Wednesday, 3 August 2011

Dugaan baru..



Hal mata..

Alhamdulillah.. keadaan mata semakin baik. Saya pun dah mula masuk kerja hari ni. Walaupun belum 100% sembuh tapi doktor kata ok untuk pergi kerja.. (dah tak dapat MC kene la kerja dok? =D). Kesan sampingannya, pandangan mata kiri saya kabur. Maybe kesan sampingan ubat mata tu. Even husband saya pun sama.. dan lebih teruk sebab die dua2 mata. At least saya sebelah aje yang teruk. So syukur dengan izin Allah, semua ahli keluarga dah baik dari sakit mata. Masih perlu continue guna ubat sampai 2 weeks.

Bulan puasa mengajar erti bersabar..

Dugaan baru..

1 Ramadhan, pukul 4 pagi husband sakit perut lagi (last week pun sama), gi klinik 24jam, inject painkiller. Gi SDMC pas zohor, problem dengan insuran tak selesai2 sampai dah masuk maghrib pun, so tak jadi masuk wad..(perabeh duit membayo aje bulan2..tapi haprakk).

Kol 9 mlm, tengok husband still kesakitan, ajak gi hospital. Tinggalkan anak2 kat rumah mak, saya drive ke Trauma & Kecemasan, PPUM. Register, check blood pressure, jumpa doktor, tunggu result sample urine, ambil ubat, dapat surat refer ke pakar... selesai kol 1.30pagi.

Singgah rumah mak nak ambil anak2, takde sape bangun utk bukak pintu. So, balik aje.. (kesian anak saye..mesti tunggu.. mesti Aliff nangis nak uyu (susu))..
Sebab dah kol 2 pagi, saya try berjaga.. takut tak terbangun sahur. So tak tidola... Pas siap2kan sahur, kejut husband untuk sahur, rasa ngantuk lak.. try lelapkan mata kat kerusi (sambil duduk)..lelap teros hehe...

So paginye (semalam la) kami gi PPUM. Saya appointment kat Klinik Oftalmologi (mata), husband jumpa pakar.. Next appointment husband, pada 18hb (scan) & 25hb (jumpa doktor).

Penyakit husband : Batu karang..

Doktor bagi ubat painkiller & ubat syrup untuk cairkan 'batu' tu. Tengok aje la scan 18hb nanti.. harap ade improvement & tak perlu surgery..


9 comments:

  1. aku doakan,mudahan husband ko ada pkembangan yg baik nti ye.

    mudahan ko pun sihat sepenuhnya..

    take care tau!

    ReplyDelete
  2. sabar ek liza...kes ko ngan aku lebih kurang sama gaks...sabar jerlah.

    ReplyDelete
  3. siannya liza... moga liza n suami cepat sembuh ye..berat betul dugaan korang..

    ReplyDelete
  4. Liza, husb aku dlu pun suspected batu karang jgk, gi hospital doc bg ubat, klu x ok jgk kene bdh. @ the meantime ubt traditional. Alhmdulillah skrng dh ok without operation.

    ReplyDelete
  5. ashra: thanks.. insyaAllah semua ok =D

    ReplyDelete
  6. wan : betul, semua ujian kita kene hadapi dengan fikiran/jiwa yang tenang... sabar dan doa.. insyaAllah ada penyelesaiannya

    ReplyDelete
  7. ayu: thanks ayu.. takpe, semua ujian dr Allah.. kot dpt pahala lebih utk bulan Ramadhan ni =D.. selamat berpuasa ayu & family =D

    ReplyDelete
  8. ija: oh ye ke? Alhamdulillah husband ko dah sembuh sepenuhnya. but maybe still kene jaga makan ke ape kot.. sbb husband aku 2006 suspected.. ni berulang balik

    ReplyDelete
  9. Liza, moga u and suami sihat2 selalu. Harap suami u cepat sembuh..

    ReplyDelete