Wednesday, 11 July 2012

Kedai lampu glemer & murah di Puchong (House of Lights/House of Lightings)

Assalam...

Beberapa bulan lepas survey tempat untuk beli lampu & kipas untuk rumah kami. Selepas banyak men'google' dan baca forum-forum kebanyakan orang suggest tempat ni.. House of Lights/ House of Lightings di Puchong.  Banyak feedback kata harga memang lebih murah dan berpatutan..

Jadi saya dan en.somi sepakat untuk terus pergi, pilih & beli di sini. Takmo survey dari satu kedai ke kedai lain.. jimat masa. 

Kebanyakan info bagi alamat/lokasi kedai yang agak basic macam Jalan BPU 6, dekat kedai perabot jati, sebelah LDP.. mula-mula tu terus terjah aje, sudahnya sesat hehe... tapi lepas tanya orang sekitar baru dapat jumpa..

Since kami dari Bandar Sunway, kena ikut LDP ke arah Puchong then susur ke arah Putrajaya/Cyberjaya. Tak jauh lepas susur tu akan ada 1st exit/flyover ke Bandar Puchong Utama. Ambil exit tu dan ambil untuk arah ke kanan (berhenti di traffic light). Dah masuk kanan, teruskan sampai jumpa 1st susur kiri ke Bukit Puchong. Pas dah masuk kiri tu ade lagi satu simpang kiri kecik aje jalan die then masuk situ la.. ade signage kecik tulis Jalan BPU6 kat simpang tu.. simpang tu kira masuk kawasan rumah kedai dah... jalan terus sampai deret kedai yg berhadapan dengan LDP.. Kedai tu memang berdepan dengan highway LDP.

Ok kalau yang ada GPS tu boleh try key-in koordinat ni 2.99019, 101.620475. InsyaAllah boleh sampai..(kalau tak sampai, tolong bagitau, boleh saya check balik :))

Kami pergi sekeluarga 2 kali tapi tak dapat memilih dengan teliti/tenang sebab Husna berlari/menyorok/memanjat sana sini, Aliff nak ikut kakak die, tak dapat nanti menjerit/menangis/mengamuk. Sudahnya lepas2 tu en.somi pergi seorang aje untuk beli lampu-lampu lain.. Ditambah pulak dengan mabuk pregnant ni, lagi la saya takde mood nak keluar rumah.. Saya letak sepenuhnya kepercayaan pada en.somi untuk pilih walaupun kalau ikutkan saya ni cerewet gilerr part memilih/membeli barang ni sebab saya tak suka beli banyak kali, just beli sekali yang paling puas hati :)

Memang seperti yang diberitahu ramai blogger, kedai ni memang akan sesak dengan orang ramai. Even kami pernah sampai sebelum kedai bukak, dah ramai menunggu kat luar kedai terutamanya kalau pergi hari cuti. Jadi kalau nak senang lenang memilih, silalah datang hari bekerja.  Kat kedai ni ada sistem ambil nombor giliran, tapi haruslah pilih dulu segala lampu yang dihajati dan bagitau lampu/kipas mana & bilangan kat salesperson yang bertugas (dia akan  mengekori aje kita untuk catat semua yg kita pilih). Then lepas die check stok ada ke tak, dibawa keluar, salesperson tu ambilkan nombor. Dah check segala barang & puas hati, tunggu nombor dipanggil untuk buat bayaran. Ada pekerja yang tolong bawakan ke kereta..dan selesai sudah..

Saya lupa nak snap gambar depan kedai & masa operasinya.. Tapi yang terpentingnya, (kalau tak silap) TUTUP Hari Isnin & Public Holiday. Dan hari AHAD kedai bukak kol 12.00 - 5.00 petang. Hari lain standard la ye bukak pagi sampai kol 5pm camtu la.. nanti kalau saya pergi lagi saya snap lah kot..kot la pergi lagi hehe...

Updated :
Baru ni gi singgah kedai ni lagi tapi tutup daaa lupe cuti chinese new year lama daaa :)
Waktu operasi (as terpampang kat signage die)..

Selasa - Sabtu : 10.30 pagi - 8.00 malam
Ahad :12.00 tgh hari - 5.00 petang
Isnin & Public Holiday : Tutup

Dan ade yg minta contact no.. 
Hunting Line : 012-266 3790
Tel/Fax : 03-5882 3790



Gambar-gambar disnap sesuka hati sahaja, tak menggambarkan sepenuhnya apa yg ada dalam kedai :).  




