Skip to main content

Kerja sekolahku baru settle.. adoiiii..

Assalam...

Wallah sudah lewat daaa.... baru siapkan kerja skolah hehe... baru email kat chekgu kite hehe...lembaps punye student ni daa... maklumlah dah lama tinggal benda blaja2 ni, karat tebal sangat kat otak. lambat pick up laaa...

Blaja ape? Sambung amek master? Nehi nehi (ckp hindustan).. kunun2 cam testing gak la ni sebab satu subjek aje amek.. kalau leh bawak (dengan terkejar2 tiap2 hari tu) , leh la next semester apply amek master.. tapi hat yg satu ini pun fail deee... camno tuu? lambat lagi la kot =D

Ni baru nak reveal, since kelas pun dah nak habis. Tinggal writing & speaking test (mamfuss denn).

Saya ade amek kelas bahasa ketiga since Januari aritu. Kelas malam kat Uitm Shah Alam. Benda ni yang tau just my hubby, Husna, Aliff (hehe), and few friends dlm unit Jambatan (sbb leh kowtim part outstation tu).. family tak tau.. (pasni tau le kot..)

Saya pilih Hangeul (Bahasa Korea).

Sebab? alasan utama semua student kelas saya adalah minat K-drama & K-pop hehe.. belasahhh.. Saya minat K-drama lebih. K-pop tak berapa reti pun hehe.. baru nak reti sikit2.. Sebenarnya saya pilih Hangeul ni sebab cite Korea melambak2 sekarang, kat Astro pun ade channel khas kan (dpt skali dgn pakej basic je).. so at least cam ade sikit reference lah kan? kalau bahasa lain, kene la pulak saya cari movie/drama bahasa2 lain.. Owhh.. last kelas kami mmg terkejut gak sbb rupenye dlm kelas kami tu ade student tu baru je form 1.. mak aihh penangan K-pop dasat gak ehh..

Btw, ni baru part 1 (level basic giler tapi susah giler gak haihh).. ade sampai part 3 (tgh pikir2 nak sambung tak.. =D)

So kerja sekolah yang chekgu kasi ialah tulis diary.. poning kepala makcik ni nak translate ape yg den buat weekend ni.. yang beberapa line ni pun dah berpinar bijik mata membuatnye hehe... haaa.. korang tengok la sendiri... translation? carik sendiri hahaha!! Betul ke tak tak tau la.. tunggu chekgu komen nanti...


isi emel :

이번주 일기

어제 내는 sungai buloh continental 케이크 수업에 갔어요.

남편은 우리딸하고 아들을 돌봤어요.

수업은 9.30시반부터 4.30까지 했어요.

내는 새개 케이크를 배우었어요.

요리사는 치즈 과일 케이크하고 바나나 초콜렛 케이크하고 blackforest 케이크를 가르쳤어요.

케이크들 아주 맛있이에요.

가족은 케이크들를 종말 좋아해요.

오늘 10.00시에 일어났어요. 아주 늦이에요.

그레서, 우리는 아침을 없었어요.

shower후에, 우리는 Carrefour에서 점심을 먹어서 식품을 샀어요.

한참후, 우리는 집에 가서 쉬었어요.

Sekiannnn.... =D

Comments

  1. wah.. lepas nih sure terer cakap korea kan? motivasi yg bagus tu .. mmg banyak cite2 korea yang best2.. selamat berjaya!

    ReplyDelete
  2. bestnyeeeee.. mhl x nk amik course language kat uitm tu liza?

    ReplyDelete
  3. ko amik bahasa korea semata la ni.giler bagus dan rajin..hehe.aku paling suka bahasa korea dari jepun..korea ala2 mengada gtu.ada byk full stop kalu cakap.hehe
    tapi,aku tak dan la nak gi kelas.malas nak blaja.truk kan aku?..huhu..

    ReplyDelete
  4. shareena: err lom sampai tahap terel la.. ni tahap sekolah rendah aje ni =D.. btw, terima kasih!!
    ------------------------
    mama glam : boleh laa..=D.. rasanya Uitm paling murah. rm450 je utk level 1 ni. kalau student/family staff die dpt half price je =D
    -----------------------
    ashra: emm, mmg bahasa korea semata ni. aku nak try aje ni, test tahap otak aku leh absorb tak pasal lama sgt tak belaja kan.. tapi kesimpulan aku, kalau aku nak amek master, kena wat full time, takley part time..tak larat laa..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih besar dan cant…

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …