Skip to main content

Aliff Rayyan : ape cer?

Aliff Rayyan lagi 4 hari baru nak masuk 2 bulan umurnye..

walaupun lom sampai 2 bulan.. banyak yang Aliff kene hadapi especially cabaran akibat ke'dengki'an kakak Husna haha.. ermm.. tengok aje le aksi wrestling Husna kat adiknye.. asek nak mendera adik kalau ummi & ayah tak nampak.. suka suki jer..

ingat adik tu mainan ke aperrr!!!

hmm.. Husna terus je tukar aksi jadi 'sangat menyayangi adik' bile nampak ummi pegang kamera.. hehe berlakon ehh..

Hari Sabtu 28/11, ummi bawak Aliff gi klinik sebab nak check mata kanan Aliff tu tak baik2 sejak lahir..asek kuar air mata pastu jadi taik mata.. actually ummi malas nak gi sebab doc kat klinik tpt Aliff lahir dah cakap, muscle kat mata ok, but mungkin kelenjar air mata tu lom mature lagi.. hmm.. tapi ayah asek dok komplen risau tak pasal2.. so pegiler kami ke klinik pakar kanak2 dr. chua kat kota damansara. sampai pon dekat sangat kol 1pm (kol 1pm die tutup klinik hehe..).. so dr. chua pun cakap mende yg same.. (uishhh..degil betol ayah ni.. ummi dah kate dah, takde ape nyer..)..
kali ni Aliff timbang.. wow!! 6kg dahhh.. semangatnyer Aliff..

badan mantops Aliff dgn diaper petpet saiz M eh..

Alang2 dah sampai kota damansara, kitorang singgah ler Ikea untuk BEBERAPA JAM (haha.. dekat separuh hari tuu..). Dalam mase 2 hari Aliff dah merayap gi Sunway Pyramid ngan Ikea. Pyramid gi hari Jumaat (hari raye haji..).

Ummi & ayah memang tak balik kampong ayah kat Tanah Merah tu sebab nenek & atok sebelah ayah gi menunaikan haji.. so patutnye kite balik kampong ummi lah kan? pon tak dapat gak tambah pulak cam tak sesuwai sebab maklong & paksu Aliff (kakak & adik ayah) bermastautin kat umah kite laks.. so kite beraye le di shopping complex haha..

ermm ni takde gamba Aliff la.. ni ummi ngan kakak Husna.. sori la..ummi luper snap gamba Aliff laaa..

Kakak Husna telah menunjukkan lagi ke'dengki'annye dengan tak memberi Aliff menggunakan strollernye.. hmm terpaksa le ummi bawak Aliff pakai carrier.. Kakak Husna akan menjerit "No!!, no!!.. Una(Husna) nyer..".. cehh..nyampah tol.. nasib ler Aliff.. takpe nanti ummi nak beli ringsling.. tengah usha2 ni..
happy famili kat sunway pyramid.. Husna pakai baju kurung sebab hari tu raye haji yer..=D

Tu le cerita aktiviti2 Aliff untuk beberapa hari ni.. nanti2 kalau ummi rajin leh cerita lagi.. bawah ni layan gambo jer ekk..

Aliff ade lesung pipit tauu.. tak caye try tengok..

Aliff memberi respon pada 'mainan' (ape ke name bende nih? lupe laks..)

Comments

  1. hehe comelnyer anak2 ko.. pandai tol husna blakon.. ahh geram!!

    ReplyDelete
  2. ninie,
    hehe..memang Husna pandai betol berlakon.. tapi tak tahan bile die asek 'belasah' adek die.. mau patah riuk tulang adik dibuatnya..=D

    ReplyDelete
  3. wah 6kg ke aliff!! fahry 3bln 6.7kg..bam bam jgk yek
    liza, jum g kiddyplace nak?!!

    ReplyDelete
  4. nozie,
    baby2 minum susuibu membesar dengan sehat bagai johan haha!!..
    kiddyplace? aku tengok kat tenet, kat cheras eh.. bile nyer ko nak gi?

    ReplyDelete
  5. ngeeeeeee... 6kg... geramm nyer aku tgk aliff.. tgk peha die je la.. mcm ayam KFC =p

    ReplyDelete
  6. yani,
    kitorang ni memang secara genetiknya peha naik dulu hahaha!!
    disebabkan peha Aliff mantops sgt, terpaksa tukarkan saiz diaper jadi M, saiz S dah menyakitkan die =D

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih besar dan cant…

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …