Skip to main content

Breastfeeding + Working Mom = EBM banyak2 hehe

Breastfeeding & working mom? aku ler di antaranye..hehe..

Hari ni hari pertama aku masuk bekerja.. bile masuk keje maknanya tambah satu lagi rutin baru iaitu sesi mengepam susu pulak =D.. haru biru jugak jadual mengepam aku untuk hari pertama ni.. pagi2 dalam kol 8 sekali pam.. next sessionnye kol 1pm tadi.. jarak mase dekat 5 jam.. isk isk tak bagus ni.. ni pasal dok ikut Haizul semak & rekodkan semua pc & sedare marenye untuk 2 tingkat blok aku ni.. dah tu pantang orang nampak si Haizul ni, banyak betul masalah yang die kene selesaikan time tu.. so mase aku menunggu die siap lagi banyak dari sesi menyemak merekod tu.. sepanjang time tu 2 kali aku rase let-down refleks sebab dah time nak pam kan.. aku terpaksa 'tahankan' sebab takut lencun baju..dengan lapar campur haus lagi..
pas habis dalam 12.45 tgh hari, aku cepat2 gi pasar tani nak cari makanan pastu cepat2 pam.. terserempak ngan ayudiah tapi aku "hai" je ngan die sbb nak cepat hehe..ape punye kawan daaa..sori lah ayu ehh..kecemasan..

balik makan cepat2, pastu pesan kat 'roommate' aku takleh masuk bilik selagi aku tak kasi kebenaran hehe.. tu ler pasal kalau share bilik ngan staff lelaki.. nasib ler ehh..

Sempena nak menjayakan projek breastfeeding aku ni.. aku telah mengumpul stok EBM (expressed breast milk) masa pantang lagi..so sehingga 16 november 2009 (semalam) ni ler stok ebm kat dalam freezer aku yang limited space tuu..

ni kes takde space dah..
Disebabkan masalah space yang tak cukup tu, aku telah menghasut en.suami untuk sama2 berkongsi beli chest freezer (top open door) brand berjaya ni.. kalau aku soh belikan tanpa aku share separuh harga, confirm tak dapat hehe.. chest freezer ni telah dihantar oleh pekerja CKE marketing dan selamat sampai kat umah aku pada 16 november 2009 jam 1.40 petang.. kitorang survey kat CKE marketing puchong branch.. harga bende ni rm599.. saiz 738x528x835mm..ape saja demi anakku huhu..

my chest freezer

ebm in chest freezer

Setelah disusun semua ebm, en.suami cakap..patut beli lagi besar freezer ni.. hishhh.. pada aku cukup lah.. dengan bajet yang ade ni.. semoga Aliff Rayyan dapat menikmati susuibu sepenuhnya sehingga sekurang2nya 2 tahun..amiinn...

Comments

  1. wooo bnyk nyer stock.. liza kasi tipss camner kalu nk buat stock bnyk2 cam tu.. kalu ader rezeki ingat nk wat b/f secara eksklusif.

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah.. rezki anak hehe..

    tipss nyer:
    1) banyakkan stimulation
    bagi baby direct feeding sebanyak yang boleh. kalau awal2 lepas lahir every 1-2hour bb minum..malam jangan malas yer.. kalau bb tido takmau minum, kene pam..(ni kes bb aku kuat tido awal2, so aku banyak pam & simpan)

    2) pam selepas bb direct feed.
    ni untuk mengosongkan B. bb kadang2 minum sket so B tak kosong. susu yg dipam tu terus simpan. bile B kosong, otak akan terima signal perlu hasilkan susu lagi dan lagi..

    3) mula buat stok ebm at least 2wks sebelum masuk keje..
    biasenye bb time ni akan di'train' untuk terima ebm melalui botol (tapi somebody else yg patut feed bb dgn botol ok..). so mommy kerjenye kene la pam, ikut jadual/mase seperti kite akan buat mase kat ofis bile masuk keje.

    jangan buat stok lambat2 sangat sebab:
    1) badan kite perlu masa nak berkenalan dgn pam. suction bb dgn pam tak sama. kdg2 pam kuar sikit jer susu sebab lom biase.. so takes time..tu kene stok awal2..

    good luck..=D

    ReplyDelete
  3. wow! liza.. bestnyer tgk stok ko..

    ReplyDelete
  4. ninie,
    alhamdulillah.. dengan harapan dapat BF sehingga 2 tahun..=D

    ReplyDelete
  5. liza..
    aku rase pelik (jakun) dan kagum..
    macam dah boley packing and jual
    ntah2 ducthlady yg fresh milk tu dari seseorang??

    ReplyDelete
  6. najmah,
    nasib baik aku minum fresh milk brand HL marigold jer.. hehe.. ko nyer imiginasi ni over laks..

    btw, kat obersea yang aku pernah bace memang ade milk bank (susuibu lah). orang yg ade banyak supply gi derma susu derang kat situ. wallahualam

    ReplyDelete
  7. seronok tgk liza berjaya fb. blh le tuntut ilmu....

    ReplyDelete
  8. Kak sha,
    saya masih belajar lagi.. termasuk pengalaman lama yang tak berapa menjadi.. =D

    ReplyDelete
  9. kak sha,
    baru perasan.. BF la kak, BF=breastfeed
    FB tu facebook kihkihkih =D

    ReplyDelete
  10. salam liza...nak tanye...since when awak start buat ebm mase dlm pantang?since 1st week lagi ker?berapa total ebm yang you ade (how many Oz), just before you masuk kerja??boleh share tak?:)

    ReplyDelete
  11. Dr Yati,
    saya memang pam since 1st week sbb baby asyik tidur taknak bangun minum so memang pam. lagipun cuti bersalin saya just ambil 44 days ajer (sebab unpaid) & kerja kadang2 selalu keluar pejabat/site etc. tu yang buat stok awal2.

    total ebm sebelum masuk kerja kira-kira 220oz

    ReplyDelete
  12. salam...
    sungguh mengagumkan hehehehe...
    leh la dijadikan contoh ... tuk 2nd bb nanti

    ReplyDelete
  13. Nurshahfamily,
    terima kasih..
    insyaAllah..semoga berjaya utk 2nd bb =D

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …