Skip to main content

{{ Butterscotch Breakfast Buns }}

:: butterscotch breakfast bun ::

Assalamualaikum & hi...

Another roti project.

Taaapii....

Masa sukat menyukat bahan roti tu, tengok2 saya tak salin berapa banyak yis kene guna.. aiseyman.. pastu pulak tak ingat 1 stick butter tu berapa gram.. haihh memang main belasah aje... sudahnya, doh tak naik sebab yis saya letak kurang (recipe tulis 1tbsp, saya letak 1tsp hehe..), pastu takde milk powder, saya omit lak.. pendek kata tak jadila dohnye... so saya keluarkan dari breadmaker (BM), saya uli balik, tambah sikit2 tepung dan uli sampai tak melekat kat tangan.

And another mistake yg saya buat ialah guna ulsalted butter..sbb malas punye pasal nak thaw butter hehe... sudahnya roti agak masin sket hehe... so, please guna unsalted butter ok untuk roti and butterscotch nye.. =D

1 oz = 28.3495 g
1 oz (fluid) = 29.5735296875 ml
1 stick butter = 113.5 g

Butterscotch Breakfast Buns
by: Chef Michael Smith (Chef at Home)
Yield: 12

Ingredients
For the Bread Dough:

3 cups of all-purpose flour
1 cup of rolled oats
2 teaspoons of salt
1 1/2 cups of tepid water
1 tablespoon yeast
1 ounce of honey
1 ounce of olive oil
1 ounce of dried milk powder
Zest of 2 oranges

For the Buns:

1 cup of sugar
1 stick of butter, in chunks - guna unsalted ye...

Directions
For the Bread Dough:

Arrange flour, oats and salt in a pile on a work surface. Make a well in the centre and pour in the water. Sprinkle the yeast over it and then the honey, oil, milk powder and zest. Slowly start to bring the flour mixture into the water and yeast mixture until all of the liquid has been absorbed and a dough begins to form. Knead for 10 minutes, until the dough is smooth and elastic. Place in a well-oiled bowl; turn dough to coat and then cover with a kitchen towel. Place in a warm spot and let rise for 1 hour, until it doubles in size.

saya letak semua bahan dlm BM and pilih setting 'dough'

For the Buns:

  1. Preheat oven to 375 degrees.
  2. Pour sugar into a 12-inch skillet and pour in an equal amount of water. Bring to a boil and let the sugar dissolve without stirring it. As the water begins to evaporate, the sugar will begin to caramelize. When it has reached a golden brown colour, add the butter and whisk until it is smooth and thickened. Let cool in the pan.
  3. Put the risen dough on a cutting board and punch it back. Roll it out into a log and slice into 12 pieces. Place the slices in the caramel pan so that they are just barely touching and set aside to rise again for about 30 minutes.
  4. Bake for 25 to 30 minutes and then invert onto a serving dish.

:: doh nah naik tp sbb yis saya kurang, tak naik tinggi la..=D ::

:: siap!! walaupun silap sukat bahan, tp still lembut roti ni ::

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …