Skip to main content

What's In Your Fridge : Survey

Tag ni originally from lizayati tapi tertarik untuk buat lepas ziarah rumah ayu =D.

Hmm.. selepas buat ni nampak macam tak meriah langsung fridge/dapur saya hehe.. cam tak banyak barang aje.. tapi rasa cam nak kene upgrade saiz fridge dah ni..cam tak cukup besar aje hehe..

.................................

1. Do you cook for your family?

A Yes
B No

2. How do you mostly decide on what dishes to cook everyday?

A I have dishes/ recipes that I just rotate every week or month
B decide based on what I already have in the fridge / kitchen on that day
C decide by asking my family what they want to eat everyday ~~tanya hari2 kat my husband pun dapat jawapan sama : "masak apa yg ada jee.." so the answer would forever be B hehe..

3. What do you always stock in your fridge or in your kitchen – this refers to items you must have and will definitely buy/ restock if you run out of it? (Raw/ Fresh Ingredients)

A Chicken
B Fish
C Prawns (fresh)
D Beef (Daging)
E Sausages
F Fishballs / fish cake
G Taufu (Beancurd) ~~fav my husband
H Eggs

4. What do you always stock in your fridge or in your kitchen – this refers to items you must have and will definitely buy/ restock if you run out of it? (Dry Ingredients)

A Chilies - Fry of fresh
B Onions - Big or small
C Garlic
D Ginger
E Tumeric (Kunyit)
F Belacan
G Mushroom (Any type)
H Dry Shrimp (Udang Kering)
I Ikan Bilis

5. What do you always stock in your fridge or in your kitchen – this refers to items you must have and will definitely buy/ restock if you run out of it? (Vegetables)

A Carrot
B Tomatoes ~~saya dan husna memang suka tomato. boleh ratah begitu aje =D
C Cucumber
D Potatoes
E Cabbage (Kobis) ~~tipikal sayur yg my husband akan beli hehe..
F Cauliflower (Bunga Kobis)
G Mustard (Sawi) ~~kalau soh beli sayur, my husband wajib beli ni walaupun di tak suka makan hehe
H Celery (Daun celery)
I Salted Vegetables

6. What do you always stock in your fridge or in your kitchen – this refers to items you must have and will definitely buy/ restock if you run out of it? (Other Ingredients)

A Lemongrass (Serai)
B Curry leaves (daun kari)
C Pandan leaves (daun pandan)
D Asam Jawa (fresh or paste)
E Coconut Milk
F Tempoyak
G Budu ~~my husband tak kesah pun takde budu kat rumah kami, tapi kalau balik kelantan cam takleh idop lak kalau tak makan budu.. ish ish..
H Fermented beancurd (Taucu)
I Mayonnaise

7. Do you make chili paste yourself at home? This refers to chili (maybe with onion/ garlic etc.) that you blend or pound yourself, and then store in a container in the fridge – to use whenever you need to cook.

A Yes
B No ~~sebab sangat jarang masak pedas sebab my kids takleh makan maa..

8. How often do you make this chili paste?

A almost everyday
B 3 - 4 times a week
C 1 – 2 times a week
D Once in 2 weeks
E Once in 3 weeks
F Once a month
G Less often than once a month
H I do not make chili paste myself at home

Would like to tag :
Sape2 berminat =D

Comments

  1. hehe..upgrade jgn tak upgrade peti ais ye..hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …