Skip to main content

Bencana Bencana..

ape eh yang bencana nyer nih..

takde ape pon.. hari ni aku full day kat bilik gerakan bencana.. 8 to 6..
uishh lambat ler aku balik arinih... isk isk..

buat kengkawan yang nak balik kelantan,

kat tumpat & pasir mas, jalan dah pon DIBUKA UTK KENDERAAN BERAT..details cam bawah ni
laluan D23 (jalan chabang 4/meranti) -banjir
laluan D22 (jln pasir mas-pohon tanjung-rantau pjg) -banjir


nak balik ganu?

ade 4 jalan TUTUP SEPENUHNYA untuk semua kenderaan..
laluan 1698 (jalan masuk ke felda kertih 2 & 3) - tanah runtuh
laluan 462 (jalan ke stesen VHF) - tanah runtuh
laluan T108 (jalan kg.kejir - kg. bukit perah) - banjir
laluan T139 (jalan matang - kuala telemong) - banjir

jalan DIBUKA SATU LORONG utk semua kenderaan
laluan 14 (jalan kuala terengganu - bukit besi) - tanah runtuh

jalan DIBUKA UTK KENDERAAN BERAT sahaja
laluan T08 (jalan chukai - air putih (sg.pinang)) - banjir

kedah pulak??
jalan DITUTUP SEPENUHNYA kepada semua kenderaan
laluan K811 (jalan nagalilit) -banjir

jalan DIBUKA UTK KENDERAAN RINGAN shj
laluan 1057 ( jalan felda - gunung bongsu )- tanah mendap

khas untuk orang2 Ganu & kelantan.. kalau nak details info, leh call bilik gerakan bencana negeri seperti nombor tertera dibawah yer..
kelantan (HQ) = 09-7470106
terengganu (HQ) = 09-6274277

selamat memanduuu.. selamat hari raya aidiladhaaa!!
tahun ni aku tak balik tanah merah (en.suami's kampong).. why? bukan derhaka ehh..
sebab parents in law aku gi mekah.. so raye di kl ajerrr..

**UPDATE on 30/11**upload gambo jer..hihi
aku & ozleen in action haha..posing.. remember? ozleen pun dak utm dulu tapi SAS bukan SAW

bilik gerakan bencana

ermmm.. ni saje amek gamba kedatangan.. yg besh nyer cube tengok tarikh gambar ngan tarikh org terakhir tulis tuu.. tulis kedatangan in advance tuu.. ermm nape ehh musykill!! lagi satu yang besh, opismates aku yg kene bertugas 27/11 tu datang weii (raye haji tau arituhh..) n diorang fotostat kedatangan tu.. hah naye jer..

Comments

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …