Skip to main content

Lewat

Hari ni lewat lagi.. penat badan agaknya belum hilang lagi.. lom breakfast pun lagi ni..

Sabtu dan Ahad..

Sabtu ade kenduri kat umah mak lepas isya'.. dah berkampung kat umah mak dari pagi (takdelah pagi sangat pun =D).. dah siap2kan Husna, angkut die gi umah mak.. tengok2 ayu dah balik rupenye.. kalau die balik pas tengahari..lagile lambat bende2 nak siap.. Hada, 'meledo' lagi (bahasa mak aku).. grrr..
Banyak lagi kerja tak siap mase tu.. banyak lah.. tak ter'list'kan.. sempat lagi wat cucur sebab tak makan ape2 lagi..
Husna pandai2 bawa diri lah kat situ.. ummi banyak kerje nak tolong nenek =D..
Dolah tak join.. die kate nak keje.. so dah maghrib baru die sampai.. cam tetamu lah pulak yer..
Balik rumah kol 12++ tengah malam.. Husna asalnya taknak balik sebab ramai lagi belum balik.. tapi aku dah letih dah.. nak tido dengan selesanya..zzzz...

Ahad..
Tengah hari ade kenduri Maklong (sepupu mak) kat Keramat.. Dolah cam biase tak nak join..nak keje jugak.. no komen..
So just siapkan Husna dan kitorang pun bersama-sama pegi.. kol 11.30 dah, sempat lagi nak pegi check-up kat klinik.. so pegi klinik Pertiwi dulu untuk monthly check-up.. This time Dr. Yati, biase2 Dr.Ros.. so baby ok, berat 1.54kg, position ok, kepala kat bawah..and tadaaa..baby boy (kata doktor lah)..
doktor set 30 Ogos for next check-up and time tu boleh buat booking if nak bersalin kat situ etc..masa scan, Husna beria2 cakap, "baby, baby.." faham lah tu.. berlegar2 die dalam bilik tu sebab takde sape tengokkan.. Dolah kan tak join..rasenye die tak ingat pun hari tu ade check-up..
Habis semua, kitorang singgah jap beli air kelapa.. tengok Husna haus je, aku pun sama =D.. kene pulak tunggu pakcik tu siap makan baru die belahkan kelapa (sebab nak sebiji).. tengok pakcik ni cam nak tak nak je layan...
Sampai Keramat dah almost zuhur.. sekali sampai dengan Anjang.. Husna dah lelap mase tu.. aku tak sempat pun nak tukar baju, just dengan t-shirt je gi kenduri hahaha.. tak senonoh tul.. balik umah kol 4 lebih.. Husna tido dah..letih kot.. letak Husna kat umah mak sebab nak tengok tempat servis kereta kot-kot boleh servis..tengok2 tutup pulak.. Isnin-Sabtu je bukak.. so mungkin petang ni singgah lah.. Dolah call soh balik awal sikit.. die takde jugak sebab nak gi umah kakak die tolong angkat barang.. tapi aku msg tak boleh balik awal, sebab Husna tido lagi maa.. sape nak pikul Husna tu..takkan aku kot.. tunggu die jage sendiri baru balik..kol 7++ malam baru Husna bangun and kitorang pun balik la umah..

Semuanya kepenatan....

Dahlah.. nak gi kantin beli lunch+breakfast.. lapooo weii..

Comments

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …