Skip to main content

Ammar Naufal : Aqiqah & solat hajat @ Tanah Merah

Tulis tangan aje huhuu... 

AsSalam...

Last week Jumaat balik Tanah Merah untuk buat aqiqah Ammar & solat hajat sekali.. Ni 1st time Ammar travel jauh/lama & 1st time nak jumpa mokcik2, tok2 kat denun :)

Rancang gerak lepas subuh tapi terlajak sampai 8.30pagi baru gerak. Alhamdulillah selamat sampai 9.30malam huhu.. lamanya tu bukan sebab jalan jem tapi dok berhenti2 sampai 4 kali.. standard la berjalan jauh dengan anak2 kecil ni.. 

Majlis, the next day (Sabtu) lepas zuhur..

Pagi2, kaum adam melapah kambing
Okay, untuk kenduri ni memang very simple. Malah saya tak sempat pun nak sediakan pape cam kek ke cupcake ke.. goodies pun yang mudah2 aje sebab tak cukup masa nak sediakan.. Yang penting dalam menghasilkan goodies tu, ada aktiviti yang membolehkan Husna & Aliff tolong buat.. Sebab diorg sangat bersungguh2 nak tolong.  So bagi diorang isikan semua gula2 & coklat dalam cawan tu. Mereka adalah sangat happy :D

Mak mertua sediakan 'nasi manis' (saya panggil wajik) & gula 1kg untuk setiap tetamu.  Masa awal2 kawin dulu saya terkejut tengok orang bagi gula/susu tin sebagai hadiah kawin.. sekarang dah tak terkejut daaah :)


Goodies : surah yasiin & coklat/gula2 dlm cwn plastik :)
Gambar tak banyak nak snap sebab majlis ni macam orang lelaki aje yang handle. Orang pompuan semua dok dapur aje.. Saya nak snap gambar dekat2 pun jadi segan le pulak.. Snap dari jauh aje yang mampu..

Tak nampak ape yang dibuat. Tahnik kot? :)
Sesi berselawat sambil pusing keliling tetamu yang hadir
 The next day, Ammar dibotakkan oleh Mok Nik nya (kakak husband).. Macam2 gaya nak mencukur kepala Ammar sebab dia dok gerak & kepala 'terpatuk2' (err ade ke ayat tu..)



Siap ponn.. 

Khusyuk dengar penerangan kakak Husna
Rupa baru saya.. Encem takk?? :)
Sepanjang kat Tanah Merah, Aliff & Ammar demam. Memang susah hati dibuatnya.. Sudahnya kami memang tak kemana2 pun.. just dok rumah jaga anak2 sakit. Husna kat Kelantan ok tapi sejurus sampai KL, dia pulak yang demam.. berlarutan sampai semalam, Alhamdulillah dah nampak ok..

Comments

  1. bambam nye ammar, geram tgk, dulu saya pun terkejut bila org kawin bg gula, susu, minyak dll, baru sy tau itu adat org kelantan. tp bagus jg hadiah mcm tu..

    smg husna cpt sembuh ye..selamat berkenalan dari saya sue :) jemput ke blog saya sihatitunikmat.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)
      memang terkejut dulu.. banyaknya dapat barang2 tu memang sampai boleh bukak kedai jual balik hehe..

      insyaAllah, moga anak2 kita sihat2 & dilindungi Allah sentiasa..

      Delete
  2. ensem ammar

    untg kan..kt sana ada sesi melapah lg.bgotong royong

    kalu kita kt cni..emm..majlis akikah grand2,kambing golek tp semua catering.feel da x sama da kan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sini memang dah takde la orang nak melapah2 tu.paling koman pun beli kambing dah siap dapat isi aje. gotong royong part memasak aje la..
      kalau nak kambing golek kene catering la kan :)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih besar dan cant…

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …