Skip to main content

Dugaan baru..

Hal mata..

Alhamdulillah.. keadaan mata semakin baik. Saya pun dah mula masuk kerja hari ni. Walaupun belum 100% sembuh tapi doktor kata ok untuk pergi kerja.. (dah tak dapat MC kene la kerja dok? =D). Kesan sampingannya, pandangan mata kiri saya kabur. Maybe kesan sampingan ubat mata tu. Even husband saya pun sama.. dan lebih teruk sebab die dua2 mata. At least saya sebelah aje yang teruk. So syukur dengan izin Allah, semua ahli keluarga dah baik dari sakit mata. Masih perlu continue guna ubat sampai 2 weeks.

Bulan puasa mengajar erti bersabar..

Dugaan baru..

1 Ramadhan, pukul 4 pagi husband sakit perut lagi (last week pun sama), gi klinik 24jam, inject painkiller. Gi SDMC pas zohor, problem dengan insuran tak selesai2 sampai dah masuk maghrib pun, so tak jadi masuk wad..(perabeh duit membayo aje bulan2..tapi haprakk).

Kol 9 mlm, tengok husband still kesakitan, ajak gi hospital. Tinggalkan anak2 kat rumah mak, saya drive ke Trauma & Kecemasan, PPUM. Register, check blood pressure, jumpa doktor, tunggu result sample urine, ambil ubat, dapat surat refer ke pakar... selesai kol 1.30pagi.

Singgah rumah mak nak ambil anak2, takde sape bangun utk bukak pintu. So, balik aje.. (kesian anak saye..mesti tunggu.. mesti Aliff nangis nak uyu (susu))..
Sebab dah kol 2 pagi, saya try berjaga.. takut tak terbangun sahur. So tak tidola... Pas siap2kan sahur, kejut husband untuk sahur, rasa ngantuk lak.. try lelapkan mata kat kerusi (sambil duduk)..lelap teros hehe...

So paginye (semalam la) kami gi PPUM. Saya appointment kat Klinik Oftalmologi (mata), husband jumpa pakar.. Next appointment husband, pada 18hb (scan) & 25hb (jumpa doktor).

Penyakit husband : Batu karang..

Doktor bagi ubat painkiller & ubat syrup untuk cairkan 'batu' tu. Tengok aje la scan 18hb nanti.. harap ade improvement & tak perlu surgery..


Comments

  1. aku doakan,mudahan husband ko ada pkembangan yg baik nti ye.

    mudahan ko pun sihat sepenuhnya..

    take care tau!

    ReplyDelete
  2. sabar ek liza...kes ko ngan aku lebih kurang sama gaks...sabar jerlah.

    ReplyDelete
  3. siannya liza... moga liza n suami cepat sembuh ye..berat betul dugaan korang..

    ReplyDelete
  4. Liza, husb aku dlu pun suspected batu karang jgk, gi hospital doc bg ubat, klu x ok jgk kene bdh. @ the meantime ubt traditional. Alhmdulillah skrng dh ok without operation.

    ReplyDelete
  5. ashra: thanks.. insyaAllah semua ok =D

    ReplyDelete
  6. wan : betul, semua ujian kita kene hadapi dengan fikiran/jiwa yang tenang... sabar dan doa.. insyaAllah ada penyelesaiannya

    ReplyDelete
  7. ayu: thanks ayu.. takpe, semua ujian dr Allah.. kot dpt pahala lebih utk bulan Ramadhan ni =D.. selamat berpuasa ayu & family =D

    ReplyDelete
  8. ija: oh ye ke? Alhamdulillah husband ko dah sembuh sepenuhnya. but maybe still kene jaga makan ke ape kot.. sbb husband aku 2006 suspected.. ni berulang balik

    ReplyDelete
  9. Liza, moga u and suami sihat2 selalu. Harap suami u cepat sembuh..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih besar dan cant…

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …