Wednesday, 23 March 2011

Saya EL sebab nak buat Red Bean Bun??? =D



2nd entry for today...

Lupe le pule nak cakap, hari ni saya EL sebab Aliff demam dari semalam tak surut-surut. Suhu badan memang tinggi. Bagi ubat demam yang ada tu masih tak surut demam die. Tengah malam beberapa kali die bangun mengamuk, so ayah dengan ummy ni ngantuk tahap cipan hehe.. Ayah la yg paling tabah sebab ummy still boleh terlelap gak tu..ayah la kene pangku Aliff sepanjang masa.. Toceh ayah =D..

Pas sms bos cakap EL, kol 8gerak gi klinik kanak2 kat Kota Damansara tu jugak, tapi singgah dulu breakfast kat McD kat NKVE tu since klinik pun bukak kol 9. Aliff ngan Husna pun tak mandi lagi hehe..angkut haje.. Husna takmo tinggal umah nenek, nak ikut jugak..

Sampai klinik lepas register terus jumpa doktor.. syukur tak perlu tunggu lama.. mungkin sebab hari kerja kan.. (biasa2 sampai 1jam tunggu baru sampai giliran kami..). Sebab suhu tinggi sgt, doktor masuk ubat montot. Die cakap demam sbb infection.. infection ape ehh? Saya kang terus la terpikir saya gi dok bawah jambatan/dlm culvert tu ade ke yg ngikut? tapi balik petang kelmarin saya balik umah mandi dulu baru ambil budak2 ni kat umah mak.. sebab masa 1st gi inspection jambatan2 kat PD&seremban aritu, mmg lepas tu Aliff demam gak. Asal saya balik audit/inspection je, Aliff mesti demam.. ni yg pikir ntah hape2 ni...

Kali ni mmg perangai Aliff menduga kesabaran betul, langsung takleh berenggang. Die tido pun kite kene dok sebelah die, kalau gi tempat lain, 5minit pastu die dah terjaga+mengamuk.. adehh..

Tengah hari tadi masa Aliff ngan Husna tido, sempat gak la campak bahan2 dalam breadmaker and masak simple lunch. Tapi by the time nak isi inti Aliff dah ngamuk dah... hehe..

Ok, ni dah lama beli bahan tapi la ni baru sempat nak buat.. Red bean bun.. resipi guna sweet dough Alan Ooi.. inti beli readymade aje..

Sweet Dough
Sumber : Alan Ooi


Bahan A

300 g high protein flour / 300 g tepung biasa + 1/3 sdt bread improver
1/2 sudu teh garam
1 1/2 sudu besar serbuk susu
50 g gula kastor

Bahan B
125 ml air
1 1/2 sudu teh yis
1 biji telur (gred B)

Bahan C
40 g mentega

Untuk Sapuan
Fresh milk

Masuk semua bahan dalam breadmaker ikut turutan : cecair->bhn kering->yis. Tekan setting"dough" dan tunggu sampai doh siap.. (Yis diharamkan bersentuh dengan garam =D)

Bila doh dah siap diuli, saya bahagikan kpd 16 bahagian, isi inti, bulat2kan, susun dalam baking tray 9"x9", rehatkan sampai naik sekali ganda, then bakar.. saya bakar suhu 190celcius 30minit..

Siap dibakar, keluarkan dari tray, sapu butter sekeliling..

:: sedia dimakan ::


:: bile buat roti sendiri, leh letak inti banyak2.. mewah rasa red bean nye =D ::

7 comments:

  1. wah! rupanya sangat menawan!

    ReplyDelete
  2. sian aliff.moga cepat sembuh ye,sayang..

    aku cari post breadmaker ko tu.tak jumpa lak.ko ada ckp brand tesco lagi murahkan padahal sama sebijik sebentuk dgn kenwood eh..

    brand tesco ni laku kan..cepat habes.kalu ko ada ternmpk mana2,bitau aku leh?

    ReplyDelete
  3. sedapnya....nak cikitt..

    ReplyDelete
  4. mama glam : rasanya pun menawan gak ;D

    ...............

    ashra: alhamdulillah, semakin ok, tp masih monitor suhu bdn die..

    bukan kenwood dear tp elba. kenwood adalah super mahal ok =D. kalau ade duit lebih ambik la kenwood tu, well known brand kan.. kalau aku jumpe aku bgtau la..insyaAllah..

    ..............

    ija: sheeedappp =D

    ..............

    ayu: meh datang umah hehe..

    ReplyDelete
  5. mana nak cr high protein flour tu ek

    ReplyDelete
  6. angel eyez:
    tepung high protein tu beli kat kedai yg jual bahan bakeri macam bake with yen (chow kit, puchong,kelana jaya), bagus (shah alam and few branch) dll

    ReplyDelete