Skip to main content

Kimchijeon (김치전) / Kimchi pancake

Resipi lagi..? korean food lagi?...

Alaaa...sebenarnya dah lama buat benda alah ni tapi tak sempat nak mengarang nye... menduga iman jugak bile menaip entri makanan masa tengah puasa ni hehe...

Kali ini saya letak resipi kimchi pancake.. ye kimchi pun mereka buat pancake. dan diorg guna fermented kimchi which dari segi rasa nye dah masam la... kalau kita la kan.. makanan masam2 camni for sure masuk cik tong (tong sampah) dah kan? tapi diorg banyak makan jenis staple food.. kalau mula2 nak try makan korea ni mungkin tak lalu ditekak kot tapi lama2 biasa aje.. ade berani?? =D

Kimchi pancake/ Kimchijeon/ 김치전 ni saya guna baki kimchi saya tu.. lama2 dok dalam fridge pun jadi fermented gak, cuma proses die lambat sikit la berbanding kalau letak kat room temperature. So, sekarang stok kimchi saya dah habis.. balik ni nak buat stok kimchi yang baru.. =D

ok la, tengok resipi terus! pastinya ambil dari Maangchi juga!

Kimchijeon made with chopped kimchi
Yield:
2 -4 servings

Ingredients:
Kimchi, onion, salt, sugar, flour, vegetable oil.

Directions:
  1. In a bowl, place 1 cup of chopped kimchi, 3 tbs of kimchi juice, 2 tbs chopped onion, ½ ts salt, ½ ts sugar, ½ cup flour (all purpose flour), and ¼ cup of water and mix it well with a spoon.
  2. Heat up a 12 inch non-stick pan over medium high heat and drizzle about 2 tbs grape seed oil.
  3. Place the mixture of kimchi pancake batter on the pan and spread it thinly and evenly with a spoon.
  4. Cook it for 1-1 ½ minutes until the bottom gets golden brown and crispy.
  5. Turn it over with a spatula or flip it.
  6. Lower the heat to medium and cook for another 1½ minutes.
  7. Turn it over one more time and cook for 30 seconds before transfering it to a serving plate.
*tip: Serve it right out of the pan or cool it down and cut it into bite size to serve.

Dalam web Maangchi ade 2 jenis kimchijeon. Boleh tengok wbsite die untuk gambar step by step or video cara membuatnya =D

Comments

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …