Friday, 21 December 2012

Tanda hampir bersalin



Assalam...
Hari ni genap 35 minggu..

Kalau diikutkan sejarah, Husna lahir masa pregnant 35 minggu++, Aliff pula 36 minggu++.. So macam ala-ala tunggu hari aje la kan.. :D

Keadaan saya kebelakangan ni, kene UTI in pregnancy cuma simptom tak sama cam yg standard (kerap kencing /sakit time kencing). Saya demam & muntah2 lebih dr 24jam, siap kena masuk air.  Doktor ada sebut UTI pun boleh jadi penyebab kelahiran awal.. Perut memang kerap mengeras sampai rasa senak. Baru2 ni bila mengeras tu terasa ngilu sampai ke miss V.  Harap2 bukan la tanda nak bersalin...

Dan 2 minggu kebelakangan ni, saya banyak dapat statement camni..

"tunggu hari ke ni?".. bila dikata due bulan 1, keluar pulak ayat macam..
"lama lagi tapi besarnyee perut.. kembar ke?".. "kembar lemak..hehe" gitu aje la jawab saya.
ade jugak yg kata "perut dah turun dah tu, macam tunggu hari je ni.." 
huhu...speechless

sape2 je yang saya jumpa/berurusan mesti akan tegur tak kira la kawan ofis ke, kawan U ke, bos, kakak jual nasi lemak luar pagar, uncle yg jual tikar getah, auntie kat kedai kain nagoya.. hadoii hadoii.. lagi banyak yang tegur, lagi la rasa macam panik..

tp bila dikenangkan balik pregnancy sebelum ni memang la perut saya besar ya amat.. memang takmo la nak posing2 depan kamera sebab kembang semacam..

:: masa pregnant husna (2007) : husband ambil gambar curi, ciss ~ 2 weeks sebelum bersalin ::
:: pregnant aliff : aidilfitri 2009 ~ lebih kurang 2 minggu sebelum bersalin ::
kalau ditanya tanda2 hampir bersalin saya, memang la tak berapa nak perasan pun selama ni... sebab tau2 aje ketuban pecah, air ketuban keluar tak henti2.. wajiblah kan terus ke hospital :).. kali ni tak dapat nak bajet camne pulak... tapi instinct saya rasa macam akan bersalin awal jugak.. tapi dah pesan kat baby, nak lahir biarle cukup minggu..paling awal pun after 36weeks le.. paling tidak pun lepaskan hari Isnin depan 1st appointment utk booking hospital and maybe checkup ke...

teringat kisah Husna, datang hospital Jumaat 24 Ogos 2007 nak booking bersalin, nurse suruh checkup lagi sekali kat klinik yg saya selalu pergi (sebab 1bulan gap dr tarikh saya gi hospital) dan bagi tarikh 1st appointment Isnin 27 Ogos 2007.. gi la checkup kat klinik tu Sabtu 25 Ogos 2007.. awal pagi tu pecah ketuban pulak masa tengah tidur, 26 Ogos 2007 Husna lahir.. kat klinik tu je la... takut lak hospital reject sebab tak sempat booking tu.. huhuu...

Semoga sempat booking hospital sebelum keluar tanda2 nak bersalin.. amiiiinnnn.....

So ape tanda hampir bersalin?? Yang standard dalam mana2 buku/artikel biasa mention :

1. Show/ Bloody show - ala2 lendir campur darah.
- tak pernah experienced yg ni.. org panggil kembar darah. kononnya kalau kembar darah memang sakit la tapi pada saya contraction bersalin tu memang sakit ya amat tak kira la kembar darah ke kembar air ke..same je :)

2. Kerap buang air besar dan ala2 cirit birit/loose stool
- tak pernah jugak experienced yg ni.. even 3rd baby ni lagi kerap sembelit je hehe... tapi nampak gaya start dr semalam sampai hari ni banyak kali gak membuang.. adakah tanda nak bersalin or sebenarnya sisa buangan dah kumulatif dlm usus sebab sembelit aje sebelum ni hehe...

3. Contraction
- saya tak pasti rasa contraction yang camne sebab pengalaman saya 2 anak sebelum ni pecah ketuban dulu baru le mula contraction nye... hehe... tp biasanya contraction yg sebenar adalah kerap, jangkamasa lama, dan jarak masanya seragam. sakit pun makin lama akan makin sakit...

4. Sakit pinggang
- saya sakit pinggang dah lamaaaa dah... so yg ni susah nak bajet.. tapi kalau biasa2 takde, tapi tiba2 sakit yg keterlaluan, baik gi check doktor... confirmkan je..

5. Pecah ketuban
- ni memang confirm la kene gi hospital. sama ada keluar sikit2 or sekali bedebushhh camtu.. tak henti2 air keluar.. kalau keluar sikit2 tu maybe belum masa nak bersalin but kene gi check jugak sebab akan jadi infection kalau dibiarkan... air ketuban warna die jernih aje dan baaaanyaakkk... kalau warna tu dah jadi kehijauan maksudnya baby dah berak dlm rahim tu. jangkamasa baby nak keluar lepas air ketuban pecah tu pun tak tentu.. masa husna, 3.00 pagi pecah ketuban, 7.25mlm baru die lahir..tu pun kene induce sebab doktor kata baby dah berak (ntah ye ke tak ntah..).. masa aliff pulak ketuban pecah 9.30pagi, aliff lahir 1.06petang.. no induce..

so nasib la kan...

:: pregnant Baby A : mid november 2012 @ kota kinabalu ~ wedding BIL ::
baby kali ni?? wa tatawuuu... huhu nebes makcik :)


10 comments:

  1. wah, tak lama lagi tu. smoga smuanya selamat dan dipermudahkan yer.

    ReplyDelete
  2. Insyaallah liza...
    Mudahan dimudahkan bersalin ya..

    Update cecepat..tak sabo nunggu nih..hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. amiiinnn...
      harap camtu juga :)
      neway tq ashra..

      Delete
  3. wahhh... semoha selamat semuanya... husband pon ada cuti amek gambar masa 1st pregnant... sangat tak suka orang amek gambar time pregnant.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. husband umi pun ye hehe..
      tak suka kan? sebab kembang betol kikikiii.. :D

      Delete
  4. semouga semuanyer slamat mummy liza.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenkiu bride-to-be :D
      kot kot pasni bunting pelamin lak kan hehe..

      Delete
  5. Cx di sini jln2 baca experience ibu2 35w. Anyway besarnya perut hehehe orgnya kecil je. Hihu tkpe2. Yg pntg anak kan

    ReplyDelete
  6. Cx di sini jln2 baca experience ibu2 35w. Anyway besarnya perut hehehe orgnya kecil je. Hihu tkpe2. Yg pntg anak kan

    ReplyDelete