:: Lampu laman/ gate ::



:: Downlights!! ::

:: Cadang2 nak letak lampu ni kat tepi tangga.. kononnye laa..  ::
:: lampu siling /candelier ntah macam2 pesen lah ::
    


:: lampu siling biasa2 ::
:: loceng rumah ting tong, pilih la bunyi mana yg berkenan ::
::harga kipas KDK/Panasonic. ::

Ada perbezaan harga kipas kalau bayar cash/credit card. Kalau nak murah, sila bayar CASH sebab saya dah banding dengan 1 (aje) kedai, harga kipas akan jadi SAMA kalau kita bayar guna credit card ye..

:: sesi checking lampu2 pilihan tengok cukup sifat tak, pecah ke ape ke... ::
:: sudah bayar kan? ada helper tolong angkat barang ke kereta, no worries ::


18 comments :

  1. heheh...dulu masa nak masuk rumah..tiap kali balik sgor mmg akan pi sini...penuh kete ngan barang.. ade 1 lagik kedai lagik murah..apa ek nama die kat puchong gak..sales person lg better dr sini

    ReplyDelete
  2. lia masuk umah 2tahun lepas pon beli kat cni... mmg area umah pon kat cni, senang ;)

    ReplyDelete
  3. Liza, bestnya. Shopping utk rumah baru ke? Excited kan kalau nak masuk umah baru.. (terus serkap jarang kay.)

    ReplyDelete
  4. irma :
    mak aiii jauhnye dari johor memborong lampu. 1 lagi kedai? pernah dgr org ckp topten tp ade gak yg kata sini lg mahal..entahla.. kot kedai lain? leh share info jugak

    ReplyDelete
  5. lia :
    betul, kalau dah dekat & menyenangkan, tambah pula harga berpatutan, terus aje memborong :)

    teringat post lia pasal masuk rumah baru dulu :)

    ReplyDelete
  6. lizayati:
    ye la serkap jarang mengena :)

    tp belum nak pindah lagi..
    nanti rumah pelangi semenyih tu dah siap, boleh survey lampu kat sini :)

    ReplyDelete
  7. liza, dulu pok pn bli kat cni kot.. (aku ms tu x amik port sbb dlm pantang).. hahaha

    ReplyDelete
  8. liza, dulu pok pn bli kat cni kot.. (aku ms tu x amik port sbb dlm pantang).. hahaha

    ReplyDelete
  9. Wah bli lmpu bru.. Utk rya ek...:-)

    ReplyDelete
  10. Hehe..kalu beli lampu baru,haruslah tuk umah baru kan kankan..hehe..lagi lampu lelawa gini..
    Bila pindah..

    Thanks bitau.by next year kitaorang pun stat survey barang umah..pindah nilai menetap terus sana.

    Tak sabar tunggu tahun depan..mmg nak mula dari awal tahun kumpul sket sket benda gini,so tak terbeban bila masuk umah kan...

    Ok.akan ku khabarkan kat hubby.hehe..dekat je puchong ni..

    ReplyDelete
  11. ninie:
    haha!! ye la rasanya mmg ko pindah time pantang kan?.. mmg le tak kuase nak amek port hal2 tu :)

    ReplyDelete
  12. betul betul :)..pindah tak tau lagi bile sbb mak aku pantang larang die tak bg org pregnant pindah rumah..ntah le..

    oh ko nak pindah nilai? lagi jauh la dr kitorg..but yg penting dekat lah husband ko nak gi keje kan? takpe as isteri lagi senang hati kita :)

    try la tengok tp kalau nak extra fancy aku rasa kene cari tpt lagi mahal la kot :)

    ReplyDelete
  13. nurul:
    bukan utk raya, utk rumah baru ;)

    ReplyDelete
  14. Replies
    1. sorry tak survey utk lampu LED masa tu jadi tak dapat nak share range harganya..

      Delete
    2. Ada no phone kedai tu tak sy nak beli kipas

      Delete
    3. en. haikal,
      ni phone no kedai tu

      Hunting Line : 012-266 3790
      Tel/Fax : 03-5882 3790

      Delete
  15. hi....baru nak g esok...tapi lom ada idea nak lampu macamana...kalo dah pergi haruslah pening kannnnnn...

    ReplyDelete