Saturday, 21 April 2012

Homemade Cheezy Wedges.. hahh makan le puas2 :)





One thing yang saya suka makan kat KFC selaian egg tart ialah cheezy wedges.. tapi la kan.. harga boleh tahan, tapi tak dapat banyak hehe...

Selama ni dok dengar orang cakap, cheezy sauce tu boleh beli kat luar. Kira boleh buat sendiri. Sorang member ada bagitau adik dia pernah beli but ambil masa nak order sebab selalu sold out.. Arghh kempunan den..

Tiba2 tak semena-mena, terjumpa sorang member kat FBnya tulis ada jual Jalapeno Cheese Powder ni, terus la order dari dia. Try beli satu, ye la kot-kot rasa tak sama/best ke... Tapi memang sama la... wallawehh... Combination mayonis & cheezy sauce tu mmg serupa dengan cheezy wedges KFC.  Wa wa waaa... kompom lelemak tepu bertambah2 tepu kat badan ni :)..

Senang aje pun penyediannya, just bancuh cheese powder ni dengan air panas sama sukatan, means if 3 sudu serbuk, 3 sudu air panas la gitunya...kacau sampai larut, then tadaaaa...curah atas wedges lah..siapp!!

1 peket nampak tak banyak tapi sebenarnya banyak (errr kompius den..).. Anggaran saya 1 peket boleh guna up to 2-3kg wedges. Bergantung pada penggunaan seseorang lah...

Amaran: jangan makan selaluuu huhu...saya tak bertanggungjawab di atas kenaikan berat badan or pertambahan lemak anda haha!!

Jalapeno cheese powder boleh beli dari MokhZamOnlineStore.  Kalau di FB,boleh search nama tu...

4 comments:

  1. Samalah kita. Egg tart and cheesy wedges mmg feveret

    ReplyDelete
  2. salam, sy sbnrnyer tgh search pasal ruam susu. td dh bc entri tahun 2009 tu. boleh tak sy nk tahu, apa solution yg awak pakai utk ruam aliff tu yea:-D thanx

    aida-mawi.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. aida :

    thanks ziarah blog saya.
    baby ayyman ade ruam susu tu jugak ye? :)

    sebenarnya takde solution yg kekal, sbb semua krim yg doktor bg cam hydrocortisone & decocort tak berkesan secara kekal. sebab jadi ruam susu tu pasal breastfeed secara baring, susu meleleh kat pipi baby, then kita tak lap pulak (ye la..sure tertido punye ;))..

    jadinya terbaik mmg lepas menyusu, terus lap pipi baby dgn kain lembap. teruskan sapu krim yg doktor bagi tp sentiasa pastikan pipi baby takde sisa susu melekat. jgn risau ok :)

    ReplyDelete