Friday, 31 May 2013

Ammar Naufal : Aqiqah & solat hajat @ Tanah Merah



Tulis tangan aje huhuu... 

AsSalam...

Last week Jumaat balik Tanah Merah untuk buat aqiqah Ammar & solat hajat sekali.. Ni 1st time Ammar travel jauh/lama & 1st time nak jumpa mokcik2, tok2 kat denun :)

Rancang gerak lepas subuh tapi terlajak sampai 8.30pagi baru gerak. Alhamdulillah selamat sampai 9.30malam huhu.. lamanya tu bukan sebab jalan jem tapi dok berhenti2 sampai 4 kali.. standard la berjalan jauh dengan anak2 kecil ni.. 

Majlis, the next day (Sabtu) lepas zuhur..

Pagi2, kaum adam melapah kambing
Okay, untuk kenduri ni memang very simple. Malah saya tak sempat pun nak sediakan pape cam kek ke cupcake ke.. goodies pun yang mudah2 aje sebab tak cukup masa nak sediakan.. Yang penting dalam menghasilkan goodies tu, ada aktiviti yang membolehkan Husna & Aliff tolong buat.. Sebab diorg sangat bersungguh2 nak tolong.  So bagi diorang isikan semua gula2 & coklat dalam cawan tu. Mereka adalah sangat happy :D

Mak mertua sediakan 'nasi manis' (saya panggil wajik) & gula 1kg untuk setiap tetamu.  Masa awal2 kawin dulu saya terkejut tengok orang bagi gula/susu tin sebagai hadiah kawin.. sekarang dah tak terkejut daaah :)


Goodies : surah yasiin & coklat/gula2 dlm cwn plastik :)
Gambar tak banyak nak snap sebab majlis ni macam orang lelaki aje yang handle. Orang pompuan semua dok dapur aje.. Saya nak snap gambar dekat2 pun jadi segan le pulak.. Snap dari jauh aje yang mampu..

Tak nampak ape yang dibuat. Tahnik kot? :)
Sesi berselawat sambil pusing keliling tetamu yang hadir
 The next day, Ammar dibotakkan oleh Mok Nik nya (kakak husband).. Macam2 gaya nak mencukur kepala Ammar sebab dia dok gerak & kepala 'terpatuk2' (err ade ke ayat tu..)



Siap ponn.. 

Khusyuk dengar penerangan kakak Husna
Rupa baru saya.. Encem takk?? :)
Sepanjang kat Tanah Merah, Aliff & Ammar demam. Memang susah hati dibuatnya.. Sudahnya kami memang tak kemana2 pun.. just dok rumah jaga anak2 sakit. Husna kat Kelantan ok tapi sejurus sampai KL, dia pulak yang demam.. berlarutan sampai semalam, Alhamdulillah dah nampak ok..

4 comments:

  1. bambam nye ammar, geram tgk, dulu saya pun terkejut bila org kawin bg gula, susu, minyak dll, baru sy tau itu adat org kelantan. tp bagus jg hadiah mcm tu..

    smg husna cpt sembuh ye..selamat berkenalan dari saya sue :) jemput ke blog saya sihatitunikmat.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)
      memang terkejut dulu.. banyaknya dapat barang2 tu memang sampai boleh bukak kedai jual balik hehe..

      insyaAllah, moga anak2 kita sihat2 & dilindungi Allah sentiasa..

      Delete
  2. ensem ammar

    untg kan..kt sana ada sesi melapah lg.bgotong royong

    kalu kita kt cni..emm..majlis akikah grand2,kambing golek tp semua catering.feel da x sama da kan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sini memang dah takde la orang nak melapah2 tu.paling koman pun beli kambing dah siap dapat isi aje. gotong royong part memasak aje la..
      kalau nak kambing golek kene catering la kan :)

      Delete