panjang boleh guna 2 batang
Garam
Serbuk Lada hitam

Cara-cara:
1. On PPC, tekan mode 'steam/stew', set 'keep pressure time (KPT)' sehingga 7 minit. Tekan 'start'. PPC akan mula pemanasan/ 'heating'. Masa ni kita boleh tumis-tumis apa yang patut.
2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar, bawang putih sekejap.
3. Masukkan hirisan fishcake dan kacau sebentar.


4. Masukkan beras, air, lobak merah & kobis. Rasakan garam, lada hitam.
5. Letakkan pelapik periuk/ 'trivet'

6. Letakkan mangkuk tahan panas (berisi sosej) ke atas pelapik tadi.
7. Tutup PPC, pastikan valve di 'sealed/pressure'.
8. Tunggu... sampai masak :)

9. PPC bunyi (tanda masa memasak tamat) dan akan automatik ke fasa 'keep warm'. Pusing valve ke 'vent' perlahan-lahan untuk keluarkan wap/tekanan. Berhati-hati dengan tangan anda ya, wap panassss :D


10. Gaul-gaulkan nasi. Boleh dihidangkan.

NOTA / TIPS MEMASAK DENGAN PHILIPS PRESSURE COOKER (PPC)
  1. Sekiranya PPC dah mula tunjukkan masa memasak walaupun penutup PPC belum dipasang, off semula PPC dan set semua 'steam/stew', KPT 7 minit dan tekan 'start'.
  2. Semasa proses pemanasan/'heating', panel PPC akan tunjuk 'pusing-pusing' je. Belum tunjuk masa lagi. 
  3. Proses 'heating' dan 'build up pressure' akan mengambil masa bergantung kepada jumlah bahan/cecair di dalam PPC. Harap bersabar ye sebelum anda melihat masa memasak 7 minit terpapar di panel PPC :D
  4. Sukatan untuk masak nasi dalam PPC biasa dicadangkan nisbah 1 beras : 1 air.  Tapi pastikan juga paras air dapat menutupi/sama paras dengan beras. Rata-ratakan beras dalam periuk. Sekiranya dengan nisbah 1:1, beras lebih tinggi dari air, cuba tambahkan air sekadar beras dapat tenggelam. Sebabnya kadang-kadang bahagian atas nasi tak cukup masak.
  5. Sekiranya nak letak sayur yang cepat masak/lodoh cth: sayuran berdaun, elak dari masukkan terlalu awal. Disarankan selepas masa memasak tamat dan wap telah dikeluarkan, masukkan sayuran tersebut, gaul-gaul dan tutup semula penutup PPC sebentar. Haba yang masih ada akan memasakkan sayuran tersebut.
  6. Masa nak pusing valve ke 'vent', pastikan tangan anda tak berada di atas lubang yang akan mengeluarkan wap panas itu. Boleh tolak perlahan-lahan guna senduk. Elak dari pusing valve sepenuhnya. Terkejut nanti dengan wap tu. Biar keluar perlahan-lahan. Boleh juga letakkan kain lembap atas lubang wap untuk elak air terpercik merata-rata (terutamanya kalau masak berkuah).
  7. Bila nasi dah masak, boleh segera hidangkan dalam bekas lain atau keluarkan dari periuk PPC. Sebab haba yang ada masih boleh memanaskan nasi dan seterusnya menjadi berkerak.
Ok selamat berPPC :D

Notakaki:
PHILIPS pressure cooker ni saya beli dari website Lazada je. Mudah dan dapat harga terlajak best! RM299 aje tau.

Hehe... Rajin-rajin la tengok link tu ye kot dapat offer terbaik..

Comments

  1. Wah bestnya...
    Nk kena beli jgk la ppc ni 1

    ReplyDelete
    Replies
    1. beli beli.. setanding pressure cooker yang lebih mahal :)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …