Wednesday, 16 September 2015

Tutorial : D.I.Y. Goodie Bag Olaf Frozen



Assalamualaikum dan hello :)

Kali ni seperti yang dijanjikan, saya nak share cara saya buat goodie bag olaf untuk birthday husna dan zara akhir Ogos lepas. Senang aje pun tapi kadang-kadang kita pun tak terfikir kan :)


Banyak juga saya cari idea ikut google. Dalam banyak-banyak tu idea ni yang jadi pilihan. Sebab mudah dan tak banyak kos terlibat. Comel pulak tu :)

Dan anak-anak pun boleh join sekali dalam proses buat goodie bag ni. Macam saya, Aliff ada gak tolong warnakan hidung Olaf dan potong 'rambut' Olaf. Tapi tak ada lah pulak gambar dia menolong tu huhuu..

Barang yang diperlukan pun tak banyak. Antaranya adalah :


1) Paperbag/snackbag putih
Paperbag putih ni saya beli di Daiso Aeon Big Subang Jaya. Satu pek harga RM5.30 dan ada 30 keping dalam satu pek tu. 

2) Marker pen hitam & oren
Beli di Sogo bahagian alat tulis. Kat kedai alat tulis lain pun ada biasanya. Marker pen hitam tu saya ambil yang jenis mata besar sikit. Senang nak warnakan a.k.a cepat siap :)

3) Gambar olaf
Google je gambar olaf, crop untuk ambil bahagian kepala sahaja. Adjust saiz gambar tu supaya ngam dengan saiz paperbag.

4) Kertas warna coklat (untuk rambut olaf)
Just potong memanjang dalam 3inci. Setiap 'Olaf' perlu 3 keping. Atau boleh juga potong jadikan sekeping je (semua bercantum). Ikutlah mana-mana yang mudah :)

5) Gam/ Double-sided tape/ stapler (mana-mana ikut selesa)
Ini untuk lekatkan rambut Olaf ke paperbag.

Caranya mudah aje. Just potong gambar Olaf tu ngam-ngam lebar paperbag. Tujuannya supaya tak bergerak-gerak gambar dalam tu. 


Masukkan gambar Olaf ke DALAM paperbag. Then just trace/ lakar semula muka Olaf ke paperbag menggunakan marker.


Lakaran tu hanyalah mata, hidung, mulut, gigi sahaja. Tak perlu detail dengan bentuk muka pun. Warnakan bahagian yang perlu diwarnakan.


Dah siap lakar, just tampalkan rambut Olaf guna gam/double-sided tape/stapler. Siap!


Dah boleh isikan goodies nya. Paperbag Daiso ni agak nipis dan mudah kedut. Jadi last minute baru saya isikan goodies dan stapler. Saiznya pun agak kecil so tak boleh nak isi macam-macam benda.

Senang aje kan? Comel pulak tu. Mesti anak-anak suka :D

...................................
Terima kasih sudi baca. 
Feel free to 'like' and 'share' kiranya bermanfaat pada orang lain juga :)
Wassalam

No comments:

Post a Comment