Thursday, 30 June 2011

Kimchijeon (김치전) / Kimchi pancake



Resipi lagi..? korean food lagi?...

Alaaa...sebenarnya dah lama buat benda alah ni tapi tak sempat nak mengarang nye... menduga iman jugak bile menaip entri makanan masa tengah puasa ni hehe...

Kali ini saya letak resipi kimchi pancake.. ye kimchi pun mereka buat pancake. dan diorg guna fermented kimchi which dari segi rasa nye dah masam la... kalau kita la kan.. makanan masam2 camni for sure masuk cik tong (tong sampah) dah kan? tapi diorg banyak makan jenis staple food.. kalau mula2 nak try makan korea ni mungkin tak lalu ditekak kot tapi lama2 biasa aje.. ade berani?? =D

Kimchi pancake/ Kimchijeon/ 김치전 ni saya guna baki kimchi saya tu.. lama2 dok dalam fridge pun jadi fermented gak, cuma proses die lambat sikit la berbanding kalau letak kat room temperature. So, sekarang stok kimchi saya dah habis.. balik ni nak buat stok kimchi yang baru.. =D

ok la, tengok resipi terus! pastinya ambil dari Maangchi juga!

Kimchijeon made with chopped kimchi
Yield:
2 -4 servings

Ingredients:
Kimchi, onion, salt, sugar, flour, vegetable oil.

Directions:
  1. In a bowl, place 1 cup of chopped kimchi, 3 tbs of kimchi juice, 2 tbs chopped onion, ½ ts salt, ½ ts sugar, ½ cup flour (all purpose flour), and ¼ cup of water and mix it well with a spoon.
  2. Heat up a 12 inch non-stick pan over medium high heat and drizzle about 2 tbs grape seed oil.
  3. Place the mixture of kimchi pancake batter on the pan and spread it thinly and evenly with a spoon.
  4. Cook it for 1-1 ½ minutes until the bottom gets golden brown and crispy.
  5. Turn it over with a spatula or flip it.
  6. Lower the heat to medium and cook for another 1½ minutes.
  7. Turn it over one more time and cook for 30 seconds before transfering it to a serving plate.
*tip: Serve it right out of the pan or cool it down and cut it into bite size to serve.

Dalam web Maangchi ade 2 jenis kimchijeon. Boleh tengok wbsite die untuk gambar step by step or video cara membuatnya =D

No comments:

Post a Comment