Skip to main content

Foods that can be unsafe for your toddler

Assalamualaikum dan selamat pagiii =D

ya, pagi2 lagi dah nak buat entri hehe..
saya cuma nak share satu artikel dari Babycenter tentang makanan yang mungkin berbahaya untuk anak2 kita yang kecit2 lagi nih..

saya memang subscribe artikel2 dari Babycenter. So boleh kata setiap minggu ada je artikel yang masuk inbox. Disebabkan saya ada letak tarikh lahir Husna dan Aliff kat profile, saya akan dapat artikel berkaitan toddler/baby pada umur Aliff dan Husna. Apa2 saja yang berkaitan contohnya perkembangan baby/toddler pada minggu/bulan tu, perangai2 anak, tips2 nak handle toddler/baby dll..

Foods that can be unsafe for your toddler

Reviewed by the BabyCenter Medical Advisory Board
Last updated: October 2008
As your toddler grows, he'll be eager to sample food from your plate – and you'll be eager to add variety to his diet. But not all foods are safe for your child. Some still pose a choking hazard.

Foods to avoid: 12 to 24 months

Low-fat milk: Most young toddlers need the fat and calories of whole milk for growth and development. Once your child turns 2 (and if he doesn't have any growth problems), you can start giving him lower-fat milk if you like. (If your child is at risk for obesity or heart disease, however, the doctor may recommend introducing low-fat milk before age 2.)

Choking hazards to watch out for

Large chunks: Pea-size pieces of food are safest — they won't get stuck in your child's throat. Vegetables like carrots, celery, and green beans should be diced, shredded, or cooked and cut up. Cut fruits like grapes, cherry tomatoes, and melon balls into quarters before serving, and shred or cut meats and cheeses into very small pieces.

Small, hard foods: Nuts, popcorn, cough drops, hard candies, raisins, and other small dried fruit and seeds are potential choking hazards.

Sticky and soft foods: Avoid chewing gum and soft foods like marshmallows and jelly candies that might get lodged in your child's throat.

Peanut butter: Be careful not to give your toddler large dollops of peanut butter, which can be difficult to swallow. Instead, spread peanut butter thinly on bread or crackers. You might want to try thinning it with some applesauce before spreading it.

More choking prevention:

•Avoid letting your child eat in the car since it's hard to supervise while driving.

•If you're using a rub-on teething medication, keep a close eye on your toddler as it can numb his throat and interfere with swallowing.

Foods to avoid: 24 to 36 months

Choking hazards: Even though your child is becoming a more competent eater, there's still a chance he’ll choke on his food. Continue to avoid the choking hazards listed above, and discourage your child from eating while walking, watching TV, or doing anything else that might distract him from his meal.

Foods to avoid: age 3 and up

Choking hazards: Your child is a very competent eater now, but you should still be on the lookout for pieces of food that he could choke on. Keep cutting his food into small pieces, especially things like grapes and pieces of hot dog that could completely block his airway if inhaled.

Continue to avoid popcorn, whole nuts, and chewing gum, and discourage your child from eating when distracted.

The latest on children and allergies

Doctors used to recommend waiting until age 1 or even much later to introduce solid foods that are common allergens, especially with kids at risk for allergies. But the American Academy of Pediatrics (AAP) has changed its tune, because studies show that these delays probably don't help keep allergies from developing.

It's still a wise idea, though, to introduce new foods gradually, waiting several days after each new menu item to make sure your child doesn't react to it. And if you believe that your child is likely to have food allergies -- for example, if allergies run in your family -- check with his doctor to determine the best strategy for introducing allergenic foods like eggs, milk, peanuts, wheat, soy, tree nuts, fish, and shellfish.

This article was reviewed by Stephen R. Daniels, chief of pediatrics at The Children's Hospital in Denver

Untuk artikel penuh, sila klik sini

:: Aliff!! popia ni Aliff ni takleh makan okehh.. sebabnyee ni semua ummy yang punyaaa haha!! ::

Comments

  1. thanks liza share info ni..memang berguna...
    waaa....nak juga popia tu..^_^

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …