Tuesday, 29 June 2010

Go Green!! : Moh kita berCDing



Setiap dari kita mesti ada matlamat untuk memperbaiki kehidupan or cara hidup kita dari masa ke masa.. dari detik ke detik dari hari ke hari.. kalau kita tak berusaha untuk berubah kepada sesuatu yang lebih baik..alangkah ruginya..

Kadang-kadang kita rasa malas nak berubah atau beranjak dari sesuatu tempat atau keadaan sebab kita dah berada dalam comfort zone.. or zon selesa.. ya lah kan.. kalau dah selesa buat apa nak ubah ya tak?..☺☻=D.. Ni termasuk le aku..

Contohnya penggunaan Cloth Diaper or CD.. (ni bukan CD lagu/movie eh.. ni lampin kain baby)

Pada asalnya, aku teragak-agak untuk menggunakan CD.. sebabnya mudah aje..
1. MALAS..
2. nampak cam susah

3. tak reti nak guna
+ leceh
4. guna disposable diapers (DD) lagi mudah

5. CD mahal


lamaaaa jugak la aku ambil keputusan untuk berCD. Beli CD sebelum ALiff lahir lagi (Oktober 2009) tapi mak aku aje yang guna (siang), waktu malam aku pakaikan DD.

So dengan tekadnya, bermula 1 Mei 2010, aku dan ♥hubby sama-sama bersetuju untuk mulakan penggunaan CD secara full time.. Ya, starting tu yang payah kan..

Sehingga sekarang, dah hampir 2 bulan Aliff berCDing secara full time. Kadang-kadang CD tak sempat kering, kene pakai DD (balance DD yg tinggal beberapa bulan lepas), alahaii rasa amat berat hati pulak dah.. ☺☻=D.

Pada awalnya aku just ada 5 keping CD Lunatots jenis velcro, selepas aku tulis entri ini, petang tu terus shoot ke Amcorp Mall beli lagi 5 keping CD Lunatots jenis snap button+2 inserts each and beli another 6 pcs jenama Wuddah bamboo dari kak amisah. So sekarang total ada 16 keping CD.

Untuk Lunatots, pada aku design die mmg adorable, warna yg cantik2.. aku ade 10 warna daa.. CD Lunatots jenis microfleece, ada baby tak berapa sesuai sbb kadang2 jd merah gak montot baby. Aku perasan Aliff kalau poopoo kalau pakai Lunatots, montot die akan jadi merah.

Wuddah yg aku ada tu rasanya design version lama. Mula-mula tengok tu, ♥hubby pun komplen apsal cam buruk aje.. jahitan pun tak kemas, tempat masuk insert pun tak kemas. Tapi sebab kak amisah let go dengan harga yang tak boleh ditolak, we decided to give it a try. Dari segi performance, agak baik la walaupun rupa tak se-cun Lunatots =D. Wuddah tu jenis bamboo and insert die pun one side bamboo, one side microfibre. CD Wuddah aku guna waktu malam masa Aliff tido aje.. kalau guna Lunatots, selalu bocor ☺☻=D.

So sekarang aku dalam planning untuk menambah CD jenis bamboo lagi.. target nak ada 30 pcs.. AlongAzrina ada promo CD Bamboolite.. adoii..tergugat ko..
So sehingga kini, belum beli sebarang DD lagi..yeehhooo!!

Rasanya paling melegakan adalah bila ♥hubby tak perlu angkut sampah DD yang berbau dari tingkat 5 ke tempat sampah.. betul tak ♥sayang? =D

:: Koleksi CD Aliff ::

4 comments:

  1. Liza, wuddah dah perbaiki dari segi button tapi bamboolite mmg kemas jahitan cuma leceh sbb adjust dgn tali untuk saiz. Ada keburukan ada kebaikan dua CD ni, wuddah lebar dan tebal tapi harga boleh lagi laaa tapi bamboolite RM54 jahitan kemas dan cntik.

    ReplyDelete
  2. along,
    memang lain brand lain ragam kan..
    waktu mlm mmg sy guna wuddah, insert die sy letak 2 (1wuddah+1lunatots), nampak gedabak gak la..
    saya tengah carik2 CD mana yg tak perlu guna 2 insert waktu malam. Kalau letak 2 insert bamboo, tahan leak tak?

    ReplyDelete
  3. dulu kan aku teringin nk pakain kn sofia CD nih.. dh hampir nk beli pon.. malang nyer laki ku kureng memberi support.. siap saiko aku lg nnt leceh la aper la.. tp belum cuba belum tau kn..
    tunggu aku msk umah baru nnt (dh la tingkat 3, xder lif... adoii laaaa).... nnt nk tgk camner .. ngehehe

    ReplyDelete
  4. yani:
    starting tu mmg payah la.. alaa cam kita nak start ganti poser le.. starting tu yg tak larat kan =D
    tp kene rajin sket la yani nak uruskan CD ni.. tak susah mana asalkan faham camne CD ni berfungsi la.. basuh, masuk mesin aje..bukan basuh tangan pun..
    bila ko dah cuba and dah selesa, nanti ko akan addicted gak la cari CD2 yg baru and cun2..=D
    awal2 je nak kene kuar duit lebih sket..tapi jimat utk long term sbb boleh pakai sampai baby 3tahun and also for next baby..

    ReplyDelete