Skip to main content

Tutorial : D.I.Y. Goodie Bag Olaf Frozen

Assalamualaikum dan hello :)

Kali ni seperti yang dijanjikan, saya nak share cara saya buat goodie bag olaf untuk birthday husna dan zara akhir Ogos lepas. Senang aje pun tapi kadang-kadang kita pun tak terfikir kan :)


Banyak juga saya cari idea ikut google. Dalam banyak-banyak tu idea ni yang jadi pilihan. Sebab mudah dan tak banyak kos terlibat. Comel pulak tu :)

Dan anak-anak pun boleh join sekali dalam proses buat goodie bag ni. Macam saya, Aliff ada gak tolong warnakan hidung Olaf dan potong 'rambut' Olaf. Tapi tak ada lah pulak gambar dia menolong tu huhuu..

Barang yang diperlukan pun tak banyak. Antaranya adalah :


1) Paperbag/snackbag putih
Paperbag putih ni saya beli di Daiso Aeon Big Subang Jaya. Satu pek harga RM5.30 dan ada 30 keping dalam satu pek tu. 

2) Marker pen hitam & oren
Beli di Sogo bahagian alat tulis. Kat kedai alat tulis lain pun ada biasanya. Marker pen hitam tu saya ambil yang jenis mata besar sikit. Senang nak warnakan a.k.a cepat siap :)

3) Gambar olaf
Google je gambar olaf, crop untuk ambil bahagian kepala sahaja. Adjust saiz gambar tu supaya ngam dengan saiz paperbag.

4) Kertas warna coklat (untuk rambut olaf)
Just potong memanjang dalam 3inci. Setiap 'Olaf' perlu 3 keping. Atau boleh juga potong jadikan sekeping je (semua bercantum). Ikutlah mana-mana yang mudah :)

5) Gam/ Double-sided tape/ stapler (mana-mana ikut selesa)
Ini untuk lekatkan rambut Olaf ke paperbag.

Caranya mudah aje. Just potong gambar Olaf tu ngam-ngam lebar paperbag. Tujuannya supaya tak bergerak-gerak gambar dalam tu. 


Masukkan gambar Olaf ke DALAM paperbag. Then just trace/ lakar semula muka Olaf ke paperbag menggunakan marker.


Lakaran tu hanyalah mata, hidung, mulut, gigi sahaja. Tak perlu detail dengan bentuk muka pun. Warnakan bahagian yang perlu diwarnakan.


Dah siap lakar, just tampalkan rambut Olaf guna gam/double-sided tape/stapler. Siap!


Dah boleh isikan goodies nya. Paperbag Daiso ni agak nipis dan mudah kedut. Jadi last minute baru saya isikan goodies dan stapler. Saiznya pun agak kecil so tak boleh nak isi macam-macam benda.

Senang aje kan? Comel pulak tu. Mesti anak-anak suka :D

...................................
Terima kasih sudi baca. 
Feel free to 'like' and 'share' kiranya bermanfaat pada orang lain juga :)
Wassalam

Comments

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …