Wednesday, 3 August 2016

Bestnya Masak Guna Pressure Cooker :)



Assalamualaikum dan hello :D

Masalah! Masalah!

Sekarang tengah kemaruk gak masak guna pressure cooker hehehe.. Asal kisahnya mula dok survey pasal pressure cooker ni bila member sekolah up status masak nasi daging guna pressure cooker dia model Noxxa keluaran Amway. Walaupun ia part of marketing dia sebab saya tau dia dealer Amway (hehe).. tapi the idea tu yang menangkap minat saya nak explore pasal pressure cooker ni.

Macam-macam jenis ada

Sebelum ni actually agak takut-takut nak beli/ guna pressure cooker sebab teringat ada sorang member FB pun up status daputnya berkecah teruk lepas pressure cooker nya entah nak sebut ape eh? meletup? emm lebih kurang gitu lah. 

Tapi lepas dok surf, baca, survey, tengok video bla bla bla.. rasa konfiden lak nak guna pressure cooker ni tapi tak beli pun.  Decide pinjam mak punya pressure cooker brand Trio yang saya tolong belikan kat Lazada quite sometime jugak. Mak pun beli sebab terpengaruh dengan makcik yang dah cuba guna. Tapi yang saya tahu selama ni mak just guna untuk masak bubur kacang je. Bubur kacang memang favorite ayah. 1kg kacang hijau tu masak dalam 10 minit je (kalau tak silap). Tapi later kurang dah guna sebab mak kata ayah tak suka kacangnya terlebih lembut. Pulok dahhh hehe...

Sejak dari tu saya cari resipi-resipi yang guna pressure cooker ni. Just nak tau anggaran masa memasaknya. Tapi ada yang bagitau setiap pressure cooker berbeza masa memasak. Kenalah try and adjust ikut pressure cooker masing-masing.

1st time saya cuba masa raya kedua lepas. Rebus nasi impit segera sebab masa tu ketupat dah almost habis. Ikut guide dari FB (maaf tak ingat penyumbang), rebus nasi impit 40minit. So saya cubalah. Lepas 40 minit, release wap etc, tengok tekstur dah ok tapi saya suka tekstur bila add lagi 10 minit. So anggaran saya untuk rebus nasi impit segera pek mini tu 40-50 minit.

gambar hiasan ihsan google
Then saya cuba rebus ikan untuk buat laksam. Ada banyak blog saya baca kalau rebus ikan guna pressure cooker tak perlu nak asingkan tulang dah sebab tulangnya lembuttt macam sardin dalam tin tu. So saya cuba macam saranan, rebus 60minit. Dah siap, tengok ikan, mak aiii memang lembutnya lah hai.. so blend aje terus ikan dengan tulang tu. Senang jadinya nak buat kuah laksa/ laksam hehe..


Lepas tu saya try untuk rebus kentang dan carrot nak masak kuah lontong/lodeh untuk jamuan raya CSFJ tingkat 10. Dah siap potong kiub kecil-kecil semuanya, rebus. Silap pulak tak timing masa. Rasanya dalam 15minit, bila wisel start bunyi, biar kejap then tutup api. Kejap dah empuk kentang/ carrot. Syok aihh hihi..


Projek seterusnya masak bubur nasi. Kebetulan masa tak sihat disebabkan keracunan & keletihan lepas jamuan raya cawangan haritu, try resipi masak bubur nasi ni. Ikut saranannnya 1 cawan beras + 6 cawan air, masak selama 15 minit.  Pergh kejap aje kan.. tak lah lama menunggu nak siap bubur. Siap masak 2 kali lagi sebab anak pulak nak makan lepas balik sekolah. Nasib baik siap dalam 15minit je haha.. Senang kerja ummy hehe..

Tekstur buburnya tak hancurlah tapi dah lembut.  Masa buka periuk tu air memang ngam-ngam dah kering. So saya decide lepas ni  maybe saya nak add lagi 1-2 cawan air dan masa memasak tambah lagi 5-10minit ke.. Sebab saya suka bubur yang agak hancur dan berair sikit hihi..

Sudahnya sekarang pressure cooker mak dah macam tukar milik jadi saya punya lak haha.. Sebab saya lak yang lagi banyak guna periuk ni.. Banyak lagi resipi nak try lepas ni tapi belum ada masa nak try.  Lepas ni saya nak buat label resipi-resipi makanan yang saya masak guna pressure cooker ni lah. Sebelum ni tak ada snap gambar bagai. Rugi pulak :)
Pressure cooker Trio ni jenis periuk tekanan yang biasa-biasa, jenis masak atas dapur gas. Bukan macam Noxxa / Philips yang guna elektrik. Harganya pun amatlah berpatutan. Kalau kat Lazada kalau ada offer bagus, periuk kapasiti 9L boleh dapat bawah RM100 je.  Teringat satu status dari kawan FB, katanya tak perlu beli periuk mahal-mahal pun takpe. Fungsi sama je hehe.. Kira orang kata menang membeli menang juga memakai :D

Tu je. ok bai :)

No comments:

Post a Comment