Skip to main content

My Love : Asyrani Husna


video

:: Husna bace doa makan ::

Asyrani Husna.. 26hb bulan depan dah nak genap 3 tahun.


Banyak Husna dah pandai.. (puji anak sendiri ko.. hmm sape lagi nak puji kalau tak mak die hehe..) taktau nak list camne.. tapi yang paling pandai ialah buat perangai =D. Kadang2 amatlah mencabar kesabaran ummy. Selalu kalau ummy dah hangin, memang ayah akan take over terus.. kalau tak, memang 'kene' la ngan ummy.. adoii..


Sekarang Husna memang amatlah dengki dengan adik Aliff.. selalu kalau ummy tak pandang, mesti Husna pukul Aliff. Tapi kalau tak sakit sangat Aliff selalu takde reaksi..blurr aje muka.. kalau sakit betul baru Aliff nangis.. nasib baik anak bujang ummy ni kuat..


Sekarang Husna suka tiru apa Aliff buat.. kalau Aliff panjat belakang ummy/ayah, Husna pun nak join sekaki, kalau Aliff main mainan, Husna rampas nak main jugak.. memangla kalau Aliff buat nampak comel la..tapi Husna wat mesti kene tegur ngan ummy/ayah.. mesti Husna bengang hehe..


Kadang2 ummy marah Husna.. nanti bila dah ok ok, Husna datang kat ummy tanya "nape ummy marah Husna..?".. alahai.. ummy taktau nak cakap camne.. cian anak ummy ni..


Husna masih maintain tak kasi ummy dok rapat2 ngan ayah. tapi ummy pun maintain suka usik anak ummy ni.. nanti nangis la Husna sebab ummy dok rapat2 ngan ayah.. saje aje..=D


Husna pun masih maintain sangat sensitif kalau tengok tv cerita sedih2 hatta cerita doraemon or ultraman cosmos (altrames komos, husna katalah)


Husna pada ummy dah memang dah petah bercakap.. cuma kadang2 kalau bende pelik2 tak sure jugak apa yg die cakap. tapi overall semua yang keluar dari mulut Husna tu boleh difahami. Pelat tu ade la sikit2..standard arr kan..=D

Doa pun dah boleh ikut sikit2 cam doa naik kenderaan, doa makan, doa tidur..

Tapi yang merisaukan ummy ni, Husna agak kurang berminat dengan buku. Sekejap aje dah bosan.. Nenek pun komplen.. Takpela.. belum lagi kot.. =D


Comments

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih besar dan cant…

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …