Thursday, 17 February 2011

Egg Tart & Puff Pastry



Salam..

Maulud Nabi baru-baru ni, ada majlis bacaan Yassin dan tahlil + family gathering di rumah mak saya.. saya buat lagi Portugese Egg Tart ni. Saya masih guna ready made puff pastry jenama Kawan tapi kali ni saya guna jenis lain.

Rupa-rupanya ada 2 jenis..

Sebelum ni saya guna Puff Pastry Block yana mana kene roll/gelek/canai dulu then terap. Satu lagi jenis adalah Puff Pastry Square memang dah siap nipis just ambil dan letak kat acuan. Tak perlu roll/gelek/canai dulu. Saya rasa jenis square ni tak dijual kat Carrefour. Saya beli kat Giant. Kat Giant takde jenis block.


:: rupa packaging : kiri - jenis block, kanan -jenis square ::
:: rupa puff pastry: kiri - jenis block, kanan -jenis square ::

Jenis 'square' ni memang la senang. Just ambil 1 piece, letak dalam acuan tart, potong lebihan pastry (kalau nak la..tak potong pun takpe hehe..), cucuk2 base dengan garfu, isi filling 3/4 penuh dan bakar... kalau jenis block tu kene la canai dulu sampai dapat ketebalan yang dikehendaki baru boleh buat semua proses kat atas tu.. 1 lagi, thaw tak perlu lama2 sangat, as long as dah boleh bentuk, ok aje.. kalau tak nanti jadi lembik sangat and melekat2 kat tangan..

:: kali ni guna jenis square ::

Tapi kalau guna jenis ni, kulit pastry nye akan kembang besar sikit la.. (cam tebal sikit) berbanding yang saya buat sebelum ni, memang buat nipis2 so boleh letak banyak filling =D.. Kat bawah ni rupa egg tart yang dah siap...

:: rupa tart guna puff pastry square ::

siap ada rupa jongkong emas CNY aje kan hehe.. husband cakap die lebih suka yang sebelum ni.. kebanyakan feedback famili nak suruh improve rupa tart ni.. okay.. so pasni kene buat kulit die lebih nipis lah.. =D

Maulidur Rasul 2011 -
genap 2 tahun arwah atok tan kembali kerahmatullah.. pada hari yang sama juga rakan sepejabat saya allahyarham Mubin Ahmad Kamal kembali menemui penciptanya...
Al-Fatihah buat mereka..

5 comments:

  1. salam liza..thanks atas doa dan semangat sebelum ni.. =)

    wahh..aku suka egg tart.pas abes pantang le ar try.dulu aku duk mkn KFC nye egg tart je.hehe

    ReplyDelete
  2. ashra,
    sekarang pantang elok2.. pas tu boleh buat tart ni ok.. senang aje asalkan ada oven =D. ko pun mkn kfc nye ehh.. sedap kan? =D

    ReplyDelete
  3. Kalau guna Kawan puff pastry bentuk square, Apa maksud cucuk base dengan garfu? I dah buat hari no, I Tak cucuk dengan garfu, tapi I guna jari untuk tekan base base supaya lebih nipis. Ada beberapa biji punya base Tak masak, Apa Sebabnya? Thank u.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi charlotte,

      dari pembacaan saya, base tak masak mungkin disebabkan puff pastry tu belum cukup thaw. cuba thaw 30minit (pd suhu bilik) sebelum guna/isi filling.

      oven juga perlu dipanaskan secukupnya (15-20minit) sebelum memasukkan puff pastry untuk dibakar.

      cucuk base dengan garfu tu bertujuan supaya puff pastry tidak terlalu kembang. masih akan ade layer2 nipis cuma tak kembang sangat :)

      Delete