Thursday, 2 September 2010

Biskut Raya 2 : Biskut Choc Chip Rangup



Salam..

Ni 2nd biskut yang dibuat. Actually 1st time nak try resipi ni. Ambil resipi ni kat one of my favorite website resipi.net. This recipe is from Kak Hanieliza. But unfortunately, saya kurang suka dengan rasa dan tekstur biskut ni .. banyak songeh tul hehe.. Rasanya agak pahit sikit, i guess sebab serbuk koko tu banyak kot. Biskut ni jenis rangup yang rapuh. Senang pecah berderai.. ke agaknya saya salah buat? hehe.. nasib la.. btw, this is just my opinion. somebody out there mesti ade yang suka this kind of cookies =D

So check it out =D


Biskut Choc Chip Rangup
Sumber : Hanieliza

Bahan A
250 g butter
160 g gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla

Bahan B [gaul rata]
230 g tepung biskut ] saya guna top flour follow style maklang
20 g serbuk koko ] ayakkan
100 g coklat cips
50 g white coklat cips [boleh gantikan dgn coklat rice] saya guna coklat chips gak
50 g badam cincang [roasted]
50 g nestum


Methods/steps

1. Gaulkan butter dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau rata.
3. Masukkan bahan B perlahan dan kacaukan dengan senduk kayu.
4. Sudukan adunan kecil2 [besar guli] dalam loyang.
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak. Ni kene adjust sendiri ye ikut oven masing2. saya ikut mula2 cam direction ni tapi cam almost terhangit+extra pahit, so tukar jadi 160-170 celcius, masa tak sukat pulak =D.
6. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.

12 comments:

  1. terliur plak aku tgk choc chip ko nihh..
    satu adunan dpt bnyk tak??
    kalu aku ader oven comfirm aku try buat..
    *alasan jer tu.. eheheh

    ReplyDelete
  2. yani:
    satu adunan takdelah banyak sangat. dapat dlm 2 pet container kecik tu aje. tapi haruslah ade oven untuk buat haha!! kalau rajin tapi takde oven, tak jadi gak hehe =D

    ReplyDelete
  3. akak pun memang slalu guna resepi choc chip yang ini. Pada akak, i suke aje! lain orang lain taste bud nya kan?

    ReplyDelete
  4. ooo akak suka eh.. hehe..
    betul tu..memang lain orang lain le selera nye =D..

    ReplyDelete
  5. uitss, bikin i slurppp & gulp tgk choc chip u nih d siang2 ari, wahai pn liza..

    ReplyDelete
  6. amirah : try la buat.. senang aje =D

    ninie : dugaan di bulan poser hehe.. aku nengok blog org lain letak makanan2 berbuka/sahur lagi ler terliur..

    ReplyDelete
  7. liza, ni cookies feveret ayu ni..tapi, tahun ni tak dapat la nak buat..tak menang tangan a.k.a MALAS sebenarnya nak punggah2 balik oven ni..hehee...sebenarnya nak siapkan jahit manik, tu yg fokus 1 kerja je..hehee...sedap..sedap..simpan sikit utk ayu kay..^_^

    ReplyDelete
  8. wow...sedapnye nampak...semalam, saya ada search dan jumpa resipi ni. sy mmg ingat nak try resipi ni plak. hahah...nampak sedap! :P

    ReplyDelete
  9. ayu : rajinnye buat manik2 ni.. sy tak minat sgt part manik2 ni..amatlah kurang kerajinannye =D
    takpe, sekarang banyak kuih di hujung jari..pilih aje mane yg berkenan =D

    che pah : tengah semangat berkobar2 nk buat tu..cuba aje la.. =D

    ReplyDelete
  10. Terliur tgk. bagi liza asal choc mesti sedap. And i like dark choc.. Yummy!!

    ReplyDelete
  11. besnye..aku mmg feveret choc chip.kalu aku beraya,mmg ni la aku cari dulu..
    thanks share resepi.le gak aku try sbb aku nye choc chip lain sket resepinya.hehe

    ReplyDelete